Agenten slår tillbaka: ”Kalle Anka-grejer”

Emil Forsberg byttes ut efter en timmes spel i EM-kvalet mot Rumänien.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Victor Nilsson Lindelöf lämnade återbud till EM-kvalet av ”privata skäl”.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Spelarnas agent, Hasan Cetinkaya, till vänster.
Foto: Privat.

Svenska landslaget skakas av uppgifter om påstådda sprickor, lögner och interna bråk.

Samtidigt har ett namn nämnts allt mer återkommande: Agenten Hasan Cetinkaya. 

Nu ger Cetinkaya sin syn på den senaste veckans turbulens och svarar på kritiken som uppstått mot Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg.

– Emil borde inte ha åkt till samlingen med tanke på hans fysiska tillstånd. RB Leipzig har varit vansinniga på det och Emil har hamnat i kläm, säger han i en intervju med SportExpressen.

Det har varit en turbulent period runt landslaget och den svenske förbundskaptenen Janne Andersson.

Rubrikerna de senaste veckorna har handlat om:

Petningen av John Guidetti inför EM-kvalmatcherna mot Rumänien och Norge.

Fotbollskanalens avslöjande att Victor Nilsson Lindelöf tackade nej till landslaget på grund en ”knivig relation” med Janne Andersson och besvikelse över petningen av kompisen Guidetti. Uppgifter som landslaget dementerade och hänvisade till ”personliga skäl” för Lindelöf att avstå landslaget. 

 Aftonbladets avslöjande att Emil Forsberg lämnade landslagstruppen ”i vredesmod” efter matchen mot Rumänien. Uppgifter som landslaget dementerade och hänvisade till känning av en gammal skada och ett gemensamt beslut mellan landslagsledningen, spelaren, det medicinska teamet och klubblaget.

Dessutom skrev den tyska tidningen Bild redan förra hösten om en spricka mellan Emil Forsberg och Janne Andersson, och någon månad senare valde Victor Nilsson Lindelöf och Robin Olsen att bojkotta journalister under en landslagssamling vilket skapade stor uppmärksamhet i svenska medier.

Cetinkaya om relationen med förbundskaptenen

Gemensamt för John Guidetti, Victor Nilsson Lindelöf, Robin Olsen och Emil Forsberg är agenten Hasan Cetinkaya, 42, som har samtliga dessa fyra spelare som sina klienter.

Cetinkaya har de senaste åren vuxit fram till en uppmärksammad makthavare som företräder en majoritet av dagens stora svenska landslagsstjärnor.

I en stor intervju med Aftonbladets Erik Niva i april 2017, där Hasan Cetinkaya beskrevs som ”en kraftfull man”, berättade han om den nära relationen till sina klienter och sin arbetsfilosofi.

– Jag gör allt för de här killarna, jag lever för dem. Jag kan gå över lik för mina klienter, och det vet både spelarna jag jobbar med och alla sportchefer i Sverige. 

Vad gäller landslaget har Hasan Cetinkaya tidigare uttryckt sig kritiskt mot den svenske förbundskaptenens sätt att disponera Emil Forsberg i en intervju med SportExpressen. 

Under VM i Ryssland nådde Janne Anderssons svenska landslag stora framgångar som ett hårt arbetande kollektiv där Forsberg inte alltid såg ut att kunna använda sina offensiva egenskaper, och under hösten som följde upprepades mönstret.

Efter uppgifterna i höstas och i lördags fick förbundskaptenen därför under söndagens pressträff på Friends arena frågan om han hade något otalt med Hasan Cetinkaya.

Andersson förnekade detta. Det gör även Cetinkaya, även om han säger att kontakten med den svenske förbundskaptenen är sparsam.

Har du en tvist med Janne Andersson som på något sätt har påverkat den senaste tidens händelser?

– Nej, jag hade en bra dialog med Janne Andersson under hans första två år som förbundskapten. Sedan dess har jag inte haft så mycket dialog med honom utan mer med Håkan Sjöstrand (generalsekreterare) i stället. Jag har en jättebra dialog och relation med Håkan och han har varit fantastisk för svensk fotboll, säger Cetinkaya.

Emil Forsbergs enda kommentar till att han lämnar landslaget inför tisdagens match mot Norge gick att läsa på fotbollförbundets hemsida.

– Det känns väldigt tråkigt att lämna killarna. Jag har tyckt att det varit kul att vara tillbaka i landslaget. Jag önskar Janne och grabbarna stort lycka till på tisdag, sa Emil Forsberg angående de skadekänningar han drabbats av. 

Hasan Cetinkaya
Foto: Privat

”Det stämmer inte”

Under måndagen uppgav den tyska tidningen Bild att Forsberg trots skadekänningarna kan spela för RB Leipzig redan till helgen

– Vi ville inte riskera något, därför återvände jag till Leipzig, ska Forsberg ha sagt till tidningen. 

Det dementeras nu av Hasan Cetinkaya.

– Det stämmer inte. Han har inte gett något citat till någon journalist. Men jag förstår att tyska medier är jätteintresserade av att höra vad Emil säger när det kommer ut sådana här saker från Sverige. Emil är ju faktiskt mycket mycket större i Tyskland än i Sverige, säger han.

Emil Forsberg lämnade enligt Cetinkaya landslagssamlingen för att han befarade att spel redan i morgon (tisdag) skulle leda till att skadan förvärrades. Efter VM-matcherna i Ryssland och play off-matcherna mot Italien, ska Forsberg enligt Cetinkaya ha kommit tillbaka från landslaget och sedan varit borta i flera månader från spel i tyska klubblaget RB Leipzig.

– Han har en arbetsgivare som lagt ut en massa miljoner på Emil Forsberg för att han ska vara redo för dem och så åker han på bakslag efter bakslag. De har en dialog med förbundet om Emil, säger Hasan Cetinkaya, och fortsätter: 

– Emil kom till landslaget nu och offrade sig trots att han varit borta skadad så länge. I vanliga fall borde han, tycker jag, kanske stått över den här samlingen, men han vill så gärna vara med i landslaget och visa upp sig. Han kom till landslaget och låg bakom målen. Han gjorde sitt innan han åkte därifrån och jag tror att landslaget klarar sig bra utan Emil mot Norge. Det ska de här killarna fixa utan Emil. Nu får han behandling så att han förhoppningsvis kan spela nästa match om tio dagar nere i Tyskland. 

På tv-bilderna från Sverige-Rumänien såg Emil Forsberg rejält missnöjd ut när han byttes ut av Janne Andersson i den andra halvleken. Vad säger du om det?
– Ja, han såg sur ut. Och jag tror att det har att göra med att det inte har varit någon kommunikation mellan Emil och Janne. Janne går ut och säger att han tog ut Emil för 60 minuter, men det visste inte Emil om och sådant brukar ledare prata med spelare om innan om de är på den nivån. Man säger: ”Nu är det två matcher och så här tänker jag”. När det är två täta matcher och Emil enligt förbundskaptenen ligger efter med sin kondition och matchspel brukar man alltid prata om det. Den kommunikationen har Janne inte haft och det är synd. Då hade Emil kunnat vara mer förberedd på det. Nu låg han bakom två mål och såg väldigt pigg och fräsch ut. Självklart, hade jag varit spelare hade jag också reagerat och varit förbannad.  Det är en sund reaktion för en spelare på den nivån.

”Landslaget hade inte koll”

Emil Forsberg ville efter segern mot Rumänien inte svara på några frågor från journalister i den mixade zonen.

I Hasan Cetinkayas ögon är det inget konstigt.

– Varför han gick utan att prata med medier? Han är inte dum, han vet vad frågan skulle vara så han ville undvika den. 

Om Aftonbladets nyhet att Emil Forsberg lämnat samlingen i vredesmod inte stämde - vet du varför landslaget i så fall inte redan under lördagskvällen dementerade dessa uppgifter?

– Jag tror att landslaget inte riktigt hade koll. Det är dåligt av landslaget att de inte gör det och skyddar spelarna mer. 

Visste Janne Andersson och övriga i landslagsledningen redan på lördagen efter matchen att Emil inte skulle kunna spela mot Norge och åka hem?

– Självklart hade de koll på det i och med att Emil pratade med läkarna efter matchen om sin skada. De har haft det under uppsikt och hoppades att han skulle kunna spela ändå. 

Hade han bestämt sig redan i lördags för att det inte skulle gå att spela mot Norge?

– När han kände att han inte skulle våga riskera det kände han att han kanske kan åka på lördag redan. Under matchen är han varm och kör på, men efteråt känner han att det är något fel. Skulle han spela en match på tisdag och bli skadad igen då kommer han bli totalt sågad och utplockad i RB Leipzig. Men landslaget ville ha kvar honom under uppsikt till nästa dag för att se om det fanns en chans att han skulle kunna spela. Men Emil borde inte ha åkt till samlingen med tanke på hans fysiska tillstånd. Han borde ha stannat i Tyskland. Tro mig, RB Leipzig är inte glada över den här situationen heller. RB Leipzig har varit vansinniga på det och Emil har hamnat i kläm. Men Emil har velat vara med i landslaget och så finns det ändå idioter eller pappskallar som hetsar mot honom.

Finns det någon sanning i att Emil Forsberg åkte hem för att han var sur över att bli utbytt?
– Nej nej nej. Han låg bakom båda målen och gjorde sitt för Sverige, men kände att han inte kunde riskera något mot Norge. Men Sverige kommer klara sig bra mot Norge ändå. 

”Det är Kalle Anka-grejer”

Vad gäller Victor Nilsson Lindelöf och Fotbollskanalens avslöjande att orsaken till Manchester United-backens återbud ska ha varit petningen av nära vännen John Guidetti, samt att Lindelöf ”sedan ett längre tag haft en lite knivig relation med förbundskaptenen” hävdade Janne Andersson på en presskonferens förra veckan att uppgifterna var falska.

– Jag kan kraftigt dementera att det skulle vara för att någon annan spelare inte är uttagen. Hade det varit det, hade jag inte haft någon respekt för det skälet, sa Andersson.

Även Hasan Cetinkaya, som företräder Victor Nilsson Lindelöf, dementerar dessa uppgifter.

– Givetvis är det påhittade nyheter. Lögner. Det är nästan som att det är något som man ska skratta åt, att Victor skulle tacka nej på grund av att en lagkompis inte är med. Victor har personliga skäl och när saker kommer fram senare kommer hela svenska folket förstå varför han tackat nej till den här landslagssamlingen. Men jag kommer inte gå in på vad det handlar om för det har inte med någon annan att göra. Det är privat.

Under måndagen offentliggjorde Victor Nilsson Lindelöf nyheten att han har blivit pappa via sociala medier. Cetinkaya fortsätter:

– Victor är väldigt stolt över att spela i landslaget och han är given som vår nästa landslagskapten de kommande tio åren. Han är en stor ambassadör för svenskar och svensk fotboll i och med att han är en av de största stjärnorna i Manchester United, en av världens största klubbar. Han älskar sitt land och skulle naturligtvis inte tacka nej till sitt landslag på grund av att en lagkompis inte är med. Det är ju Kalle Anka-grejer det här.

Firar i Dubai

Janne Andersson bemötte kritiken under måndagens presskonferens.

– Min kommunikation sker alltid med spelaren i fråga. Jag har full respekt för er i media och även agenterna som gör ett jättejobb för sina spelare. Men jag har pratat med Emil och aldrig sagt att han skulle byta efter exakt efter 60 eller 70 minuter. Där kan vi ha missuppfattat varandra eller så har jag varit otydlig. Men för mig var det solklart. Om Emil har tyckt att jag har varit otydlig så kommer jag prata med honom sen, säger Janne Andersson. 

Tisdag kväll väntar en ny utmaning för Janne Anderssons landslag när Lars Lagerbäcks pånyttfödda Norge står som motståndare på Ullevål i Oslo.

Utan Emil Forsberg.

Hasan Cetinkaya kommer inte heller att vara på plats.

I stället är han sedan en vecka tillbaka i Dubai för att fira försäljningen av 21-årige Frenkie De Jong från Ajax till Barcelona. 

Men Cetinkaya säger ändå att han tror på tre poäng för Sverige.

– Jag hoppas att de vinner. Det ska de fixa även utan Emil.