Det anses osannolikt att Ander Herrera skulle sitta av straffet i fängelse. Foto: TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK / TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURESDet anses osannolikt att Ander Herrera skulle sitta av straffet i fängelse. Foto: TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK / TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Det anses osannolikt att Ander Herrera skulle sitta av straffet i fängelse.  Foto: TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK / TGSPHOTO/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES
Dåvarande Zaragozaspelaren Herrera, till höger, blockar skott av Messi. Foto: DAVID RAMOS / APDåvarande Zaragozaspelaren Herrera, till höger, blockar skott av Messi. Foto: DAVID RAMOS / AP
Dåvarande Zaragozaspelaren Herrera, till höger, blockar skott av Messi.  Foto: DAVID RAMOS / AP

Unitedstjärnan riskerar fängelse

Publicerad

Spanska åklagare söker åtal för en hel drös med spelare misstänkta för att varit med i en uppgjord match. En av de misstänkta - Unitedstjärnan Ander Herrera. 

Matchen i La Liga ägde rum för sju år sedan. De spanska åklagarna kommer föreslå två års fängelse och en sexårig avstängning från fotboll för de spelare som var inblandade, rapporterar AP.  

Ander Herrera är den största stjärnan som är utpekad i skandalen. Men han är långt från den enda. Mer än 30 spelare har namngivits och bland dessa hittas Vicente Iborra i Leicester och Atletico Madrids kapten Gabi Fernandez. 

Mexikos förre förbundskapten Javier Aguirre är även han utpekad i fallet som rör matchen mellan Levante-Zaragoza under slutet av säsongen 2010/11. 

Straffet giltigt även utanför Spanien

Den sexåriga avstängningen skulle vara giltig även utanför Spaniens gränser. Även om spelarna skulle vara skyldiga anses det otroligt att de skulle behöva sitta av någon tid i fängelse. Fängelsestraff på två år eller mindre skrivs ofta av i Spanien. 

Åklagarna menar att det finns bevis att Zaragoza ska ha betalt nästan en miljon euro till Levantespelarna för att de skulle förlora matchen. 

Zaragoza, där Ander Herrera spelade under den tiden, vann matchen med 2-1 i ligans sista omgång och undvek därmed nedflyttning. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag