Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättekaoset: ”Hur trasigt är Barça?”

Foto: FC BARCELONA / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BAGU BLANCO/SHUTTERSTOCK / BAGU BLANCO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Från att vara en dominant maktfaktor till att vara en klubb i spillror. 

Ingen president, ingen styrelse och en världsstjärna som vill lämna. 

”Hur trasig är klubben?”, skriver tyska tidningen Bild och väcker samtidigt frågan: 

Vad händer i FC Barcelona? 

Det har gått snart tio år sedan Barcelona gick ut på Wembley och fullständigt körde över Manchester United i Champions League-finalen 2011. En match som Uniteds legendariske tränare Sir Alex Ferguson beskrivit som en ”hemsk upplevelse”. Resultat 3-1 var i underkant, det handlade inte bara om slutsiffrorna, det handlade om hur de aldrig lät Manchester United spela. Storklubben från Premier League sprang, täckte ytor – men kom egentligen ingenstans. Barcelona var bäst. 

2021 är läget annorlunda, och om vi ska beskriva det kort så handlar hela historien mer eller mindre om en person, Lionel Messi. 

Messi: ”Han ljög för mig”

Argentinaren anses vara en av världsfotbollens allra bästa spelare någonsin. Messi betrakats som en tystlåten person som gärna håller sig undan tidningsrubrikerna. Han visar storheten på planen och det räcker egentligen med att säga att han är den bäste i Barcelonas historia. 

När han väl tar till orden så lyssnar alla.

En augustidag fick Lionel Messi nog, och gick loss på allt och alla i klubben, främst attackerade han klubbens president, Josep Maria Bartomeu. 

– Han ljög för mig om många saker, han undanhöll sanningen i många saker. Jag kommer inte att ge några exempel på vad som sagts, men jag kan försäkra er om att det var många, många saker och i flera år, sade Messi i en intervju med tv-kanalen LaSexta förra året. 

Det är inte svårt att lista ut varför Messi var irriterad på Bartomeu. De senaste åren har klubben stått för ett par obegripliga floppvärvningar. Philippe Coutinho toppar listan då han kostade 1,5 miljarder kronor. Brassen har sedan flytten inte lyckats etablera sig i startelvan och förra säsongen lånades han till Bayern München. Bakom Coutinho finner vi Ousmane Dembélé som värvades in för miljarden. Fransmannen har under stora delar av sin sejour i storklubben varit skadad. Dembélé hade dessutom ena foten i Manchester United förra sommaren men övergången kollapsade då han begärde för hög lön. Antoine Griezmann är ett annat exempel som också kostade en hisnande summa pengar men som hittills inte levererat. 

Barcelona står inför en maktkamp

Floppvärvningar fick Messi att se ett tydligt mönster, för samtidigt som miljardvärvningar hämtades in på löpande band, så fick andra spelare lämna. Först ut var Neymar och i september förra året skrev Luis Suarez på för ligakonkurrenten Atletico Madrid. Två spelare som stod Messi nära och som tillsammans bildade berömda ”MSN” som öste in mål och som kulminerade 2015 när de vann Champions League. Messi fick till slut inse att det inte fanns någon framtid i ”Barça”. Projektet han frontade var en bluff. 

– Det de gjorde med Luis var galet. Han lämnade gratis och de betalade för att säga upp kontraktet. Han skrev på för ett lag som slåss om samma titlar som oss och har samma ambitioner. Det är otroligt, konstaterade Messi.  

Josep Maria Bartomeu är inte kvar längre. Efter sig har han lämnat en klubb som har tappat sin identitet och som står inför en maktkamp. Tyska stortidningen Bild nöjer sig med att ställa en retorisk fråga: ”Hur trasigt är FC Barcelona?”.  

Nu ska de blicka framåt. Ett nytt val ska hållas och en ny president ska röstas fram. Kandidaterna är många men tre stycken pekas ut som favoriter. Det ska handla om Joan Laporta, Victor Font och Toni Freixa. Förstnämnde är en gammal bekant som styrde Barcelona under Pep Guardiolas storhetstid där de vann allt som går att vinna. 

Valkampanjen har förstås präglats av löften. Laporta har lovat att ta hem Pep Guardiola igen. Skulle Emili Rousaud vinna, ja då anländer en målspruta.

– Vi ska hämta in Erling Braut Haaland. Vi har hamnat i en olycklig situation men vår ambition är att ta tillbaka klubben till toppen så fort som möjligt. Det här är ett projekt som kommer bli bra, sade Josep Maria Minguella som kandiderar tillsammans med Emili Rousaud. 

Messi får förhandla med valfri klubb

Presidentvalet var tänkt att hållas söndag 24 januari. Men flera spanska medier rapporterar att smittspridningen sätter stopp. De katalanska myndigheterna presenterade nya coronarestriktioner fram till den 24 januari. De nya åtgärdarna innebar att man får bara lämna sin kommun för jobb, utbildning eller för mediciniska skäl. Såldes är det inte tillåtet att gå och rösta och därmed är ett val inte genomförbart. 

Det råder ingen tvekan om viljan att ta tillbaka Barcelona till toppen igen. Men tonen inifrån den sportsliga ledningen, med bland annat tränaren Ronald Koeman (som har en viss Henke Larsson till sitt förfogande) pekar på ett problem som är ännu större – och som dessutom är oroväckande. Koeman tycks ha redan tappat hoppet om en ligatitel och har lagt sitt fokus på att säkra Champions League-spel. Samtidigt talar det mesta för att Koeman inte tränar laget nästa säsong då Xavi närmar sig toppjobbet. 

Det finns mycket som Barcelonas näste president måste ta tag i när han kommer till makten. Han måste ordna ekonomin, ha en långsiktig plan, men han måste framför allt se till att Lionel Messi stannar. För faktum är att Messi redan nu får förhandla med vilken klubb han vill. Snart kan det vara för sent, och när fotbollssäsongen 2021/2022 drar i gång i augusti kan Messi vara förlorad, för gott. 

Källor: SportBild, Football-Espana och Marca.