Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Real bjöd mer pengar – men vi valde Barça”

Foto: JOAN MONFORT / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN HUEBNER/BYWALETZ, VIA WWW.IMAGO / IMAGO IMAGES/JAN HUEBNER WWW.IMAGO-IMAGES.DE

Från kommunismens sista utpost – till den moderna fotbollens kommersiella högborg.

Barcelonas 17-årige underbarn Ansu Fati har inlett en osannolik resa mot toppen.

Resan tog sin början på den spanska landsbygden, och tycks ha sin ändstation högt upp bland de klarast lysande stjärnorna.

Bori Fati såg ingen framtid i hemlandet Guinea-Bissau. Visst var han bra på fotboll, men några pengar till att försörja sig på sporten fanns inte och i stället valde han att emigrera till Portugal.

Bori hade hört att landet skulle vara bra, och dessutom talade han ju språket.

Men inte heller i Portugal fanns mycket. När Boris fru dessutom blev gravid igen gjorde han slag i saken flyttade till Marinaleda i Spanien. Bori mindes en tidningsartikel, som berättade hur den lilla staden utanför Sevilla kunde erbjuda både jobb och boende.

Che övervakar

Marinaleda beskrivs på många sätt som kommunismens allra sista utpost i Europa. Här är idrottsplatsen utsmyckad med en gigantisk bild av Che Guevara, här bor de flesta av stadens drygt 2 500 invånare i identiska hus, här är lönerna lika, här jobbar nästan alla på de kommunalägda fälten.

Här styr Juan Manuel Sánchez Gordillo.

Sánchez Gordillo har varit borgmästare i Marinaleda sedan 1979, är ledare för yttervänsterpartiet Izquierda Unida i Andalusien, och mannen Bori Fati träffade. Då han urfattig i princip tiggde efter mat på stadens gator.

Sánchez Gordillo levde upp till sin myt och den där tidningsartikeln, och såg till att Bori fick ett jobb som chaufför.

En tid senare bytte Bori jobb, till järnvägen, och med Sánchez Gordillos hjälp återförenades han med sin fru och sina barn. Familjen flyttade från Marinaleda till grannbyn Herrera och där, iklädd badbyxor och utan skor, började en av Boris söner att spela fotboll.

Sonen heter Anssumane Fati. Alla kallar honom Ansu.

Tidig talang

De med ett gott fotbollsöga såg det direkt, men egentligen krävdes det ingen expertis för att slå fast: Ansu Fati var något speciellt.

En talang världen sällan tidigare hade skådat. Ansu Fati var totalt överlägsen, trots de dåliga förutsättningarna, och efter ett kortare stopp i FC Sevilla gjorde de riktigt stora klubbarna upp om underbarnet. Sevilla gjorde vad de kunde för att han skulle stanna, men det gick inte.

Real Madrid lockade med ett sockrat kontrakt, men det var en annan gigant som vann dragkampen.

– Real Madrid erbjöd oss mer pengar. Men när Barcelonas ungdomstränare Albert Puig kom hem till oss blev vi övertygade. Han sade att Barcelona skulle vara den perfekta platsen för Ansu, och därför valde vi Barcelona, säger Bori Fati.

2012 anslöt Ansu Fati till La Masia, Barcelonas akademi som anses vara en av världens bästa utbildningsplatser för unga fotbollstalanger. Där fanns redan Fatis storebror Braima, och den fyra år äldre mittfältaren blev det stödet Ansu behövde för att lyckas.

Slår rekord på rekord

Åren gick, Ansu Fati rusade fram i en rasande takt, och i somras tecknade han sitt första seniorkontrakt med Barcelona. Tanken var nog att han skulle hålla till i B-laget den här säsongen, men inför La Liga-premiären mot Real Betis i slutet av augusti fick han ett samtal från A-lagets tränare Ernesto Valverde.

Lionel Messi, Luis Suárez och Ousmane Dembélé fanns alla på skadelistan – Ansu Fati behövdes i truppen.

– Det var den lyckligaste dagen i mitt liv. När Ansu berättade att Valverde hade kallat honom till matchen grät jag och min fru, säger pappa Bori.

Ansu inledde matchen mot Real Betis på bänken, men i den 78:e minuten fick han ta på sig matchtröja nummer 31 och hoppa in – 16 år gammal. Han blev därmed den näst yngsta spelaren genom tiderna att representera Barcelona i en ligamatch.

– Jag gick på moln när han byttes in, säger Bori.

– Det handlar om en grabb som kom till Spanien när han var sex eller sju år. Hade jag vetat hur bra han är på fotboll hade vi kommit tidigare.

Sagan om Ansu Fati hade kunnat få sitt slut här. Han hade kunnat flytta tillbaka till B-laget och där fått utvecklats i lugn och ro. Men Ansu Fati har bara fortsatt att ta osannolikt snabba kliv i det stjärnspäckade A-laget.

I 2–2-matchen mot Osasuna i slutet av augusti byttes han in i halvtid – och gjorde mål, som Barcelonas yngste målskytt någonsin. I omgången efter, då Valencia stod för motståndet, startade han för första gången. Och gjorde mål igen i 5–2-segern.

”Inte normalt”

– Det här är inte normalt, säger tränaren Valverde.

– Det blir nästan för mycket. Första gången han rörde bollen gjorde han mål. Sedan en assist och sedan ett skott i krysset. Han är fortfarande jätteung, och vi vet att han kommer få det tuffare. Men vi skyddar honom.

Valverde har emellertid inte bromsat sin guldklimp. Fati har fått gott om speltid under hela hösten och vintern. Han har hunnit med att bli både den yngste Barcelonaspelaren någonsin i Champions League – och dessutom även i El Clásico-historien.

Dessutom har han fått spanskt medborgarskap, i oktober debuterade han för Spaniens U21-landslag.

Fatis resa från den fattiga landsbygden har redan nått de allra största arenorna. Men samtidigt är den bara inledd, var den kommer sluta vet ännu ingen.

– Det här kommer bara att bli större och större, säger Valverde.

Källor: The Guardian, Ara, As, och Transfermarkt.