Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

94-hjälten om doping- ryktena: ”Ingen slump”

Stefan Schwarz har tränat upp sig efter karriärenFoto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG
Schwarz i åttondelsfinalen i VM94 mot Saudiarbien.Foto: / IBL
Under tiden i spanska Valencia.Foto: © BildbyrŒn
Presskonferens på St Görans sjukhus efter skadan.
Foto: Olle Sporrong / OLLE SPORRONG

Stefan Schwarz bröt benet - men fortsatte att spela.

Han struntade i smärtor - och jagades därför av Fifas dopingpoliser i flera år.

- Fifa trodde jag dopade mig för att jag kunde spela skadad, säger Stefan Schwarz, 50.

I en intervju med SportExpressen berättar han om urinproven under VM, om sin autistiske son - och nya livet efter karriären.

SportExpressens krönikör Mats Olsson döpte den stenhårde mittfältaren till Gud under fotbolls-VM 1994 i USA.

Det var också som en Gud alla uppfattade den skånske härföraren på det blågula mittfältet. Både medspelare, motståndare och supportrar. Stefan Schwarz gav allt och hatade att förlora.

Stefan Schwarz från söderkulla i Malmö var inte i USA för att känna efter om det var 40 grader när matcher skulle spelas.

- Jag lade energi i stället på det jag kunde påverka. Och det var inte hur varmt det var, det kunde jag inte göra något åt, säger Stefan Schwarz.

För några år sedan gav han ut boken ”De kallade mig Gud”. Där berättade Schwarz bland annat om sin barndom, sina proffsår och om livet efter karriären.

Och om hur han mitt under EM-slutspelet 2000 fick ta emot ett smärtsamt samtal från sin fru Céu. Schwarz var skadad under slutspelet men var på plats för att stötta sina landslagskompisar.

Céu berättade att parets son Jürgen hade fått diagnosen autism, en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som påverkar hjärnans sätt att hantera information. 

Familjen hade sedan Jürgen var ett år haft sina aningar att deras son led av en sjukdom.
När han var liten pratade han inte på flera år - och slöt sig i stället in i sin egen värld.

Familjen Schwarz hittade till slut en metod, som kallas för ”Son-rise” som hjälpte deras son framåt i livet.

Metoden går ut på att en närstående ska ta sig in i den autistiskes värld - och sedan försöka förstå allt genom och dra ut den autistiske till deras värld. 

- Vi testade vad som kunde fungera för Jürgen och den här metoden fungerade bra, sedan handlar det om en egen utveckling också. Jürgen har sakta men säkert utvecklats. I dag är han 23 år och är en glad och charmig kille, säger Stefan Schwarz.

Den förre fotbollsstjärnan har även döttrarna Chloé och Chanel.

Stefan Schwarz första proffslag var portugisiska Benfica. Han kom dit 1990 som 21-åring.

Efter karriären har familjen bosatt sig i badorten Cascais drygt tre mil utanför Portugals huvudstad Lissabon.

- Jag har bott i Portugal i 19 år, men i grund och botten är jag svensk förstås. Möjligheten som fotbollen gav mig att få bo i andra länder, upptäcka nya kulturer, lära mig språk har utvecklat mig som människa, säger Stefan Schwarz.

Hur många språk kan du prata flytande?

- Sex om jag räknar med svenskan. Jag kan tyska, portugisiska, engelska, spanska och italienska.

Stefan Schwarz kom från som underbarn i Kulladals FF innan han värvades till storklubben Malmö FF och vidare ut till fotbollsvärlden.

Han spelade i klubbar som Benfica, Arsenal, Fiorentina, Valencia och Sunderland.

- Fotbollen har gett mig så mycket gemenskap över hela världen. Det är jag evigt tacksam över, säger Stefan Schwarz.

Han gjorde debut i landslaget 1990 mot Förenade Arabemiraten. Totalt spelade han 69 landskamper, vann EM-brons 1992 och VM-brons 1994.

Stefan Schwarz råkade under sin karriär ut för flera svåra skador.

1990 skadade han sitt korsband och menisken i vänsterknä. 1997 bröt han skenbenet mot Skottland. 2000 slet han av sig hälsenan mot Österrike och året efter var han tvungen att operera sitt knä efter en ny skada

Stefan Schwarz, den hårdaste av de hårda, kom hela tiden tillbaka. 

1997 på Nya Ullevi i Göteborg bröt han benet mot Skottlands i en kvalmatch till VM.

Jagades av dopingpolisen

Men den svenske mittfältaren låg inte kvar på planen. Klev upp från gräsmattan, rättade till sina strumpor, kände efter lite om det gick att springa och fortsatte att spela. Trots att skenbenet var av.

- Jag har mycket testosteron i kroppen, har återhämtat mig väldigt bra på kort tid och inte känt efter om jag haft ont, säger Stefan Schwarz.

Det gjorde han under flera år jagades av Fifas dopingpolis.

Under VM i USA 1994 fick han lämna urinprov efter samtliga av sina sex matcher.

- Det var väl ingen som trodde mig, att jag var ren på grund av att jag kunde spela med skador, men jag producerar en hög nivå av testosteron helt naturligt. Varje gång efter våra matcher sa dopningskontrollanterna att de hade dragit spelare nummer sex i det svenska laget. Det var ingen slump att det var jag. Att nummer sex valdes ut hela tiden.
Efter karriären lade Stefan Schwarz på sig flera kilon på kroppen - han vägde 98 kilo när han för två år sedan bestämde sig för att börja träna igen. Inget lämnades åt slumpen.

Stefan Schwarz kunde efter 16 tuffa veckor med personliga tränare visa upp en ny superkropp som den stålman han en gång i tiden var.

Han tappade 21 kilo i vikt på 16 veckor.

- Jag är i rätt bra form nu också, men jag har lite ont i mitt vänstra knä så jag får ta det lite lugnt när jag spelar fotboll, säger Stefan Schwarz.

Han har inte kunnat släppa den leksak som tog honom från ängarna vid Söderkulla och Lindängen i Malmö till världens största arenor.

- Jag spelar årliga veteranmatcher med de lag jag spelade med som proffs. Senast var jag med på ett event som Benfica hade.

Hur gick det?

- Jag sa att jag kunde sätta mig på bänken och spela några minuter. Men när jag väl fick på mig matchtröjan gick det inte att stoppa mig. Helst ska jag väl låta de yngre spela, men jag har svårt att låta bli bollen.

Just passionen för sporten gjorde att Stefan Schwarz blev en sådan älskad spelare av fansen - och lika hatad av motståndarna. Han stod upp för sina lagkompisar. Att vika ner sig fanns inte i hans värld.

- Jag var på planen för att göra mitt bästa, att göra mitt jobb, säger Stefan Schwarz.

Hur ser ditt liv ut i dag?

- Det blir mycket fotboll med olika event, jag föreläser, guidar turister i Portugal. Just nu arbetar jag även med ett fotbollsprojekt. Det ska sluta i att jag ska vara med och vara ambassadör för en turnering för pojkar mellan 16 och 18 år.

Schwarz har tidigare även arbetat som agent och var under 2012 assisterande tränare i Helsingborgs IF till sin norske kompis Åge Hareide.

Kan du tänka dig ett liv utan fotboll?

- Nej, inte som det känns just nu. Sporten har utvecklat mig och gett mig sådana möjligheter här i livet.

Från Kulladals FF till Sunderland

Namn: Stefan Schwarz

Född: 18 april 1969.

Yrke: pensionerat proffs, entreprenör.
Familj: Frun Céu och barnen Chloé, Jürgen och Chanel.
Bor: Cascais, strax utanför Lissabon i Portugal.

Klubbar i karriären: Kulladals FF, Malmö FF, Bayer Leverkusen, Benfica, Arsenal, Valencia, Sunderland.

Främsta meriter: VM-brons 1994, EM-brons 1992, SM-guld med Malmö 1988, Cupmästare med Malmö FF 1989, Portugisisk mästare med Benfica 1991 och 1994, Cupmästare i Italien med Fiorentina 1996, Guldbollen 1999.

Spelade 69 landskamper för Sverige och gjorde sex mål.

Så får du Schwarz superbiceps

Här är fyra bra övningar.