”Är världsklass – rakt igenom”

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN

Premium: Sverige tog sin femte raka seger i VM-kvalet i fotboll. 

På Eleda Stadion i Malmö besegrades Slovakien med 3–0 efter mål av Lina Hurtig, Fridolina Rolfö och Amanda Ilestedt. 

Här är betygen på de svenska spelarna. 

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Hedvig Lindahl

Det här var väl inte den mest intensiva match för Atletico Madrid-målvakten, i alla fall inte de första 85 minuterna. Hade ett skott från snäv vinkel som hon klarade med lätthet. Stabil och trygg utgångspunkt för Sverige som vanligt. Fick det lite, nåja, hetar om öronen sista fem, men det var aldrig något som gav Lindahl puls. 

------

Hanna Glas

Det var inte många fel av Glas i det defensiva jobbet. Precis som hela backlinjen är hon oerhört lojal sin roll och sättet att spela. Smög, likt i matchen mot Finland, gärna upp på kanten för att ge yta till Angeldahl. Kom inte riktigt till så många inläggslägen som man vill, men var ofta spelbar offensivt om än en bit ner i planen. 

Amanda Ilestedt

Resolut och stabil i allt, tryckte sig ständigt förbi sin motståndare. Känns som hon verkligen blivit bekväm i sin roll. Fick återigen ett gyllenläge att bli målskytt efter en bra svensk frispark, men missade. Chansen kom dock i den andra, och då tog hon den. Angeldahl prickade PSG-stjärnans panna, och glädjen var enorm hos Ilestedt. Välförjänt. 

Magdalena Eriksson (UT 83)

Efter fyra minuter hade Magdalena Eriksson dragit tre långbollar ut mot kanterna med stor precision. Men blandade även in ett par felpass rakt in i banan, vilket känns lite ovanligt för Eriksson. Samspelet med Ilestedt exakt så lugnt och säkert som det ska vara centralt. Sveriges så imponerande defensiv leds av Eriksson. 

Jonna Andersson

Hamnade lite fel när Slovakien fick sitt enda (?) skott mot mål l i den första halvleken. Annars, som vanligt, en solid insats defensivt - precis som hela backlinjen. Men finns kanske ändå lite mer att önska i det offensiva spelet även om det mycket bättre i den andra halvleken. Hade lite svårt mot Slovakiens fembackslinje, men borde ha fått till några fler inlägg av bättre kvalitet. 

------

Caroline Seger (UT 61)

Lite svajig start och vann inte riktigt så många närkamper som man är van vid inledningsvis. Men det gjorde hon vid 1–0-målet. Stenhård på kanten när hon grävde fram bollen som bäddar för Hurtigs mål. Efter det förlorade hon inte heller några fler dueller, vågade sätta hög press gång på gång och vann många bollar åt Sverige högt i planen. Kapten Seger var precis den tryggheten man önskar. 

Fridolina Rolfö

Fenomenal mot Finland, men lite anonym i inledningen. Fick inte riktig så stor yta som hon vill ha i den rollen, och uppvaktades väldigt hårt många gånger. Aningens slarvig i en del passningar och mottagningar. Växte dock in i matchen och tog mer och mer ansvar i offensiven. Målet mot Finland var extremt kyligt, målet nu var ren och skär power. Från det att hon får bollen är siktet inställt på mål, skotten hon får på är stenhårt och i världsklass.

Filippa Angeldahl

Lite väl passiv när hon fick bollen till skänks tidigt i första, hade kunnat bli ett drömläge för Sverige. Efter det var hon i princip dominant. Försökte ofta gå framåt, om det så krävdes att hon gjorde sin motståndare eller bara spela framåt. Var överallt kändes det som, ena sekunden offensivt andra defensivt. Fick ännu en gång visa prov på sin känsliga högerfot när hon läckert hittade Ilestedts panna efter en snygg hörnvariant. 

------

Johanna Rytting Kaneryd (UT 76)

Lite nervig, ett par felpassningar inledningsvis nu när hon väl fick chansen från start. Ville väldigt mycket. Tog sig lurigt långt in i banan och kunde på en touch släppa bollen på Hurtig när Sverige gjorde 1-0-målet. Hade ett par fina djupledsbollar mot Hurtig. Utnyttjade inte riktigt den tekniska skicklighet hon besitter och var lite avvaktande många gånger i att utmana själv. Men helt klart en godkänd insats. 

Lina Hurtig (UT 76)

Juventusstjärnan fick återigen bli målskytt. Oerhört starkt att hålla ifrån tre slovakiska spelare för att kyligt placera in 1–0-målet. Spelade överlag med stort självförtroende och var väldigt kreativ så fort hon fick bollen. Låg alltid redo att springa i djupled när Sverige körde på kontringar och fiskade så där religt på sista spelare i Slovakien. En briljant samling av Hurtig. 

Olivia Schough (UT 61)

Pigg och alert, precis som Rosengårdsstjärnan brukar vara. Stod för en riktig soloräd i den första halveken, hade gärna haft mer sådant precis som man gärna sett fler skottlägen för Schough. Utnyttjade inte riktigt de ytorna som Sverige fick. Hade däremot flera bra frisparkar som Sverige borde gjort något bättre av. 

------

AVBYTARE: 

Filippa Curmark (In 61) Spelade för kort för att betygsättas

Sofia Jakobsson (In 61) Spelade för kort för att betygsättas

Madelen Janogy (IN 76) Spelade för kort för att betygsättas

Mimmi Larsson (IN 76) Spelade för kort för att betygsättas

Nilla Fischer (IN 83) Spelade för kort för att betygsättas

Skräcken inifrån Playboy Mansion: ”Avskyvärt”

Premium: Ny dokumentär avslöjar hemligheterna: ”Ville ha mer och mer”

Fredrik Belfrages kritik mot SVT: ”Fatalt misstag”

Premium: Dramatiska samtalet kvällen Palme sköts • Livet i dag • Orden om Lennart Hyland

Angelica väntar sin femte dotter: ”Så otroligt unikt”

Premium: Ledsnat på fördomar: ”Folk tror att man skaffar barn på grund av ett kön”