Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Är en situation som triggar mig”

Hedvig Lindahl, tillsammans med Jennifer Falk och Zecira Musovic.
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jennifer Falk
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Zecira Musovic.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Hedvig Lindahl.
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Hedvig Lindahl har varit given i det svenska landslagsmålet under lång tid. 

Men inför EM i England i sommar har situationen förändrats. 

Konkurrensen har aldrig varit hårdare på målvaktssidan enligt förbundskapten Peter Gerhardsson. 

– Det är en situation som triggar mig, säger Jennifer Falk. 

– Jag har inte kotroll över laguttagningen, säger Hedvig Lindahl. 

Sedan 2005 har Hedvig Lindahl varit förstemålvakt i alla mästerskap utom 2013, då hon nyligen kommit tillbaka från en korsbandsskada.

Men inför stundande EM i England är situationen annorlunda, åtminstone om man får tro förbundskapten Peter Gerhardsson. 

– Det har aldrig varit så jämnt som det är nu, och det är bra. De har gjort det svårare för mig på ett sätt, men det är också dit man vill komma. Det är inte så att de blivit sämre utan snarare bättre och närmat sig varandra. Det är ett bra läge, säger Peter Gerhardsson inför tisdagens VM-kvalmatch på Gamla Ullevi i Göteborg. 

I klubblaget Atletico Madrid har Hedvig Lindahl, 38, fått sparsamt med speltid den senaste tiden. 

– Jag vet inte hur Peter tänker kring min situation, men han vet vad som pågår i klubblaget om det påverkar min chans att få spela vet jag inte. Men det han har sagt tidigare är att han gör bedömningen på varje träning som leder till matcherna och det är det jag kan förhålla mig till, säger Lindahl.

Zecira Musovic, 25, fick inledningsvis spendera en hel del tid på bänken när hon gick till Chelsea, men den senaste tiden har hon fått chansen i Londonklubben. 

– Jag känner mig i toppform och får stort förtroende hemma i klubblaget och jag är på en väldigt bra plats. Hårt och långt arbete har lett till att jag fått förtroendet. Det har varit en process sedan jag kom dit men jag har jobbat stenhårt varje dag och varit fullt närvarade för att visa att jag ska spela och vill spela, säger Musovic som menar att konkurrenssituationen i landslaget inte är någon nytt

– Den frågan har jag fått i fyra års tid, det är en bra situation, vi har tre bra målvakter men som alltid så fokuserar jag på mig själv och min egen utveckling.

Till dagens VM-kvalmatch mot Irland är Musovic dock inte aktuell, i går kväll tvingades hon lämna samlingen på grund av en mindre skada och i stället kallades Emma Holmgren in. 

Falk: ”Det triggar mig”

Även Jennifer Falk har en bra tid bakom sig i klubblaget BK Häcken där hon är given förstamålvakt. Och det var Falk som vaktade det svenska målet senast när Sverige i torsdags slog Georgien med hela 15–0 i VM-kvalet. 28-åringen har allt oftare fått chansen i Blågult. 

– Det är en riktigt bra konkurrens i landslaget just nu, och det är så det ska vara. Sedan gör jag bara allt jag kan för att utvecklas. Det är en situation som triggar mig att bli bättre och bättre, för det krävs mycket för att få stå i landslaget, säger Jennifer Falk. 

Lindahl: ”Har inte kontroll”

Hedvig Lindahl medger att situationen i landslaget är oviss, men att hon långt ifrån har gett upp. 

– Jag känner mig stolt och nöjd med vad jag har gjort och kan göra. Jag vet att jag kan göra ett bra jobb i ett fotbollsmål. Men jag har inte kontroll över laguttagningen, jag kan bara göra det jag kan. Men jag har lika stor chans som de andra, säger Lindahl. 

Om Peter Gerhardsson kommer att satsa vidare på Hedvig Lindahl, trots hennes brist på speltid i klubblaget, är han förtegen om.

– Det är en bedömning utifrån träningarna med landslaget, att välja den man tror blir bra. Det är här de ska prestera, säger Gerhardsson. 

TV: Falk: ”Triggar mig att bli bättre”

Annons | Svenska spel sport & Casino AB

Ligafotbollen är tillbaka. Sätter du alla 13 rätt?
Den som vet mest, vinner mest.
Åldersgräns 18 år. Stödlinjen.se
Till Stryktipset