Oscar Lewicki. Foto: Nils Petter NilssonOscar Lewicki. Foto: Nils Petter Nilsson
Oscar Lewicki.  Foto: Nils Petter Nilsson
John Guidetti. Foto: Nils Petter NilssonJohn Guidetti. Foto: Nils Petter Nilsson
John Guidetti.  Foto: Nils Petter Nilsson
Guidetti och Abbe Khalili. Foto: Gustav MårtenssonGuidetti och Abbe Khalili. Foto: Gustav Mårtensson
Guidetti och Abbe Khalili.  Foto: Gustav Mårtensson

100 dagar efter guldet - ingen platsar i Blågult

Publicerad

Det har gått 100 dagar sedan Sverige vann U21-EM.

Som fick ett euforiskt Kungsträdgården att dansa tillsammans med 23 odödliga guldmedaljörer.

Men hur förvaltas svensk fotbolls framtid?

SPORT-Expressen har pratat med spelarna som tagit klivet in i landslagets vuxenvärld, och de som fortfarande drömmer om den.

- Här ska du vara Oscar, säger presschef Niklas Bodell och guidar Oscar Lewicki förbi ett bord där ett flertal reportrar har samlats.

Vid nästa bord står nästan ingen.

- Jaha, det var Johns, säger Lewicki och småskrattar.

För några dagar sedan stirrade han Cristiano Ronaldo i ögonen när Malmö FF spelade Champions League mot Real Madrid.

- Det finns likheter i lärdomarna där och i U21. Men det här är ett stort steg. 2009 gjorde Sverige ett jättebra U21-EM och många imponerade. Det var ändå inte många som tog en startplats här, säger han.

Han hinner knappt slutföra resonemanget. Saker har börjat röra på sig vid bordet bredvid.

"Nu blickar vi framåt..."

John Guidetti ser ut att nästan lägga band på sig själv. När frågorna haglar över honom framträder han som väldigt samlad och nästan lite tagen av sin comeback i A-landslaget.

- Det är jättekul att träffa alla. Oscar, Abbe Khalili, Filip Helander, Isaac Kiese Thelin och alla de där, säger han.

Han pratar om livet i Celta Vigo, om sina nya möbler och lugnet som för första gången präglar karriären.

För snart två år sedan sammanföll återkomsten till U21-landslaget med att kvalspelet vände och resan mot EM- guldet kunde ta sin början. Nu är han på plats för att vända en annan trend.

- Det kommer nya matcher. Nu blickar vi framåt, säger han med ett stort leende innan Bodell drar bort honom.

Lite "flamsigare" i U21

Lewicki och Guidetti är inte ensamma. Kiese Thelin, Khalili och Helander är också här, i landslagets vuxenvärld.

- Det känns bra och kul att flera från U21 är med, men jag behöver inte ta hand om dem. Vi är alla män, vi kan ta hand om oss själva, säger Kiese Thelin.

Han säger att "U21 är mer U21", ungdomligt och lite flamsigare. Khalili håller med.

- Det var lite speciellt förra landslagslägret, nu känns det helt normalt. Vi får se om vi spelar in några musikvideos här, vi tar allt steg för steg, säger han och skrattar.

Milosevic tappade landslagsplatsen

Det var ingen musikvideo, men i efterhand framstår det som en trailer för hela äventyret.

Danmark har besegrats med 4-1. Efter matchen kastar sig Alexander Milosevic över John Guidetti. "John-John" byts ut mot "Milo" i segerrusig sång.

- Förra veckan kollade jag på klipp för att få lite bensin. Jag behöver det när jag inte spelar, säger Milosevic när SPORT-Expressen når honom.

Han sitter i en bil i Istanbul, klagar på trafiken och berättar om vad han ser längs vägarna runt staden, hur barn på flykt försöker sova samtidigt som deras föräldrar hämtar sig från långa resor.

- Jag kan inte gnälla när situationen är som den är i världen. Jag är skadefri och mina vänner och min familj är friska. Men fotbollslivet är ju ett annat, och jag vill spela, säger han.

När truppen mot Liechtenstein och Moldavien tillkännagavs hade Milosevic tappat sin plats.

- Vi var inte ett svenskt landslag som åkte till ett mästerskap för att hålla nere siffrorna. Och jag kände att jag visade ganska många att jag ska vara med i landslagsdiskussionerna på riktigt, säger han.

"Men reaktionerna...jag blir tårögd"

Inte heller Ludwig Augustinsson finns med i den senaste EM-kvaltruppen.

- Jag hoppas och tror alltid att jag ska komma med. Jag pratade med Hamrén inför förra samlingen och vet att han tror mycket på mig. Det är skönt att höra, säger han.

- Det är klart att man blir besviken när man inte kommer med. A-landslaget är det finaste man kan representera och jag är en hungrig spelare.

I väntan på nästa steg fungerar sommarens bragd som bränsle.

- Min mamma skickade ett klipp när hon, farsan och brorsan sitter och tittar under straffläggningen. Alla är så otroligt nervösa när jag ska gå fram och slå min straff. Men reaktionerna, när man ser på videon hur min familj sitter och hejar på mig, på oss. Jag blir tårögd.

- Jag tänker ofta på när min gode vän Simon Tibbling gör 1-1 mot Portugal och vi blir klara för OS. Det betydde så mycket för Sverige och för Simon, säger Augustinsson.

Vågar inte hoppas på Blågult

Simon Tibbling säger att han är trött, sliten och förbannad. Hans Groningen har precis fått stryk med 0-5 mot Vitesse i den holländska ligan. Men när samtalet övergår till att handla om U21-landslaget förändras tonen fort.

- Vi slår så sjukt bra straffar. Det bara smäller i taket och krysset, säger Tibbling entusiastiskt.

- Och jag själv fick in en snurrfint på kanten under finalen. Den sitter kvar. Den var fantastisk, tyckte jag.

Det hårda matchandet under säsongsinledningen har tagit på krafterna. När U21-landslaget samlas den här veckan har han tvingats tacka nej.

Han pratar om U21-kompisarnas kliv upp i A-truppen som ett kvitto på att det går, men Simon Tibbling har inga större förväntningar på att själv göra debut snart.

- "Ludde" är ju bra nog för A-lands-laget, tycker jag. Men jag tänker inte på A-landslaget. Vi har aldrig pratat, jag och Erik Hamrén. Det är väl mer en dröm. Det är det största man kan göra, säger han.

"Guldet gav mig ett kvitto"

- Jag tycker att Ludwig förtjänar chansen nu, säger Joseph Baffo.

För honom blev EM-slutspelet vändpunkten på en knepig säsong.

- Det var mycket snack innan EM. Guldet gav mig ett kvitto. Jag spelade inte i Halmstad och många försökte såga mig som fotbollsspelare. Nu talar det väl sitt tydliga språk om man tittar på var Halmstad ligger i tabellen.

Efter turneringen flyttade Baffo till tyska Eintracht Braunschweig, där han stormtrivs och får spela i ett lag som håller nollan ofta. Men inga samtal har kommit från Erik Hamrén.

Däremot har Ghanas landslagsledning hört av sig.

- Det vore sjukt om jag inte tänkte på landslaget. Jag pratade med Håkan Ericson (förbundskapten för U21-landslaget) om att jag har stärkt mina aktier. Jag har representerat de svenska landslagen fram till nu, det känns lite tomt att inte vara med på landslagssamlingar, säger mittbacken.

- Men nu finns ju Ghana med i bilden också.

Beslutsam att nå Blågult

Hundra dagar har gått sedan Patrik Carlgren räddade William Carvalhos straff och hela Sverige drabbades av guldfeber.

- I början vaknade jag på natten och undrade om det var sant eller en dröm. Har vi verkligen vunnit EM? säger Ludwig Augustinsson.

Men nu har tankarna kommit att handla om något annat.

- A-landslaget har varit mitt mål sedan jag var liten och nu har mina kompisar kommit med, fortsätter han.

- Det viktigaste jag lärde mig i somras är att allt är möjligt om man tror på det. Jag ska slå mig in.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag