Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet på Isak i Spanien: ”Han måste lära sig det”

Isak under den pågående landslagssamlingen. Foto: KARIN WESSLéN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Alexander Isak har gjort ett mål i Real Sociedad. Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN
Alexander Isak och Martin Ödegaard. Foto: ALBERTO ESTEVEZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Alexander Isak, 20, jagar mer speltid i Real Sociedad.

Svensken lovordas – men samtidigt höjs röster om att han måste anpassa sig ännu bättre till livet i Spanien.

– Han behöver lära sig spanska för att komma in ännu bättre i gruppen, säger journalisten Miguel Gonzalez på Diario Vasco.

– Det är otroligt viktigt att lära sig språket. Jag pluggar för att lära mig så bra möjligt, säger Isak.

Alexander Isak är tillbaka i landslaget efter en pigg start i Spanien.

Svensken värvades till Real Sociedad för ungefär 80 miljoner kronor i somras från Dortmund och har fått speltid i samtliga åtta ligamatcher hittills i ligan.

– Det är faktiskt otroligt bra. Jag trivs bra i staden. Det är en fin stad med bra restauranger och fina stränder. Livet utanför fotbollen är bra, säger Alexander Isak.

Men konkurrensen är tuff. 

Sociedad spelar med en 4-2-3-1-uppställning med anfallsstjärnan Willian José på topp – positionen som Isak konkurrerar om. Den 27-årige brasilianaren har varit lagets bästa målskytt de tre senaste säsongerna förutom i fjol, då Mikel Oyarzabal överträffade honom med två mål.

För Isaks del har det därför blivit sju inhopp och bara en start – mot Atlético Madrid.

– Det är klart att man jagar mer speltid och vill spela mer. Det är inte jättelätt. Jag har en stor spelare framför mig. Det gäller bara att försöka visa så mycket man kan och ta chanserna när de kommer, säger Isak om konkurrensen.

Har det varit svårt att anpassa sig till ligan? 

– Om man ser till La Liga så tycker jag att mitt spel passar bra. Jag har anpassat mig bra direkt till ligan. Skillnaden är att det är en mycket högre nivå. Det handlar om att anpassa sig till den höga nivån också.

Experten: Därför har Isak bänkats i Sociedad

I Spanien har Isak lovordats i medierna. Han har kallats för ”en diamant” och framför allt har experterna som följer Real Sociedad imponerats av hans snabbhet.

– Real är väldigt nöjda med Isak eftersom de vet att han bara är 20 år och har en enorm potential. Det är därför man har skrivit ett kontrakt på fem år, säger journalisten Miguel Gonzalez.

– Han ser ut att komma bra överens med alla i laget. Vi har sett honom tillsammans med Ödegaard i stan där de har gått på bio ihop och han verkar komma väldigt bra överens med Willian José, fortsätter Gonzalez.

Han följer Real Sociedad på daglig basis för tidningen Diario Vasco och anar hur tränaren Imanol Agirretxe resonerar.

– Imanol har valt att spela Willian José i början av serien eftersom han har varit lagets givna anfallare de tre senaste säsongerna och han vill ge honom förtroende. Det har varit ett enklare beslut att låta Isak inleda på bänken, även om Isak startade i den viktigaste matchen hittills, mot Atlético. Isak kommer att få mycket speltid eftersom han har en spetskunskap i sin snabbhet, som Willian inte har, säger Miguel Gonzalez.

Alexander Isak firar sitt mål mot Malta i juni. Foto: BILDBYRÅN

Hindret för Alexander Isak – språket?

Ett inte sällan återkommande problem för utländska stjärnor i den spanska ligan är anpassningsförmågan. Dels till den spanska kulturen men också till språket.

Det senaste exemplet i mängden är Gareth Bale, som under förra säsongen pikades av sina lagkamrater i Real Madrid för att han fortfarande inte lärt sig spanska efter sex år i klubben. Britten uppges inte heller följa med på sena middagar med laget för att det krockar med hans rutiner. 

Journalisten Miguel Gonzalez pekar ut just språket som det största hindret för Alexander Isak att komma in i Real Sociedad och det sociala livet i Spanien på sikt.

– Det som är viktigast nu är att han måste lära sig spanska. Det är en viktig del för att komma in i gruppen och kunna kommunicera bättre med lagkamraterna, säger han och fortsätter:

– Det är det som saknas. Sen behöver han lära sig lagets spelsätt bättre, för att konkurrera med Willian som har tre säsonger i klubben, och anpassa sig till nivån i La Liga.

Isak: ”Det är otroligt viktigt”

Alexander Isak ger ett ödmjukt intryck när frågorna om språksvårigheterna kommer upp – han är av samma uppfattning att han behöver lära sig spanska.

– Det är otroligt viktigt att lära sig språket. Det är inte så många som pratar engelska. Jag pluggar för att lära mig så bra möjligt, säger han.

– Tre gånger i veckan. Jag kämpar på. Ni får fråga mig i december så kan jag ge ett bättre svar om hur det går med spanskan. Då ska jag kunna klara mig bra i alla fall, säger Isak och tillägger:

 – Jag tycker att det är viktigt för mig att komma in i allting och kunna kommunicera med alla.

Hur mycket spanska förstår du nu?

– På en fotbollsplan förstår jag ganska bra. Men inte om jag går runt i stan.

Utanför planen umgås han inte speciellt mycket med lagkamrater med medger också att han gärna träffar Martin Ödegaard.  

– Vi har en bra kontakt. Sen kanske vi inte hänger med varandra jättemycket. Men vi har bra kontakt. Vi kan prata svenska och norska med varandra, säger han.

– Det blir nog så automatiskt (att folk tror att vi är kompisar). Vi är båda från Skandinavien. Jag tror folk ser likheter i de vägar som vi har valt. Det blir nog ganska naturligt.