Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stjärnorna säger nej – vägrar gå ner i lön

Stjärnornas uppmaning: "Stanna hemma"
Leo Messi och Gerard PiquéFoto: PRESSINPHOTO / ICON SPORT BILDBYRÅN

Barcelona har föreslagit tillfälliga lönesänkningar för sin spelartrupp under coronakrisen.

Men enligt As har ledningen fått nej.

A-laget med stjärnorna i spetsen tänker inte gå ner i lön trots att presidenten är beredd att ge dem förmånliga villkor.

Precis som i Sverige så har korttidspermitteringar införts i Spanien sedan en vecka tillbaka, som en följd av den ekonomiska krisen som utbreder bland företagare.

Under onsdagen rapporterade La Vanguardia att drygt 762 000 arbetstagare har korttidspermitterats, dvs gått ner i tillfällig arbetstid och lön, varav 38 procent av dem arbetar i det finansiellt vanligtvis starka Katalonien.

Nu har frågan blivit högaktuell även inom FC Barcelona.

Under onsdagen kallade presidenten Josep Maria Bartomeu till ett stort möte med representanter från alla förgreningar inom idrottsföreningen – fotbollen, handbollen, basketen och futsalen – för att föreslå en tillfällig lönesänkning om 70 procent till alla anställda under coronakrisen, rapporterar Mundo Deportivo och Sport

Barcelonas stjärnor vägrar gå ner i lön

Men förslaget har inte tagits väl emot av herrarnas fotbollslag. Sport rapporterar att det råder delade meningar inom spelargruppen där flera av spelarna helt och hållet vill förkasta förslaget. 

Nu rapporterar As att spelarrådet för herrlaget med Leo Messi, Sergio Busqutes, Sergi Roberto och Gerard Piqué har meddelat Bartomeu att de inte vill gå ner i lön. Presidenten har i sin tur försökt mana till lugn och erbjudit A-truppen vissa kompensationer så att lönesänkningen endast skulle sträcka sig till 50 procent under den tillfälliga krisen. Trots det ska Bartomeu ha mötts av ett negativt svar, skriver tidningen.

Förslaget om korttidspermitteringar och lönesänkningar kallas i Spanien för ”ERTE” och enligt As så kan FC Barcelona ändå få rätt i frågan eftersom man ska ha lagen på sin sida att kunna genomföra lönesänkningarna. Samtidigt ligger det i president Bartomeus intresse att inte skapa för stora konflikter, och han tvingas därför till tuffa avvägningar mitt i krisen, skriver tidningen.