Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erbjuds test för corona – men väljer att tacka nej

Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

La Liga erbjöd över 500 tester för coronaviruset till de lag och spelare som rört sig i högriskområden.

Flera klubbar har dock valt att tacka nej till testerna – så att de i stället kan gå till personer som är i större behov av dem.

Spanien har drabbats hårt av coronaviruset och hela landet har satts i karantän. Landet har i dagsläget över 17 000 smittade och nästan 770 personer har dött.

För att hjälpa lagen i landets högsta liga i fotboll beställde La Liga förra veckan över 500 kit så att lagen som rört sig i högriskområden eller som redan har spelare som blivit smittade ska kunna testa sig.

Både Real Valladolid och Celta Vigo har dock valt att tacka nej till testen. 

– La Liga erbjöd dem till oss men vi har valt att inte använda dem, av både medicinska och sociala skäl. Ingen spelare hos oss har haft några symptom och vi menar att det finns folk där ute som är mycket sämre och som skulle behöva testen betydligt mer. Det är de som borde prioriteras just nu, säger David Espinar, talesperson för Real Vallodolid, enligt brittiska Daily Mail. 

Kritik från förbundet mot klubbarna

Spaniens förbundsbas Luis Rubiales har tidigare kritiserat klubbarna för att testa sina spelare.

– Med tanke på att det är folks liv som står på spel så känns det märkligt att använda test på fotbollsspelare när det finns folk som faktiskt behöver dem, har han sagt.

Han menar att oavsett om testet är positivt eller negativt så kommer åtgärderna med största sannolikhet bli desamma.

– Om det är positivt men de inte har några allvarliga symptom kommer de bara att isoleras hemma. Att testa spelare är extremt opatriotiskt i tider som dessa.

 

LÄS MER: Så påverkas alla ligor och idrotter av corona-utbrottet

LÄS MER: Zlatan donerar en miljon kronor

LÄS MER: SHL inför värvningsstopp