Amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Foto: Mike SiegelAmerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Foto: Mike Siegel
Amerikanska stjärnmålvakten Hope Solo. Foto: Mike Siegel
Svenska anfallaren Lotta Schelin. Foto: Johanna LundbergSvenska anfallaren Lotta Schelin. Foto: Johanna Lundberg
Svenska anfallaren Lotta Schelin. Foto: Johanna Lundberg
Sveriges förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Andreas L ErikssonSveriges förbundskapten Pia Sundhage. Foto: Andreas L Eriksson
Sveriges förbundskapten Pia Sundhage.  Foto: Andreas L Eriksson

Landslaget om stora skandalen kring Solo

Publicerad

USA:s stjärnmålvakt Hope Solo är misstänkt för misshandel och väntar på rättegång.

Nu riskerar hon att missa nästa års VM-slutspel - något som kan påverka USA:s möjligheter.

– Det är klart att det pratas om det som har hänt, säger Sveriges förbundskapten Pia Sundhage till SportExpressen.se.

Det var för drygt två månader sedan som världsmålvakten Hope Solo greps av polis - misstänkt för att ha misshandlat sin syster och systerson.

Nu väntar rättegång för USA-stjärnan som bland annat har varit med och vunnit två OS-guld.

Kaoset påverkar USA:s uppladdning inför VM i Kanada nästa år. Även om Solo har fått tillåtelse att spela matcher med landslaget fram till rättegången är det oklart om hon kommer att kunna vara med i turneringen nästa sommar.

Vill inte kommentera

Situationen är känslig i hemlandet - och efter VM-kvalmatchen mot Haiti nyligen kommenterade medspelarna för första gången misstankarna mot Solo.

– Det är svårt... Vi är i en knepig situation eftersom vi är lagkamrater med Hope och vi är också förebilder, och vet om hur stor den här händelsen är, sa Abby Wambach då.

USA:s assisterande förbundskapten är svensk - men när SportExpressen.se träffade Tony Gustavsson på Fotbollsgalan i måndags ville han inte uttala sig.

– Det är sagt att alla de frågorna ska gå via USA:s presschef, sa han.

"Bra om hon är ur fängelse"

För svensk del kan Hope Solos eventuella frånvaro få betydelse. Solo är en av världens bästa målvakter och skulle hon inte kunna spela är det ett tungt avbräck.

Sveriges förbundskapten Pia Sundhage - som tidigare har varit förbundskapten i USA - är medveten om att ämnet diskuteras på andra sidan Atlanten.

– Det är klart att det pratas om det, men hur mycket vet jag inte. Det var som USA:s förbundskapten Jill Ellis kommenterade: det är bra om hon är ur fängelse så hon kan lira för hon betyder väldigt mycket för det laget, säger Pia Sundhage till SportExpressen.se.

– På det sättet hon har spelat fotboll var hon världens bästa målvakt. Jag vet inte hur det är i dag för man måste träna, man måste vara med och man kan inte ta någonting för givet. Men hon är säkert tillbaka och hon kommer att spela bra fotboll.

Marlene Sjöberg, försvarare i Kopparbergs/Göteborg FC, har bara positiva minnen av Solo. Hon spelade tillsammans med amerikanskan under hennes sejour i allsvenskan 2004.

"Jättetråkigt"

– Hon är en jättehärlig person. En energispridare. Varje träning var som en match. Jag har bara positiva bilder av henne. Jag tyckte om henne skitmycket och umgicks väldigt mycket med henne, säger Sjöberg, som värjer sig inför att tala för mycket om rättsprocessen mot Solo.
– Det är svårt att säga något, man har ingen aning om vad som har hänt, om hon har blivit hetsad. Jag vill varken döma eller fria. Det är jättetråkigt så klart, säger hon.
– Som person kan ha det hänt hur mycket som helst sedan hon var här. Jag vet bara hur hon var när hon spelade med oss, och då skulle jag inte tro på att det hade hänt.
– Hon går sina egna vägar. Hon är inte rädd för konflikter. Men när hon var här gjorde hon inget mot oss som jag tänkte på.

VM i Kanada spelas mellan den 6 juni och 5 juli nästa år.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter och Instagram.

Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag