Oväntade jämförelsen efter Isaks uppvisning

Isak under en träningsmatch med Real Sociedad
Foto: AMAIA ZABALO / BILDBYRÅN
Isak i landslaget
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Målet var en blandning av kraft, fart och kontroll under 40 meter innan avslutet. Han påminner om Ronaldo 1996.”

För tre år sedan fick Alexander Isak sitt genombrott i allsvenskan.

I helgen gör han med största sannolikhet La Liga-debut. 

– Han är där för att ta över, säger före detta lagkamraten Henok Goitom. 

Vi känner till historien vid det här laget. En 16-årig Alexander Isak slår igenom i allsvenskan 2016. På sin 17-årsdag gör han två mål i derbyt mot Djurgården. Han avslutar säsongen med att ha gjort tio mål och utses till årets nykomling, några månader senare befinner han sig i Tyskland där han skrivit på för storklubben Borussia Dortmund.

– Det han gör nu är ett tecken på att han har utvecklats trots att han inte spelade matcher i Dortmund, säger AIK:s lagkapten Henok Goitom som har spelat både med Alexander Isak och i hans nya hemvistelse Spanien.

För det är det som Goitom syftar på när han säger ”det han gör nu”. Den 19-årige anfallaren gör sig redo för att bevisa att han hör hemma i en av världens bästa ligor, och på försäsongen har han redan gjort succé i sin nya klubb.

– Det är tydligt att han är en anfallare med bra fart, snabb i djupled och att han är målfarlig. Han har visat att han rör sig bra i straffområdet, att han är bra på att avsluta och att han kan göra enkla mål. Dessutom arbetar han hårt i defensiven och sätter press på motståndarna, säger Miguel Gonzalez som jobbar för lokaltidningen El Vasco Diario.

– Han har varit vår bästa spelare på hela försäsongen.

Alexander Isak fick högsta betyg

Isak står för en fin soloprestation som resulterar i mål under sommarens sista träningsmatch och belönas som den ende spelare i laget som får högsta betyg av El Diario Vasco efter matchen.

”Målet var en blandning av kraft, fart och kontroll under 40 meter innan avslutet. Han påminner om Ronaldo 1996”, skriver tidningen.

– Det var bra att han fick den erfarenheten från Holland, att han kunde komma till en ny klubb och bara visa direkt var skåpet ska stå, säger Henok Goitom och syftar till Alexander Isaks utlåning från Dortmund till Willem II under våren 2019.

I den holländska klubben blev det totalt 14 mål och 7 assist på 18 matcher innan flytten till Spanien och Real Sociedad blev av.

– Jag har sett hans försäsong med Real Sociedad och det är samma sak där, han är inte där för att delta, han är där för att ta över, säger Goitom.

Under försäsongen har Alexander Isak gjort fyra mål på fem matcher.

– Får han bara en bra start på säsongen nu, så han känner att han har gjort det så pass bra att även om han skulle ha någon match som är sämre så har han tillräckligt stort förtroende från tränaren för att få fortsätta spela. Får han den statusen i laget tror jag att han kan gå hur långt som helst.

”Isak passar väldigt bra i Spanien”

Henok Goitom har själv erfarenhet av att gå utomlands som ung anfallare. Han lämnade Sverige för Italien när han var 18, och två år senare befann han sig i Spanien där han totalt gjorde 109 matcher i La Liga.

– Hans sätt att spela fotboll passar väldigt bra i Spanien. Mycket bättre än Italien till exempel. Det är lite som i Holland, det finns fortfarande ytor men kvaliteten och försvarsspelet är så klart bättre, säger Goitom.

– Hans sätt att flyta med bollen, han är snabb och teknisk, han har bra tillslag, han blir hela tiden tuffare i sitt spel. Kan han utvecklas ännu mer så vet jag inte hur långt det här kan gå, det kan gå riktigt långt.

Att komma utomlands så ung kan så klart göra saker med en spelare också. Självförtroendet kan gå upp och ned, förväntningar och press utifrån kan bli svårt att hantera.

Och lokaljournalisten Miguel Gonzalez medger att det är höga förväntningar på Alexander Isak inför säsongen.

– Det är väldigt höga förväntningar på honom. Om man ser till att han bara är 19 år så tror jag att han kommer bli en av de största överraskningarna i hela La Liga, säger han och fortsätter:

– Real Sociedad har inte haft en lika snabb anfallare på 30 år, då man värvade Dalian Atkinson från Sheffield Wednesday.

Men Henok Goitom tror inte att svensken riskerar att låta den eventuella succén stiga honom åt huvudet.

– Jag vet att han har folk runtomkring sig som kommer att hålla honom där han ska vara, om det ens sker att han svävar i väg vilket jag inte tror, säger han.

Och vad gäller helgens premiärmatch i La Liga tror Miguel Gonzalez att Isak kommer att få chansen från start.

– Jag tror att han kommer starta mot Valencia. Jag tror att han har allra störst chans att spela när Real Sociedad spelar på bortaplan, om man ser till hans egenskaper, för då finns det större ytor att löpa på. När man spelar hemma på Anoeta är det möjligt att tränarna föredrar Willian José, säger han.