Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är inte sanningar de här sakerna, känns inte roligt”

Olof Lundh: ”Zlatan bestämde i landslaget – ingen vågade berätta”
Marcus AllbäckFoto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES
Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslagetFoto: NILS PETTER NILSSON

Enligt vittnesmål i boken ”Landslaget enligt Lundh” gick Zlatan Ibrahimovic över gränsen när han skällde ut spelare under sin tid i landslaget. 

Men Marcus Allbäck, som var med vid två av tillfällena som tas upp i boken, tycker att bilden är felaktig. 

– Det känns extremt uppförstorat, säger Allbäck. 

Två exempel från Olof Lundhs bok uppmärksammades under tisdagen. En person berättar hur Zlatan Ibrahimovic skällde ut Oscar Lewicki efter 1-1-matchen mot Irland i EM 2016, och beskriver det som ”bland det värsta jag varit med om”. 

– Jag minns detta själv när de diskuterar och Zlatan säger till honom, säger Marcus Allbäck, tidigare landslagsspelare som då hade rollen som ”players manager” i landslaget. 

– Och det var inget ovanligt som händer i paus under en match. Oscar säger ju det själv, att det inte är den värsta utskällningen han fått. 

Personen som berättar om situationen i boken säger att ”ingen vågade riktigt gå emellan heller, varken ledare eller spelare”. 

– Jag minns att i just den diskussionen när Oscar bara tog så sa Erik till slut att: ”Zlatan, nu räcker det”, säger Allbäck. 

Marcus Allbäck om uppgifterna om Zlatan

Boken tar även upp ett tillfälle då Zlatan ska ha skällt ut Rasmus Elm i pausen under en landskamp mot England på Friends arena. 

”Zlatan var fruktansvärt hård mot Rasmus och bröt ner honom även om han försökte svara emot. Hamrén stod bara vid sidan och till slut sa han: ’Rasmus, nu räcker det”, säger en spelare i boken. 

– Det är helt felaktigt att Erik endast sa till Rasmus, säger Marcus Allbäck. 

– Och detta har helt tagits ur sitt perspektiv. 

Allbäck menar att Hamrén ville avsluta diskussionen som Zlatan och Rasmus Elm hade och att han sa ”Rasmus, nu räcker det” endast eftersom Rasmus pratade just då, när förbundskaptenen ville ha ordet. 

– Han försökte flera gånger säga: ”Grabbar, sluta nu”, eftersom de tjafsat en stund fram och tillbaka, vilket dessutom är väldigt vanligt i ett omklädningsrum, och Hamrén ville få sagt lite taktiska saker innan spelarna skulle ut till andra halvlek och tiden rann ut, säger Marcus Allbäck. 

– Hade Zlatan pratat just den sekunden så hade Erik sagt: ”Zlatan, nu räcker det”, det handlade inget om att Hamrén endast ville säga till Rasmus. Det är helt felaktigt. 

– Det är tråkigt att det blir en så stor grej av påståenden och anonyma källor. Vi andra ledare blir ju ifrågasatta. Det är inte sanningar de här sakerna, det känns ju inte roligt.

Att en person beskriver situationen med Lewicki som ”bland det värsta jag varit med om”, du delar inte den bilden?

– Absolut inte. Och återigen, Oscar säger själv det. Varför skulle han fortfarande hävda detta? Om det var den värsta utskällning som någon fått någonsin, det finns väl ingen anledning att mörka det i dag? Det var långt ifrån det värsta man hört i ett omklädningsrum i paus. 

Finns det saker du hade velat göra annorlunda om de ser tillbaka på din tid som players manager, kring den här typen av frågor?

– Nej. 

”Ledsamt är ett bra ord”

Under tisdagen publicerade Aftonbladet en intervju med en ”en mångårig landslagsledare” som använde starka ord i sin beskrivning av hur Ibrahimovic uppträdde i landslaget. 

– Det var vuxenmobbning på hög nivå. Det här är något man i stort sett ska polisanmäla. Det var hemskt, sa ledaren till tidningen

Marcus Allbäck:

– Hade jag själv varit ledare och upplevt någonting som var riktig mobbning och att det var i nivå med att det skulle polisanmälas, då hade jag sagt till själv så klart. 

Fanns det en osund kultur kring Zlatan där han fick för mycket makt och inflytande?

– Det stod att han ofta kom försent, vilket inte är sant. Han kom inte ens för sent många gånger, ytterst sällan. Dock kom han ofta sekunderna precis innan utsatt tid, vilket kunde irritera en del. Eftersom många kom flera minuter innan en samling och väntade, så kunde kanske några irritera sig över att han kom sekunderna innan. Men han skötte tiderna

Det stod i boken att det hände ”mer än en gång” och att det skapade irritation i gruppen. 

– Om något skapar irritation är det väl inte endast ”mer än en gång” utan väldigt många gånger, och det är helt felaktigt enligt mig. 

Hur känns det att det här påverkar bilden av er som ledare i landslaget under den här tiden?

– Det framstår som att vi godtar mobbning och det känns riktigt tråkigt att någon talar på det sättet. För det är inte sant. Ledsamt är ett bra ord för detta. 

Senaste avsnittet av ”Allsvenska juryn”