Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Om han lämnar finns det bara ett alternativ”

Framtiden är osäker för Leo Messi. Tack vare en klausul i kontraktet kan 32-åringen lämna Barcelona gratis (!) i sommar.Foto: BAGU BLANCO/BPI/SHUTTERSTOCK / BAGU BLANCO/BPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Leo Messi har gjort 18 mål och 12 assist på 20 ligamatcher denna säsong.Foto: NEWSCOM / IMAGE OF SPORT/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA
Eric Abidal (i mitten) är sportchef i Barcelona. Här samtalar han med presidenten Josep Maria Bartomeu (till vänster) och tränaren Quique Setien (till höger).Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sagan om Leo Messi och Barcelona började med en signerad servett.

Men hur kommer den egentligen att sluta?

Kontraktet går ut nästa år och redan i sommar är 32-åringen fri att lämna klubben – helt gratis.

– Om han lämnar finns det nog bara ett alternativ. Men jag tror att han avslutar karriären i Barcelona, säger experten Marcelo Fernández.

Det är en snart tjugo år lång kärleksrelation som just nu omgärdas av frågetecken.

I december 2000 lyckades Barcelona-direktören Carles Rexach övertyga familjen Messi om vilken av alla storklubbar deras son skulle välja. Och när de väl var överens ville han få en signatur så fort som möjligt, så avtalet skrevs på en servett.

– Den där servetten förändrade hela Barcelonas historia, säger Horacio Gaggioli som då var Leo Messis agent.

Mycket har hänt sen den dagen. Messi har spelat 715 matcher för Barcelona, gjort 626 mål, 261 assist och hjälpt klubben att vinna allt som går att vinna – flera gånger om.

Nu är han 32 år gammal.

Och framtiden är helt plötsligt osäker.

HISTORISK SERVETT. Här är kontraktet som tog Leo Messi till Barcelona i december 2000.Foto: Horacio Gaggioli.

Två veckor in på det nya året valde Barcelona att sparka sin tränare Ernesto Valverde och kort efter det gick sportchefen Eric Abidal ut i en intervju och förklarade att ”många spelare inte jobbade hårt” under Valverdes ledning.

Det landade inte bra i spelargruppen.

Leo Messi, som vanligtvis håller en väldigt låg profil, gick ut på Instagram och slog tillbaka mot Abidal. Han bad honom förklara exakt vilka spelare han syftade på och uppmanade också sin chef att fokusera på rätt saker.

Men problemen var inte slut där.

I förra veckan kunde radiokanalen Cadena Ser avslöja att Barcelona betalat ett företag för att smutskasta Messi och flera andra legendarer i sociala medier. Företaget hette I3 Ventures och de ska ha fått runt elva miljoner kronor för jobbet.

Då satte sig Leo Messi ner med tidningen Mundo Deportivo för att tala ut som situationen.

– Ärligt talat tycker jag det är märkligt att något sånt här kan hända. Ledningen har sagt att de har bevis för att det här inte är sant och vi kan inte göra så mycket mer än att vänta och se vad som händer med allt det här. Men… det är märkligt, förklarade Messi.

Intresse från MLS?

Allt det här händer samtidigt som Leo Messi sitter i en speciell kontraktssituation.

Han nuvarande avtal går ut sommaren 2021, men enligt tidningen AS finns det en klausul i kontraktet som gör att han kan lämna gratis redan den här sommaren (!) så länge han inte går till en klubb i någon av de fem stora ligorna.

Det här kontraktet skrevs i november 2017. Sen dess har det flera gånger rapporterats om att en förläning varit på gång – men inget har hänt.

– Bollen ligger hos honom, men förhoppningsvis stannar han, säger Eric Abidal i en färsk intervju med AS.

– Leo har sagt att Barcelona är allting för honom, att han vill stanna här, men sen finns det så klart också krav. Vi pratar om världens bästa spelare här och att förlänga ett kontrakt med en sån spelare är aldrig enkelt.

Leo Messi säger i intervjun med Mundo Deportivo att han vill stanna i Barcelona och avsluta karriären i den klubb han spelat för under hela sitt vuxna liv. Men det faktum att parterna inte verkar kunna komma överens har gjort att det nu spekuleras i att Messi kanske kan vara på väg att byta lag.

Enligt spansk media är det framför allt fem klubbar som står i kö för att värva honom: Inter, Juventus, PSG, Manchester City och Manchester United.

Men även Los Angeles Galaxy nämns som ett alternativ. Det är en klubb som skulle kunna värva honom utan övergångssumma, med tanke på klausulen i hans nuvarande kontrakt.

– Om det skulle kunna bli en flytt? Allting är möjligt i fotbollens värld, säger Messis tidigare agent Horacio Gaggioli.

– Men jag är ändå tveksam till att Messi skulle lämna Barcelona. Han växte upp i den klubben, i det systemet, med de spelarna. Han skulle inte vara densamma om han lämnade.

”Det är en markering”

Marcelo Fernández är expert i C More och följer La Liga på nära håll. Han tror också att Leo Messi kommer att bli kvar i Barcelona.

– Jag har läst mycket i spansk och katalansk press och har även hört lite från bekanta… som jag förstår det är det här främst en markering mot ledningen. Messi tycker inte att allting har skötts på rätt sätt och han vill visa det, säger Fernández.

– Men det har ändå inte varit något snack om att han faktiskt skulle lämna.

Du tror att han avslutar karriären i Barcelona?

– Jag är övertygad om att han inte kommer spela för någon annan europeisk klubb. Jag tror det är hög sannolikhet att han kommer avsluta karriären i Barcelona. Enda alternativet är nog att göra en säsong i Newell's Old Boys, där han spelade som liten.

MÅLSPRUTA. Leo Messi har gjort 18 mål 20 ligamatcher för Barcelona den här säsongen.Foto: PRESSINPHOTO / ICON SPORT BILDBYRÅN

Trots turbulensen vid sidan om planen har både Barcelona och Messi en stark säsong bakom sig.

Barcelona leder La Liga och är framme i åttondelsfinal i Champions League, där de i kväll ställs mot Napoli i den första matchen (avspark 21.00 på San Paolo i Neapel).

Facit för Messi? 18 mål och 12 assist på 20 ligamatcher.

– Han är fortfarande världens bästa spelare, det råder det ingen tvekan om, säger Marcelo Fernández.

– Jag tycker också det är intressant hur hans spel har utvecklats. Han kommer lite djupare ner i planen nu och vill vara lite mer delaktig i uppbyggnadsspelet. Men det ställer också större krav på spelarna som han har framför sig i banan.

Kanske är det också offensiv förstärkning på väg in.

I intervjun med Mundo Deportivo säger Messi att han gärna vill att Neymar ska återvända till Barcelona från PSG. Han förklarar att Neymar är ”en av de bästa spelarna i världen”.

Marcelo Fernández tror att den värvningen kommer att bli av.

– Alla i Barcelona-lägret vill ha tillbaka Neymar. Det var på väg redan i somras, men sket sig i elfte timmen för att styrelsen inte kunde lösa det. Neymar gick med att gå ner i lön och han bad även om ursäkt för det som hände när han lämnade Barcelona, då de hamnade i konflikt och han stämde klubben. Han har gjort allting för att få komma tillbaka och mycket talar för att det kommer bli verklighet i sommar.

Är det Messi eller en grymt lik kopia?