Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sprickan: ”Messi är Barças Che Guevara”

Lionel Messi har haft kontrakt med Barcelona sedan han var 13 år.
Lionel Messi och de andra i Barcelona...Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
...kommer att gå ner i lön med 70 procent

Lionel Messi sänker sin lön med 70 procent – men menar att Barcelona-ledningen fick det att se ut som att han inledningsvis vägrade. 

Nu rapporterar Marca om en spricka mellan spelarna och ledningen. 

”Relationen är förstörd”, skriver reportern Mari Carmen Torres. 

Franska L'Equipe målar samtidigt upp Lionel Messi som lagets Che Guevara.

Storklubbar världen över tvingas till drastiska ekonomiska åtgärder för att inte gå under när coronakrisen satt stopp för de flesta idrottsevenemang. 

I Sverige permitterar vissa lag spelare och personal, i andra länder rapporteras det hur spelare går ner i lön eller helt avstår från betalning under en period. 

Under söndagen tog även FC Barcelona beslutet att tillfälligt sänka sina spelares löner, i alla olika idrottssektioner, med 70 procent – men det uppgavs att fotbollslaget inte gick med på avtalet. 

På måndagen meddelade dock fotbollsspelarna i Barça att även de gått med på att sänka sina löner med 70 procent

Spelarna riktade kritik

Samtidigt riktade spelarna kritik mot ledningen. Stjärnorna menade att det framstått som att de inledningsvis vägrat gå med på avtalet, vilket de menar aldrig var fallet. 

”Vi är förvånade över att folk inom klubben har utsatt oss för att bli granskade av folk utifrån och pressat oss att göra något vi alltid ville göra. Om avtalet har dröjt ett par dagar är det för att vi försökte hitta en lösning för att hjälpa klubben och de som jobbar här”, skrev bland annat Lionel Messi på Instagram. 

Nu menar Marca att relationen mellan omklädningsrummet och ledningen ”är förstörd”. Reportern Mari Carmen Torres skriver i en krönika att ”det finns en tydlig spricka” mellan parterna. 

Spricka i Barcelona – Messis tidigare kritik

Uttalandet som bland annat Messi publicerade öppet är ett tecken på konflikten som uppstått, menar Mari Carmen Torres. 

”Uttalandet är så destruktivt det kan bli. Spelarna är arga för de tycker återigen, precis som när Ernesto Valverde fått sparken, att de utnyttjats. Omklädningsrummet har talat igen. Klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu är under lupp och han vet det. Ledningen har också sina klagomål på omklädningsrummet. Den lilla tid som presidenten har kvar kommer att vara väldigt komplicerad”, skriver hon. 

På franska L'Equipes förstasida målas Lionel Messi upp som Che Guevara. Che Guevara var en nyckelfigur i Kubanska revolutionen och rubriken beskriver Messi som ”Barças Che”.

”Även om han accepterar löneminskningen fördömer han ledningens agerande”, skriver tidningen.

https://twitter.com/lequipe/status/1244725725011337223

Messi kritiserade ledningen i februari

Leo Messi kritiserade Barcelonas ledning öppet redan i februari, efter att sportchefen Eric Abidal menat att vissa spelare inte presterat på topp under den sparkade tränaren Ernesto Valverde. 

”De som är ansvariga för den sportsliga ledningen måste också ta sitt ansvar och framför allt för besluten de tar. Slutligen: jag tycker att när man pratar om spelare borde man nämna de vid namn för annars svärtar man ner alla och föder saker som inte är sanna”, skrev Messi då.