Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Först jättesuccé – sen överraskade Carl Philip

Prinsparet på plats i Sydafrika.

Anfallstalangen Loreta Kullashi, 18, fick chansen i andra halvlek i Sveriges träningsmatch mot Sydafrika.

En kvart senare hade hon gjort sina två första landslagsmål – i sin debut.

Efter matchen gratulerades hon personligen av prins Carl Philip som var på plats.

– Han tyckte att det var kul att se mig spela och att jag tog för mig som ung spelare, berättar Kullashi.

Det svenska landslaget laddar i Sydafrika inför vårens utmaningar i Algarve Cup och det fortsatta VM-kvalet.

I en inofficiell match i torsdags vann Sverige över Sydafrika med 4–1.

Men under söndagen spelades den riktiga landskampen som var efterlängtad för förbundskaptenen.

– Ska bli enormt skönt att komma i gång. Det har varit en alldeles för lång ledighet, sa Peter Gerhardsson till förbundets hemsida inför matchen.

Sverige fick en fin start på första halvleken. Stina Blackstenius visade vägen med envetna djupledslöpningar mot det sydafrikanska försvaret - men det var på en frispark som utdelningen kom.

Rullade in 2-0 i öppet mål

Kosovare Asllani slog en hårt skruvad frispark som nickades i eget mål av Mbane till 1-0.

Men i andra halvleken stal 18-åriga landslagsdebutanten Loreta Kullashi showen. Eskilstuna-anfallaren ersatte Elin Rubensson och hade bara varit på banan i 60 sekunder när hon rullade in 2-0 efter en perfekt framspelning av Blackstenius i öppet mål.

– Vad häftigt! På första touchen i landslaget!, utbrister experten Malin Swedberg i TV12.

"Fantastiskt roligt"

I 70:e minuten slog Kullashi till igen. 18-åringen fram på den sydafrikanska planhalvan och avslutade utanför straffområdet till 3-0, som också blev slutresultatet.

– Det känns fantastiskt roligt. Det var skönt att få en sådan här debut, säger Kullashi efter matchen. 

– Vi hade bara sagt att jag skulle ta för mig och göra det jag kan. Men det var nervöst när jag skulle hoppa in. Sen släppte det ganska snabbt efter att jag kom in på planen, fortsätter hon. 

Gratulerades av prinsen

Allting skedde inför ögonen på prins Carl Philip och prinsessan Sofia som följde matchen på läktaren. Efter matchen gratulerades Kullashi personligen av prinsen.

– Han kom ner och jag fick prata lite med honom. Han tyckte att det var kul att se mig spela och att jag, som ung spelare, tog för mig så mycket i matchen.

Hur kändes det?

– Det var jättehäftigt att få träffa prinsen.

Vad tänker du om fortsättningen i landslaget?

– Jag hoppas att få fler chanser i landslaget. Men vi får se vad som händer.

Matchen är den fjärde landskampen för Gerhardsson – förbundskaptenen är hittills obesegrad på sin nya post som han tillträdde i höstas.

Kullashi har representerat Sveriges U17- och U19-landslag, och i oktober 2016 togs hon ut att spela med Sveriges U20-landslag i U20-VM i Papua Nya Guinea. Då blev hon den yngsta spelaren i den svenska truppen.

Härnäst väntar Algarve Cup den 28 februari-7 mars för landslaget innan VM-kvalet återupptas 5 april med bortamatch mot Ungern.

Sveriges startelva (4–3–3)

Hilda Carlén – Hanna Glas, Amanda Ilestedt, Linda Sembrant, Jonna Andersson – Kosovare Asllani, Caroline Seger (lagkapten), Elin Rubensson – Olivia Schough, Stina Blackstenius, Sofia Jakobsson.