Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slår tillbaka efter avbrutna matchen: ”Jag är inte nazist”

Här är några av dagens största sportnyheter.
Roman Zozulya under EM 2016.Foto: GEPA PICTURES
Roman Zozulya har poserat på bild med högerextrema symboler och vapen.

Albacetes ukrainske anfallare Roman Zozulya slår ifrån sig mot nazistanklagelser efter lagets avbrutna match mot Rayo Vallecano.

Matchen stoppades efter att motståndarsupportrar sjungit nidramsor om honom.

– Jag vill inte ha folk i mitt lag som försvarar våld och rasism. Jag är inte nazist, säger Zozulya enligt El País.

Förra helgen bröts matchen i Segunda división mellan Rayo Vallecano och Albacete under den första halvleken eftersom stora delar av Rayo Vallecanos supporterskara sjöng ramsor om att motståndarlagets anfallare Roman Zozulya är nazist.

Bakgrunden till de aggressiva tongångarna från Rayo Vallecanos supportrar mot Zozulya är att klubben skrev på ett låneavtal med honom i januari 2017 när han tillhörde Real Betis. 

Då började det spridas bilder på när Zozulya poserade med en kulspruta och nazist- och fascistsymboler. Det förekom dessutom uppgifter om att han varit aktiv inom en nazistisk organisation. 

Efter flera dagars protestaktioner från supportrar som gjorde det omöjligt för Zozluya att ens träna med Rayo Vallecano fick han bryta låneavtalet och återvända till Betis.

Zozulya svarar: ”Jag är inte nazist”

Händelsen ledde till en stor debatt i Spanien där bland annat vänsterpartiet Podemos generalsekreterare Pablo Iglesias gick ut stöttade Rayo Vallecano-supportrarnas agerande.

Numera spelar Roman Zozluya i Albacete i spanska andraligan och när hans lag ställdes mot Rayo Vallecano på bortaplan i söndags ropade publiken bland annat ”Zozulya, du är nazist”, ”jävla nazist” och ”stick härifrån”.

När speakern sedan bad publiken att respektera spelarna på planen började man i stället ropa ”det var ett skämt, det var ett skämt”.

Den första halvleken avbröts vid två tillfällen med anledning av den hotfulla stämningen och i halvtid bestämde sig båda lagen till sist för att inte komma ut på planen igen och matchen avbröts utan att återupptas.

Nu har Zozulya till sist själv också lämnat en kommentar på en presskonferens. Han slår fast att han inte är nazist och minns tillbaka till tiden när han blev bortjagad av Rayo Vallecanos supportrar.

– De började kalla mig fascist, nazist och rasist. Jag ville förklara att det inte var sant men de sa att de inte ville lyssna på mig. Det spelar ingen roll vilken hudfärg eller nationalitet som mina lagkamrater har. För mig är alla lika, säger Zozulya enligt El País 

– Jag vill inte ha folk i mitt lag som försvarar våld och rasism. Jag är inte nazist.