Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rekordstor insatsstyrka på plats inför El Clásico

Protesterna för självständighet i Katalonien var stora inför den tilltänkta matchen 26 oktober.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Lionel Messi.Foto: ALBERT GEA / REUTERS BILDBYRÅN
Zinedine Zidane.Foto: RODRIGO JIMENEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Barcelona har en bra trend i La Liga.Foto: VINCENT WEST / REUTERS BILDBYRÅN

Under onsdagskvällen är det till sist dags för det uppskjutna El Clásico-mötet mellan La Ligas två serieledare.

Med en rekordstor insatsstyrka och 3 000 i säkerhetspersonalen ska det på förhand oroliga mötet bli säkert.

– Ett av de mest komplicerade scenarierna skulle vara en planinvasion, säger den katalanske polischefen Eduard Sallent.

– Det viktiga är att spela matchen, säger Real Madrids tränare Zinedine Zidane.

Bästa scenariot: en sprakande fotbollsmatch mellan Spaniens två största klubbar i världens hetaste match.

Värsta scenariot: planinvasion av protestgruppen Democratic Tsunami och en avbruten match på Camp Nou.

De våldsamma protesterna i Katalonien i oktober gjorde att matchen mellan Barcelona och Real Madrid sköts upp och onsdagen den 18 december är det dags för ett nytt försök till match. 

Polischefen: ”En extrem situation”

Den spanska polisen har rustat rejält och för att undvika nya oroligheter och i samband med matchen kommer 3 000 poliser och säkerhetsanställda arbeta. Det annonserade den katalanska polisen Mossos d'Esquadra på en presskonferens och polischefen Eduard Sallent berättade om hur man nu förbereder sig för bland annat en planinvasion.

– Ett av de mest komplicerade scenarierna skulle vara en planinvasion, en extrem situation som vi inte bedömer som sannolik men ändå möjlig, säger polischefen enligt den spanska radiokanalen rtve.

Camp Nou rymmer nästan hundra tusen människor och när åskådarna tar sig till arenan kan de få trängas med protestgruppen Democratic Tsunami som jobbar för att få till en folkomröstning om självständighet för Katalonien.

Gruppen ska nu ha uppmanat sina anhängare att samlas utanför arenan fyra timmar innan matchen och därför har polisen haft ett möte med det spanska fotbollsförbundet för att försäkra sig om att det inte ska bli problem för varken spelare, domare eller publik att ta sig till arenan.

Är på samma hotell inför matchen

Marca skriver också om de extra stora försiktighetsåtgärderna som de båda lagen vidtagit inför matchen.

Tidningen berättar bland annat att båda lagen och domarna kommer hålla till på olika våningar av hotellet Princesa Sofía när de laddar upp inför matchen. Motivet ska vara att lättare förhindra att demonstranter startar en konflikt utanför ett av två olika hotell.

Ytterligare något som ska underlätta säkerhetsarbetet är att båda lagen måste vara på plats på arenan redan 18.00, två timmar innan matchen startar.

Marca skriver också att tanken först var att tona ner allvaret i situationen genom att hålla sig till planen att lagen skulle äta inne på arenan inför matchen. Nu har man däremot ändrat sig och båda lagen kommer äta på hotellet i stället.

Real Madrids tränare Zinedine Zidane tonar däremot ner betydelsen av den speciella uppladdningen på en presskonferens inför matchen.

– De har berättat för oss att vi lämnar hotellet tillsammans och det kommer vi göra. Det finns inte mycket mer att förklara. Det viktiga är att spela matchen, säger Zidane enligt El País.

”Här blir matcherna mer stängda”

Även på fotbollsplanen blir det ett ovisst möte mellan två lag som varit kritiserade från och till under hela hösten. 

Både Zinedine Zidane och Ernesto Valverde har stundtals fått ta emot hård kritik och det har spekulerats i att båda klubbarna planerar att göra sig av med sina tränare. Både Barcelona och Real Madrid har dock haft det lättare mot slutet av höstsäsongen och leder ligan tillsammans på 35 poäng. Dessutom tog sig båda lagen utan problem vidare i Champions League. 

Barcelona kommer från ett poängtapp borta mot Real Sociedad men hade dessförinnan sex raka segrar i La Liga och Champions League. Real Madrid kommer också från en fin trend som bröts av med vad som såg ut att bli en förlustmatch borta mot Valencia. I matchens sista skälvande sekund kvitterade ändå Karim Benzema till 1-1 och laget har fortfarande inte förlorat på knappt två månader.

– Jag hoppas vi får se en bra match. Resultatet spelar ingen roll, det som spelar roll är hur vi spelar, säger Zinedine Zidane.

Hans motståndare Lionel Messi ser en svår match framför sig, särskilt eftersom Barcelona spelar på hemmaplan.

– På Bernabéu blir det mycket mer ytor. De anfaller mer eftersom eftersom de blir tvungna när de är hemmalag och publiken trycker på. På Camp Nou blir det en annan typ av matcher där de lägger sig lite längre ner och satsar på kontringar eftersom de har väldigt snabba spelare framåt. Här blir matcherna lite mer stängda och komplicerade, säger Messi till Marca.

Den senaste matchen mellan lagen spelades i mars och då vann Barcelona med 1-0 på bortaplan efter mål av Ivan Rakitic.