Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lämnade drömklubben – efter prestationsångesten

Filippa Wallén i sin nya matchtröja
Foto: Lidia Baria
Filippa Wallén spelade i BP innan hon gick till West Ham.
Foto: Lidia Baria
I Limassol spelar de ofta träningsmatcher mot pojkungdomslag.
Foto: Lidia Baria

Filippa Wallén, 20, gick från BP till West Ham.

Men prestationsångesten fick henne att lämna drömklubben. 

– Trots att jag trivdes så bra i England måste jag må bra på planen och prestera, säger hon och berättar om nya proffslivet i Cypern.

Regniga England är utbytt mot ett soligt Cypern där temperaturen ligger på 32-grader. I staden Limassol lever vänsterbacken ett nytt liv som består av fotboll, stranden, fotboll, kaffedrickande, och återigen ännu mer fotboll. Livet i Cypern kan jämföras med ett amerikanskt collageliv i filmer, menar hon själv.

Men den stora andledningen till flytten handlade egentligen om prestationsångest. 

– Jag behövde hitta självförtroende och glädje till sporten igen. Jag kontaktade min agent för att hitta en bra lösning för att få min utvecklingskurva att stiga. Trots att jag trivdes så bra i England måste jag må bra på planen och prestera, säger Filippa Wallén.

För det var på planen självförtroendet brast.

– När jag sätter press på mig själv så blir det lite jobbigt i vissa perioder. Det var en otroligt bra klubb. Men för min personliga utveckling så tror jag det här var ett väldigt bra val. 

Hur gör du för att jobba på din prestationsångest?

– Det är svårt. Jag försöker sätta rimliga mål. Ha en bra dialog med min tränare och har också öppnat upp mig mer för mina föräldrar som varit en bra stöttepelare. Jag pratar mer och håller inte så mycket inom mig. 

Drömmer om en återkomst

Men trivs gör hon och känslan inför kommande säsong är positiv. Laget har på senaste tiden haft ”ett otroligt bra självförtroende” som Filippa Wallén själv beskriver det. Mycket av det beror på den svenska tränaren - Kim Björkegren.

– Kim är en otroligt bra tränare. Jag gillar hur han är duktig på att se detaljer som kan vara viktiga i slutändan. Han tänker liksom fotboll.

Målet framöver är att lägga fokuset på sin egen utveckling och i Apollon får hon chansen att spela i Champions League.

– Prio ett må bra och prestera. Det går lite hand i hand. Men också att laget placerar sig långt i Champions League. Sen finns drömmar om att komma tillbaka i engelska ligan.

”Jag häller i mig kaffe”

Livet utanför planen blandas med Cyperns specialitet och sand mellan tårna. 

– Om man tycker om kaffe så finns det mycket kaffeställen överallt. Det är deras sätt att umgås på. Jag dricker massa kaffe, jag häller i mig kaffe. 

– Haloumin är också en väldigt bra sak med Cypern, gud vad god den är. Väldigt väldigt god.

Vad gör ni när inte tränar?

– Går till beachen. Det är inte jättemycket att göra här. Så oftast åker vi till en strand. Jag bor i ett hus med folk från laget så vi hänger ofta med varandra. 

Det låter som ett ganska drömmigt sätt att leva på?

– Haha ja, jag tänker mig typ en amerikansk collegefilm, men sen har jag ju ambitioner. Jag kommer nog inte bo i Cypern alla år under min fotbollskarriär. Men det är roligt att få vara med om.

Lotta Schelin släpper bok – berättar om mörka tiden och stora kärleken

https://www.instagram.com/p/CEpNXAeHXWW/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.