Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nattsvarta siffror för FC Barcelona

Leo Messi.Foto: PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK / PRESSINPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Ronald Koeman och Coutinho.Foto: JOAN MONFORT / AP TT NYHETSBYRÅN
Lyons Memphis Depay var på väg till Barcelona, men affären blev inte av.Foto: PHILIPPE LECOEUR VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/PANORAMIC WWW.IMAGO-IMAGES.DE

De försökte med Eric Garcia och med Memphis Depay.

Det slutade med ingenting.

Förklaringen till Barcelonas katastrofala deadline day?

Klubbens nattsvarta ekonomiska resultat, där skulderna fördubblades, enligt AP.

Deadline day blev hektisk för Barcelonas sportsliga ledning.

Hektisk, men inte speciellt lyckad.

Barça försökte in i det sista lösa en ”nia” - Lyons Memphis Depay - till Ronald Koemans lagbygge, men affären föll på grund av att den spanska storklubben inte lyckades sälja floppyttern Ousmane Dembélé till Manchester United. 

Till slut erbjöd Barcelona till och med United att låna fransmannen, men fick nobben.

Barcelona försökte också värva Manchester Citys lovande mittback Eric Garcia, 19. Parterna förhandlade långt in på kvällen, men kunde inte komma överens. Mycket pekar nu i stället på att Garcia går gratis till Barcelona när hans kontrakt med Manchester City löper ut nästa sommar. 

När kvällen väl summerades hade Barcelona ”bara” lyckats bli av med mittfältaren Rafinha (PSG) och mittbacken Jean-Clair Todibo (lån till Benfica), utan att ha lyckats värva en enda spelare. 

Nattsvarta siffrorna för Barcelona 

Men vad låg bakom de uteblivna affärerna? 

Tidigare under tisdagen presenterade Barcelonas styrelse sitt ekonomiska bokslut för säsongen 2019/2020. Klubben redovisade rejält dystra siffror, vilket kan ha bidragit till deras misslyckade deadline day. 

■ Klubbens intäkter stannade på drygt åtta miljarder kronor, knappt två miljarder mindre än de tio man budgeterat för.

■ Innan pandemin slog till räknade klubben med att gå med 110 miljoner kronor i vinst. Resultatet blev en förlust på en miljard. 

■ Klubbens skulder har fördubblats och uppgår nu till knappt fem miljarder kronor.

På grund av coronapandemin har ingen publik tillåtits på fotbollsmatcher i Spanien sedan i mars. Därtill tvingades Barcelona hålla sin välbesökta souveniraffär och guidade tur på Camp Nou stängd när coronaviruset drabbade Spanien mycket hårt i våras.

Under sommaren har Barcelona gjort sig av med flera rutinerade och högavlönade spelare för att sänka sina kostnader. Luis Suarez, Ivan Rakitic och Arturo Vidal har alla fått se sig om efter nya klubbadresser.