Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lagkamraterna hittade döda – samma månad

Frantisek Rajtoral Foto: MATTHIAS SCHRADER
David Bystron, här i duell med Lionel MessiFoto: PETR DAVID JOSEK

Tjeckisk fotboll är i chock.

De tidigare lagkamraterna David Bystroň och František Rajtoral har båda hittats plötsligt döda i sina respektive hem - och sörjs nu av en hel fotbollsnation.

– Vi har svårt att hitta ord, efter Franz Rajtorals tragiska bortgång har vi förlorat ännu en strålande fotbollsspelare, säger Viktoria Plzens general manager Adolf Sadek till iSport.

Den tjeckiska högeryttern František Rajtoral hade gjort tolv matcher i turkiska Gaziantepspor, när han inte dök upp på en träning och oroliga grannar inte fick kontakt med Rajtoral som hade låst dörren från insidan.

Efter att polis kallats till plats kunde de konstatera att Rajtoral plötsligt hade dött i sitt hem.

Den tjeckiska landslagsmannen blev 31 år, och hade en framgångsrik karriär bakom sig. 

Den tjeckiska fotbollsnationen var då i sorg. 

Och mindre än en månad efter Rajtorals tragiska bortgång nåddes nationen av nästa chockbesked.

Två döda landslagsmän på mindre än en månad

David Bystroň, som vunnit såväl den tjeckiska ligan och cupen som den bulgariska ligan, hade efter en lång karriär - som abrupt tog en paus mellan 2012 och 2014 då han stängdes av för dopingförseelser - valt att varva ned i Schweiz där han spelat i en inhemsk amatörliga den senaste säsongen.

I går hittades även han död i sitt hem. 

Och på bara en månad har den tjeckiska fotbollen skakats av två dödsfall.

Två dödsfall som båda är bekräftade självmord. David Bystroň och František Rajtoral valde båda två att lämna jordelivet, och sörjs nu av efterlämnade familjemedlemmar, lagkamrater och supporters.

Mellan 2005 och 2008 spelade de båda i den tjeckiska klubben Banik Ostrava, där de vann den tjeckiska cupen under sitt första år tillsammans. Sedan följdes de åt till Viktoria Plzen där de spelade tillsammans i tre år från 2009 till 2012 och nu har klubben stor sorg.

– Vi har svårt att hitta ord, efter Franz Rajtorals tragiska bortgång har vi förlorat ännu en strålande fotbollsspelare, och en vän som har varit väldigt framgångsrik med oss i Viktora. Vi vill skicka våra kondoleanser till hans familj och nära vänner i denna otroligt svåra period, säger Plzens general manager, Adolf Šadek till iSport.

David Bystroň blev 34 år.

Här får du hjälp

Bris: 116 111, bris.se. Vuxentelefon: 077-150 50 50.

Nationella hjälplinjen: 020-22 00 60.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind självmordslinjen: mind.se, 90101

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se. Telefonjour: 0771-900 800.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu. Telefonjouren: 08-34 58 73.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.