Gareth Bale. Foto: Daniel Ochoa De OlzaGareth Bale. Foto: Daniel Ochoa De Olza
Gareth Bale. Foto: Daniel Ochoa De Olza
Foto: Fernando Alvarado / Epa / TtFoto: Fernando Alvarado / Epa / Tt
 Foto: Fernando Alvarado / Epa / Tt

Skattebetalarna kan ha betalat för Bale

Publicerad

Delar av Gareth Bales övergång till Real Madrid kan ha finansierats av EU:s skattebetalare.

Därför kräver nu tre EU-parlamentariker att EU-kommissionen utreder övergången för att säkerställa att Real Madrid inte har en orättvis fördel gentemot andra lag.

Sommaren 2013 värvade Real Madrid Tottenhams stjärna Gareth Bale för hisnande 950 miljoner kronor. Sedan dess har den walesiska stjärnan bildat en fruktad anfallstrio tillsammans med Karim Benzema och Cristiano Ronaldo.

Det har dock länge rapporterats om att Bale och Ronaldo inte drar jämnt - och nu kommer det fler besvärande uppgifter för Real Madrids del.

Delar av dokumenten kring Bales övergång läckte på sajten Football leaks förra månaden och nu har tre EU-parlamentariker funnit flera oegentligheter i övergången, bland annat att Real Madrid kan ha lånat pengar av flera banker som stod på ruinens brant för att finansiera köpet.

Du kan ha betalat för Bale

Därför kräver de nu, enligt brittiska The Telegraph, att EU-kommissionen utreder övergången för att undersöka huruvida Real verkligen lånade pengar av en rad spanska banker.

De läckta dokumenten tyder nämligen på att banker som Bankia, Santander, BBVA och Popular alla bidrog med delar av övergångssumman.

Vad som gör historien än mer pikant är att - om de nu fungerade som medfinansiärer - den ekonomiska krisen hade drabbat Spanien hårt under 2013.

Flera banker fick räddas från konkurs av EU, och därmed kan alltså skattepengar från EU-medborgare ha använts till att Real Madrid skulle kunna värva Bale från Tottenham.

Därför ville de undersöka

I sitt utlåtande skriver de tre EU-parlamentarikerna att om Real Madrid kunnat utnyttja skattepengar för att värva spelare så har de skaffat sig en orättvis fördel gentemot andra lag. De vill att undersökningen ska säkerställa om så är fallet och om det är så, att ett lämpligt straff delas ut.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Expressen
Till Expressens startsida

Mest läst i dag