Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Alla kommer säga att vi var lite naiva”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

LISSABON. Sverige åkte på en tung smäll i Lissabon. 

Efteråt medgav flera spelare att laget uppträtt naivt.

– Vi ger Portugal kontring på kontring, det är inte optimalt, säger Pontus Jansson.  

Det blev en svensk mardröm i Lissabon. Sverige föll med klara 0-3 vilket innebär att Blågult nu står på fyra raka förluster i Nations League. 

Statistikkolumnen visar också att Sverige släppt in åtta mål och bara gjort ett. Flera spelare vittnar om att man tappat lite av kompaktheten och blivit för sårbara.

– Vi fick det kollektiva försvarsspelet att funka på hemmaplan och försökte mot Portugal igen. Men den här gången stämde det inte. Vi ger Portugal kontring på kontring, det är inte optimalt. Vi måste justera det till nästa gång. Att förlora fyra raka matcher är otroligt tungt, men vad ska man göra?, säger Pontus Jansson.

Hur naiva var ni?

– Alla kommer säga att vi var naiva. Vi skulle kanske stått lägre i försvarsspelet och inte gett Portugal ytorna. Det fungerade bra på hemmaplan men med facit i hand borde vi justerat det och stått lägre. Det är lätt att vara klok i efterhand.

Vad säger du om din insats? Vad kunde du gjort bättre?

– Ingen aning. Jag får kolla på det och analysera det, säger Jansson.

Hade en tung kväll

Mikael Lustig och Jansson hade båda en tung kväll.

Duon var direkt inblandat i två av Sveriges tre insläppta mål. Dessutom täckte Jansson inte upp bakom Mattias Johansson i samband med 3-0-målet. 

Lustig medger att Sverige blev hårt straffade men tycker att laget har hittat något i offensivt väg som är värt att bygga vidare på.

– De lurar upp oss i en fälla där vi känner att vi har lägen att straffa dem. Vi har hittat något i denna samling, något nytt, och det är spännande men vi får inte glömma vad vi har gjort tidigare. Om vi kan hitta en balans så kan det bli spännande. När vi möter Portugal får vi inte släppa kontringar så enkelt, säger Lustig.

På frågan hur länge Sverige har råd med att spela så offensivt balanserat svarar Mikael Lustig klart och tydligt.

”Vill vara ett offensivt lag”

– Fotboll går ut på att vinna. Vi har mött bra lag men vi visar att vi kan spela en bra fotboll mot stora nationer. Tidigare har vi spelat på ett lite mer destruktivt sätt, vi känner att vi måste hitta tillbaka till det gamla spelsättet, kanske inte till hundraprocent, men en balans Det ser spännande ut i alla fall. .Jag känner en positivitet inför framtiden men vi måste hitta tillbaka till det kollektiva, defensiva spelstilen. Det är frustrerande. Jag rycks med själv när jag ser att ytorna finns offensivt men just nu sitter jag här och tänker att jag kanske skulle varit mer defensiv.

Janne Andersson:

– Vi vill vara ett offensivt lag som spelar en vacker fotboll. Vi har varit ett hårt arbetande lag tidigare, väldigt tajta och kompakta. Men börjar vi blomma ut och tappa kompaktheten då blir vi sårbara. Det fanns en sårbarhet mot Portugal och det är nog en lärorik erfarenhet, säger förbundskaptenen.

Hur mycket saknar du Andreas Granqvist?

– Granqvist i full form är en fantastisk mittback som vi har haft mycket glädje av i landslaget. Jag hoppas han kommer tillbaka igen, sedan ska jag inte säga att jag saknar honom konkret på det sättet och att allt hade varit annorlunda om han varit med nu. I full form är Granqvist en fantastisk mittback. Jag skulle vara nöjd om han var tillbaka i full form men nu har vi de spelare vi har.