Foto: Joel MarklundFoto: Joel Marklund
 Foto: Joel Marklund

Allsvenska lagen kan stoppa OS-spelarna

Publicerad

ABU DHABI.Många av de svenska stjärnorna på vinterturnén är högaktuella för OS i Rio de Janeiro

Mästerskapet krockar med allsvenskan - och en dragkamp om spelarna kan uppstå eftersom klubbarna inte är skyldiga att släppa sina spelare.

- Det är väldigt viktigt att vi har en bra dialog och pratar, säger svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Efter succén med guld i U21-EM är Sverige klart för OS i Rio de Janeiro i sommar.

Turneringen börjar den 4 augusti vilket gör att den krockar med allsvenskan. Eftersom att Fifa inte ställer krav på klubbarna att släppa spelare till OS är det klubbarna som beslutar om spelarna får åka eller inte.

Därför kan det komma i ett läge där klubbarna stoppar sina spelare då flera av klubbarna kan ha viktiga matcher och vill ha med sina stjärnor till dem.

En situation som förbundet och spelarna själva vill undvika.

- I grunden finns det en välvilja från alla parter att det här ska lösa sig på bästa sätt. Vi har ju bland annat träffat de allsvenska tränarna här på plats i Abu Dhabi och pratat med dem om det.

- Dialogen är självklart det viktigaste i det här, säger Håkan Sjöstrand.

Landslagschefen Lasse Richt är inne på samma spår och menar att en konflikt måste undvikas.

Tycker inte man bör stoppa spelare

- Vi ska inte dra det till sin spets. Det får inte bli någon konflikt. I grunden är det klubbarna osm tar beslutet och inte tränarna men saken är redan upp på ordförandenivå.

- Bra kommunikation är det bästa i det här, säger han.

Örebro SK:s Jakob Rinne är en av spelarna som är högaktuell för OS.

- Jag tror att det ligger i klubbens intresse att jag får åka. Jag tycker inte man bör stoppa spelare. Spelar man OS höjer man marknadsvärdet och klubben kan få mer betalt för spelaren.

- Dessutom gäller det inte speciellt många spelare i respektive klubb. Jag tror att klubbarna kommer att släppa spelarna.

"Klart vi vill spela i våra tröjor"

Blågult hoppas så klart att Zlatan Ibrahimovic tackar ja. Men där blir det ett sent beslut och allt handlar enligt Lasse Richt om hur det går i EM.

- Jag tror han tar ett sent beslut och han har inte bestämt sig ännu. Vi vet ju inte hur det går i EM. Går vi till final eller åker vi ut redan i gruppspelet?

Samtidigt har det uppstått en konflikt gällande kläderna i OS:

SvFF har som vanligt ett avtal med klädföretaget Adidas som sponsrar Blågult med allt från träningskläder, skor och matchställ. Frågan är hur landslaget löser det då Sveriges olympiska kommitté har ett avtal med H&M som ska ta fram kläderna till mästerskapet i Brasilien.

Frågan har skapat irritation inom landslagsledningen.

-Vi tycker naturligtvis i våra Adidas-ställ, det är symbolen och det tillhör tycker jag. Och vi utvecklar ju givetvis våra kläder med Adidas. Och det är vår ambition, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand.

- Naturligtvis är det så att om vi är en av de mest intressanta rättigheterna så tycker jag för det första att vi borde vara delaktiga i en sån process, på ett bra sätt.

- Och sen har vi våra kläder som vi utvecklar, rent funktionellt och med symbolen som faktiskt är våra ordinarie matchställ.

- Det är klart att vi vill spela i dem, säger förbundets generalsekreterare till Håkan Sjöstrand till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag