Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Är inga skojrubriker, jag blev lite chockad”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Landslagsspelarna reagerar på Zlatan Ibrahimovics utspel där han kallar det svenska landslaget för en sekt som är svår att slå sig in i. 

Både Robin Quaison och Sebastian Larsson säger sig ha helt andra upplevelser.

– Jag tror och hoppas att så inte är fallet. Jag har invandrarbakgrund och jag är här, säger Quaison.

I en stor intervju med SportExpressen riktar Zlatan Ibrahimovic skarp kritik mot Janne Anderssons landslag och menar att det är svårt för spelare med invandrarbakgrund att slå sig in. 

Han kallar även landslaget för en sekt, beskrivningar som Robin Quaison menar att han inte känner igen.

– Jag tror och hoppas att så inte är fallet. Jag har invandrarbakgrund och jag är här, säger han samtidigt som han vill påpeka att alla har rätt att uttrycka sin egen åsikt.

– Det är hans (Zlatans) åsikt och han har allt rätt att säga vad han tycker och tänker. Det är ingenting som jag går runt och tänker på. Ni reportrar har också era åsikter om vem som spelar och inte spelar, han är vår största spelare så han får också ha sin åsikt.

Hur påverkar det gruppen att det här kommer nu?

– Det påverkar nog inte gruppen alls. Hela det här EM-kvalet, varje samling, har det varit någonting. Och jag vet att vi inte blir påverkade av det, varje samling har vi spelat bra, det kanske hjälper oss, säger Quaison.

Han tror inte heller att det påverkar Janne Andersson personligen.

– Jag tror inte det påverkar honom för vi har spelare med invandrarbakgrund här. Ingen av oss här i landslaget lägger stor kraft på det. 

Varför tror du att Zlatan gör sådana här utspel?

– Ingen aning, det är svårt för mig att svara på. Jag känner inte honom.

Blev du förvånad?

– När jag såg det på mobilen? Ja, det är stora rubriker, det är inga skojrubriker det här, så ja, jag blev lite chockad. Men jag har inte läst, jag åt frukost och sedan kom jag hit. Folk har förklarat för mig vad han sa.

Larsson: ”Det kommer in nya spelare hela tiden”

Sebastian Larsson säger även han att alla har rätt till sin egen åsikt, och uttrycker att han själv upplever landslaget som en öppen och välkomnande grupp med bra stämning.

- Det kommer in nya spelare hela tiden. Vi är några spelare som varit med ganska länge, men det är öppna armar. Jag tror också vi vet om väldigt tydligt hur viktig laget är för den här upplagan av landslaget, säger Larsson och fortsätter:

- Vi vet hur stor del det är i att vi har haft framgångar, inte minst i VM och i kvalet nu där vi har en andraplats. Jag tror vi är väldigt medvetna om att vi inte ska gå ifrån fokus på laget och en bra sammanhållning.

Just att han säger att landslaget är en sekt, hur ser du på det, du som har varit med länge?

- Jag skulle nog behöva vara med i en riktig sekt för att kunna jämföra det, säger Larsson med ett skratt.

Sedan fortsätter han:

- Nej, jag har aldrig funderat på att jag skulle vara med i en sekt.

Zlatan menar att det finns spelare som borde varit uttagna som inte kommer med på grund av att det är en sekt?

- Det tror jag inte. Men det är det här som är intressant med fotboll att alla har olika åsikter. Han skulle tagit ut en annan trupp än den som är här uppenbarligen, Janne och Peter tar ut den här truppen skulle ni journalister ta ut en trupp skulle den säkert se annorlunda ut. Det är det som är charmen med fotboll.

- Alla tycker olika. Men Janne och Peter tar ut de spelare de tycker är bäst. Sedan att det diskuteras och tycks olika är bara för att fotbollen intresserar.

Lägger ingen fokus på bakgrund

Tycker du att Janne får lite orättvis kritik?

- Ja, alltså vad är kritiken?

Dels menar Zlatan att det är lite av en sekt där spelare får chansen lite för mycket trots att de inte levererat. Han tar Marcus Berg och Andreas Granqvist som två exempel. Och dels riktar han kritik mot att landslaget inte har lika många spelare med invandrarbakgrund som det var under Erik Hamréns tid.

- Det blir nästan samma svar igen. Det finns säkert många ute i Sverige som inte tycker att jag eller Granen ska vara med i landslaget. Eller Mackan eller någon annan. Men nu är det en förbundskapten som tycker att vi ska vara med och då blir det både intressant och ointressant vad andra tycker.

- När jag får en trupp så intresserar det inte mig vad spelarna har för efternamn eller vad de har för bakgrund.

Vad Zlatan menar är att i första uttagningen fanns det inga med invandrarbakgrund men när han sedan fick frågor om det, så ändrade han sig. Hur ser du på det?

- Nej, jag ser det som en självklarhet att Janne tar ut de spelare han anser är bäst. Det vore ju väldigt märkligt om han inte tog ut de spelare han ansåg vara bäst. Jag är helt övertygad om att det exakt det Janne gör.