Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappans drömkontrakt avslöjas i hemliga mejl

Martin Ödegaard skrev på för Real Madrid i januari 2015.Foto: DIGITALSPORT / DIGITALSPORT BILDBYRÅN
Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN
Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Martin Ödegaards pappa Hans Erik Ödegaard fick ett mångmiljonkontrakt som ungdomstränare i Real Madrid.

Nu publicerar VG hittills hemliga mejl mellan pappan och klubben innan kontraktet blev klart.

”Det är viktigt att jag har något att göra, jag kan inte sitta på soffan”, skrev Ödegaard i ett mejl till Real Madrid.

Som 15-åring var Martin Ödegaard jagad av alla världens storklubbar och skrev till sist på för Real Madrid i januari 2015 efter övertalningskampanjer från flera olika klubbar.

VG har tidigare berättat om att Real Madrid i samband med övergången gav pappan Hans Erik Ödegaard en tjänst som hjälptränare för klubbens 11-åringar. Pappan fick ett kontrakt fram till sommaren 2018 med en årslön på drygt 1,2 miljoner kronor och en bonus värd drygt 29 miljoner kronor.

”Sa att du är en mycket bra tränare”

Nu har VG via ”football leaks”, som avslöjat flera ekonomiska uppgörelser i fotbollsvärlden, tagit del av mejlkonversationer mellan Hans Erik Ödegaard och representanter från Real Madrid där parterna diskuterade norrmannens avtal. Först ville klubben erbjuda honom en roll som scout.

”Rollen som scout i Skandinavien är ledig och vi är glada över att kunna erbjuda dig jobbet. Du kan utgå från antingen Madrid eller Oslo. Det är inga problem eftersom du kan resa ofta mellan länderna oavsett”, skrev Real Madrid-direktören José Ángel Sánchez ungefär två månader innan övergången blev klar.

Hans Erik Ödegaard svarade att han först var tvungen att hitta en lösning med sitt klädföretag för att kunna flytta men meddelade via agenten Tore Pedersen som var inblandad i övergången att han hellre ville vara tränare än scout.

Det var inga problem för Real Madrid.

”Det låter bra. Varför inte. Tore sa att du är en mycket bra tränare och att du gillar fotboll väldigt mycket. Vi kan enkelt diskutera detaljerna med dig när som helst”, skrev José Ángel Sánchez. 

”Du kanske slutar som Martins tränare”

Hans Erik Ödegaard hade gott självförtroende när det gällde hans kompetens som tränare när han svarade.

”Jag förstår att det inte är lätt eftersom ni inte känner mig men jag är ganska säker på att jag kan göra ett bra jobb. Naturligtvis förstår jag att jag måste lära mig språket innan det blir aktuellt men jag är är glad att du tror att det funkar”, skrev Ödegaard och fortsatte i ett annat mejl:

”Jag förstår att ni inte känner mig och att det kan vara lite svårt. Men det är viktigt att jag har något att göra, jag kan inte sitta på soffan.”

Han fick svaret att hans anställning kunde öka gradvis tills han lärt sig spanska och att Real Madrid skulle göra allt för att ordna det så bra som möjligt för honom.

”Det ger oss möjlighet att dra nytta av din erfarenhet från norsk fotboll. Sedan är jag säker på att det också kommer öka din kunskap. Vem vet, kanske slutar du som Martins tränare en dag!”

Hans Erik Ödegaard tackade för förtroendet och kort senare skrev Martin Ödegaard på för Real Madrid. Samtidigt fick Hans Erik sitt rekordkontrakt som ungdomstränare i klubben.

Hans Erik Ödegaard lämnade jobbet i förtid 2017 när sonen blev utlånad till Heerenveen. Idag är han spelarutvecklare för Strömsgodsets P16-lag samt chef och huvudägare i familjeföretaget i Drammen.

Veckans hetaste i PL: ”Det där är solklart omgångens mål”

Se det senaste avsnittet med Sportklubben.