Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Underbarnen flyr från Barcelona: ”En kupp”

”La Masia” är Barcelonas ungdomsakademi.Foto: CARL RECINE / REUTERS BILDBYRÅN
Eric García (med skölden) har lämnat Barcelona för City.Foto: DYLAN MARTINEZ / ACTION IMAGES VIA REUTERS BILDBYRÅN
Sergio Gomez har också lämnat och tillhör nu Dortmund.Foto: UWESPECK / WITTERS BILDBYRÅN
Xavi Simons gick i somras från Barcelona till PSG.Foto: DAVE WINTER / ICON SPORT BILDBYRÅN
Mino Raiola är agent åt Xavi Simons.Foto: INSIDEFOTO / INSIDEFOTO BILDBYRÅN
Adrián Bernabé har också flyttat till Manchester City.Foto: ISSEI KATO / REUTERS BILDBYRÅN
1 / 7

Vad händer egentligen med Barcelonas talangfabrik ”La Masia”?

En rad underbarn har lämnat.

Senast att packa väskan och dra är den hyllade 16-åringen Xavi Simons som nu är klar för PSG.

– Jag tror att det kommer vara bra för min utveckling, säger Simons.

”La Masia” har varit världens hetaste ungdomsakademi under 2000-talet. Här har spelare som Leo Messi, Xavi, Andrés Iniesta, Gerard Piqué, Carles Puyol, Sergio Busquets, Cesc Fàbregas och Thiago Alcântara fått sin fotbollsuppfostran.

Men frågan är om talangfabriken håller på att svalna.

Även om det 16-åriga stjärnskottet Ansu Fati slagit sig in i Barcelonas A-lag den här säsongen fortsätter det att komma rapporter om att ”La Masia” inte längre är vad den brukade vara.

”Akademin har blivit sjuk”, skriver journalisten Xavi Torres i ett reportage i den katalanska tidningen Ara.

Internbråk mellan cheferna

Exakt vad som hänt? Enligt Xavi Torres handlar det om en misslyckad satsning som gjordes för tre år sen.

Barcelonas president Josep Maria Bartomeu sjösatte projektet ”Masia 360” som skulle lyfta akademin till nästa nivå. Men i stället har det slutat med interna stridigheter mellan cheferna, missnöje med nya tränare och sämre förutsättningar för talangerna att utvecklas.

Det är också uppenbart att allt färre spelare från ”La Masia” har lyckats slå sig in i A-laget.

Under en period 2012 hade Barcelona enbart spelare från den egna akademin i sin startelva. Under förra säsongen var det under perioder inte en enda akademispelare på planen.

ETT UNDANTAG? Ansu Fati, 16, har gjort stor succé i Barcelona den här säsongen. Men enligt rapporter i Spanien har akademin ”La Masia” problem med att få fram nya spelare till A-laget.Foto: JAN HUEBNER/LAU / IMAGO IMAGES / JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Xavier Vilajoana, som sitter med i Barcelonas styrelse och jobbar med ”La Masia”, viftar dock bort allt snack om en kris. Enligt honom finns det inga problem.

– Det finns olika anledningar till att vi inte lyckats få upp lika många talanger i A-laget som tidigare, säger Xavier Vilajoana i en intervju med ESPN.

– Vi utvecklar spelare på samma sätt som tidigare, om inte bättre. Men ribban för att slå sig in i A-laget är så hög. Och det är klart att om en mittfältare i ”La Masia” ser en spelare som Sergio Busquets, då börjar han kanske fundera på om han ska stanna eller byta klubb för att få speltid på seniornivå.

Bytte Messi mot Ronaldo

Flera stora talanger har valt att lämna. Och två av dem har hamnat i Manchester City, där Barcelonas tidigare sportchef Txiki Begiristain håller i trådarna.

2017 tog mittbacken Eric García, 18, klivet från Barcelona till City och han har redan fått göra debut i Premier League. 2018 gjorde mittfältaren Adrián Bernabé, 18, samma flytt.

”Värvningarna var något av en kupp av Begiristain och skapade irritation hos Barcelona. De är inte vana vid att förlora sina bästa talanger, framför allt inte till utländska klubbar”, skriver Manchester Evening News

I fjol lyckades även Dortmund sno åt sig yttern Sergio Gómez, 20. Och Juventus köpte loss anfallaren Pablo Moreno, 17, som nu har fått Cristiano Ronaldo som läromästare.

Moreno saknar inte ”La Masia”.

– Jag är väldigt glad och stolt över att varje dag få träna med A-laget här i Juventus, säger han i en intervju med Cadena Ser.

– Cristiano är en väldigt bra person, han pratar en del med mig och påminner mig om att man måste jobba hårt, att man blir belönad om man gör det.

– Han har varit min idol ända sen jag var liten.

Pablo Moreno och Cristiano Ronaldo.Foto: Pablo Moreno, Instagram (@iampablomoreno)

Mino Raiola inblandad i flytten

I somras kom nästa smäll för Barcelona: Xavi Simons lämnade för PSG.

Han är 16 år gammal, men har redan väckt stor uppståndelse i fotbollsvärlden med sin talang. På Instagram har han över två miljoner följare.

– Alla drömmer om att få spela med Leo Messi, men ibland måste man välja en annan väg. Jag ville hoppa på det här äventyret och jag tror det kommer vara bra för min utveckling, säger Simons till tv-kanalen NOS.

Mittfältaren har Mino Raiola som agent, alltså samma agent som guidat Zlatan Ibrahimovic över fotbollsvärlden. Och siktet är inställt på toppen.

– Jag vill komma till A-laget så fort som möjligt. Jag vet att jag inte är på den nivån än, att jag måste fortsätta att jobba hårt. Men inom fotbollen är allting möjligt.

Xavi Simons och Neymar.Foto: Xavi Simons, Instagram (@xavisimons).

Turbulens och spelarflykter innebär dock inte att ”La Masia” står utan talanger. De vimlar så klart av spännande spelare där och några av dem har synts i Barcelonas A-lag den här säsongen. Utöver Ansu Fati har till exempel Carles Aleñá och Carles Pérez, båda två 21 år, fått speltid den här säsongen.

Enligt Xavier Vilajoana hänger hela Barcelonas framtid på ”La Masia”.

– Vi har inga stora företag eller stater i ryggen. Det finns ingen pengakran här. Vår framtid är beroende av ”La Masia” och att vi fortsätter att utveckla spelare i världsklass, annars kommer vi inte att hänga med i den moderna fotbollen, säger Vilajoana.

– Men framtiden för ”La Masia” ser ljus ut.

LÄS MER: Supertalangen flydde landet – efter knarkskandalen