Pa Konate, som är aktuell för OS, omfamnas av sina lagkamrater. Foto: Petter ArvidsonPa Konate, som är aktuell för OS, omfamnas av sina lagkamrater. Foto: Petter Arvidson
Pa Konate, som är aktuell för OS, omfamnas av sina lagkamrater. Foto: Petter Arvidson
Patrik Carlgren kan stoppas från OS. Foto: Nils Petter Nilsson/OmbrelloPatrik Carlgren kan stoppas från OS. Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Patrik Carlgren kan stoppas från OS. Foto: Nils Petter Nilsson/Ombrello
Björn Wesström. Foto: Robin NordlundBjörn Wesström. Foto: Robin Nordlund
Björn Wesström. Foto: Robin Nordlund
Niclas Carlnén. Foto: Nils JakobssonNiclas Carlnén. Foto: Nils Jakobsson
Niclas Carlnén. Foto: Nils Jakobsson

Allsvenska klubbarna vill inte släppa till OS

Publicerad

Sommarens OS i Rio de Janeiro krockar med det allsvenska spelschemat.

Nu säger Malmö FF att de inte tänker släppa spelare till OS - och AIK lutar åt samma beslut.

– Med all respekt, men OS-fotbollen är knappast en turnering som varit prioriterad någonstans tidigare, säger AIK:s sportchef Björn Wesström.

– Vår grundinställning är att vi inte släpper spelare till OS, säger MFF:s vd Niclas Carlnén.

Sverige kvalificerade sig för sommarens OS i Rio de Janeiro efter att U21-landslaget grävde guld i Tjeckien.

Turneringen spelas mellan den 3 och 20 augusti - och det svenska landslaget ska samlas den 25 juli.

Eftersom Fifa inte har med OS på listan över landskampsdatum bestämmer klubbarna själva om de vill släppa spelarna eller inte.

AIK är en av klubbarna som under turneringen är mitt upp i ett kval till Europa League.

EM-hjälten Patrik Carlgren kan vara aktuell som en av landslagets tre överåriga spelare. Anton Saletros, Noah Sonko-Sundberg och Amin Affane är andra spelare som kan vara aktuella för turneringen.

AIK:s sportchef Björn Wesström ställer sig tveksam till att släppa spelarna till Brasilien. Han betonar dock att inget beslut är taget ännu.

– Vi tar ställning till allt när det blir aktuellt. Men grundinställningen är att AIK ska ha starkast möjliga lag i de tävlingar vi ställer upp i. Eftersom Fifa uppenbarligen inte har prioriterat OS som turnering så varför ska vi prioritera den högre än Fifa?

"OS är inte viktigt"

Under Vinterturnén i Abu Dhabi hade de flesta allsvenska tränarna ett möte med förbundet om som avhandlade just frågan om att släppa spelare. De betonade att en bra dialog med klubbarna är viktigast.

– Förbundet har också varit tydligt med att allsvenskan ska fortsätta över OS. Om man hade haft en väldigt tydlig inriktning med att OS är prioriterat hade man väl tagit uppehåll i allsvenskan i så fall.

– Det blir lite både och från förbundets sida. OS är jätteviktigt men ändå ska allsvenskan spelas... Det håller inte.

– Nej, OS är inte viktigt. Fifa tycker inte det är viktigt. Det är en rolig upplevelse för en individuell spelare men det kommer aldrig vara överordnat uppdraget i AIK.

– Aldrig.

Hade man kunnat göra på något annorlunda sätt?

– Det är jättesvårt. Men med all respekt, OS-fotboll? Med all respekt så är det knappast en turnering som varit speciellt prioriterad någonstans tidigare. Bara för att Sverige nu gick dit framstår det som världens viktigaste turnering vilket jag kan tycka är en efterhandskonstruktion, säger Björn Wesström.

Även Malmö FF vill inte släppa

Malmö FF ställer sig också negativt till att släppa egna spelare till OS. De spelar som skulle kunna vara aktuella är Oscar Lewicki som överårig, Pa Konate och Erdal Rakip.

Klubbens vd Niclas Carlnén säger:

– Vi har en inställning att vi inte kommer släppa spelare. Vi prioriterar allsvenskan först.

Varför?

– Under den perioden kommer vi spela allsvenska matcher. Vi har drivit linjen hela tiden i SEF att vi inte ska ha ett speluppehåll och att vi inte ska behöva släppa spelare till OS. Det handlar om serieupplägget i allsvenskan.

Varför vill ni inte ha ett uppehåll när OS spelas?

– Det hade varit orimligt att ha ytterligare ett uppehåll på samma sätt som under EM och samtidigt ha samma start- och slutdatum på allsvenskan. Det går inte.

På grund av att belastningen då blir för stor de datum allsvenskan väl spelas?

– Precis. Av den anledningen har vår inställning varit att vi fortsätter spela och att vi har våra spelare hemma. Det är vår grundinställning, sen kanske det är så att vi kan diskutera något annat så småningom.

Gäller det alla spelare, även de som inte är nära startelvan?

– I dagsläget gör vi ingen skillnad på om det är en startspelare eller om det är vår 25:e spelare i truppen, om vi nu har 25 spelare. I så fall är det om förutsättningarna skulle vara annorlunda när vi är där och då. Men vår grundinställning är att vi inte släpper spelare till OS, säger Carlnén.

Vill inte ha någon konflikt

Elfsborgs sportchef Stefan Andréasson är dock av en annan uppfattning:

– Vi skulle aldrig stoppa en spelare från att spela ett OS.

SportExpressen diskuterade frågan med fotbollsförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand under landslagets samling i Abu Dhabi för en dryg vecka sedan.

– I grunden finns det en välvilja från alla parter att det här ska lösa sig på bästa sätt. Vi har ju bland annat träffat de allsvenska tränarna här på plats i Abu Dhabi och pratat med dem om det.

– Dialogen är självklart det viktigaste i det här, sa Sjöstrand då.

Landslagschefen Lasse Richt var inne på samma spår och menade att en konflikt måste undvikas.

– Vi ska inte dra det till sin spets. Det får inte bli någon konflikt. I grunden är det klubbarna som tar beslutet och inte tränarna men saken är redan upp på ordförandenivå.

SportExpressen söker U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson.

Johan Dolck Wall
Johan Dolck Wall
Eric Nilsson
Eric Nilsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag