Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tar en storseger och återvänder till Barça

Joan Laporta ser ut att bli president i Barcelona.
Foto: MARTA PEREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
FC Barcelona har haft val under söndagen.
Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Laporta var president för FC Barcelona 2003-2010. Under hans ledning blev Barcelona ett av världens bästa lag.
Foto: MANU FERNANDEZ / AP

Joan Laporta ledde Barcelona till toppen av världsfotbollen.

Nu får han chansen att göra det igen. 

58-årige Laporta vann en storseger i Barcelonas presidentval.

Det har stormat rejält i FC Barcelona de senaste månaderna. Efter att presidenten Josep Maria Bartomeu avgått i oktober har den krisande storklubben letts av en tillfällig president.

Under söndagen var det till slut dags för FC Barcelonas medlemmar att välja nästa president för klubben. Det blir en nygammal ledare.

Redan i de första vallokalsundersökningarna fick Laporta drygt 58 procent av rösterna. Det är 27 procent fler än tvåan Victor Font. Strax innan 23 på söndagskvällen stod det klart att Laporta vunnit valet. Han hade då gratulerats till segern av de två andra kandidaterna. 

Under dagen tog sig flera av a-lagsspelarna, däribland Leo Messi, Jordi Alba och Sergio Busquets, till Camp Nou för att rösta. Det gjorde också tidigare stjärnor som Carles Puyol och Eric Abidal. 

Laporta fick 57,6 procent av rösterna. Tvåan Victor Font 31,8 procent och trean Antoni Freixa  9,1 procent av rösterna.  

Laporta återvänder till Barcelona 

Joan Laporta var Barcelonas president 2003-2010. Under hans ledning blev Barcelona en av världens ledande klubbar och spelare som Xavi, Andres Iniesta och inte minst Leo Messi etablerade sig i a-laget.

Just frågan om Leo Messis vara eller inte vara i klubben har varit en het fråga för kandidaterna veckorna före valet.

Laporta själv har varit övertygad om att han är den ende som kan få argentinaren, som ville lämna Barça så sent som i somras, att stanna kvar i klubben. 

– Vi har en bra relation med mycket respekt. Vi kommer att ge honom ett erbjudande utifrån situationen klubben befinner sig i. Vi kanske inte kan tävla med andra ekonomiskt, men Messi styrs inte av pengar. Han vill avsluta sin karriär på högsta nivån, sa Laporta enligt Goal tidigare i veckan.  

Razzia mot Barcelonas förre president 

De senaste månaderna har varit mycket turbulenta för FC Barcelona. Så sent som i måndags stormade spansk polis klubbledningens kontor som en del i utredningen av misstänkt korruption inom klubben. 

Bland annat är den tidigare presidenten Josep Maria Bartomeu misstänkt för att anlitat ett it-företag för att misskreditera vissa av truppens spelare i sociala medier. It-företaget ska dessutom fått sex gånger mer betalt för jobbet än det tjänsternas uppskattade marknadsvärde.