Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isaks vändning efter tuffa åren i Tyskland

Alexander Isak har exploderat i La Liga - och är i superform. Foto: SUSANA VERA / REUTERS BILDBYRÅN
Det var i Willem II som karriären vände. Foto: VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES / PRO SHOTS WWW.IMAGO-IMAGES.DE
I Dortmund hamnade Isak i frysboxen. Foto: MORITZ MÜLLER / IMAGO IMAGES / MORITZ MÜLLER WWW.IMAGO-IMAGES.DE
Adrie Koster, Isaks tränare i Willem II. Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Alexander Isak gick från frysboxen i Tyskland genom succévåren i Holland och hamnade till slut i Spanien där han nu flyger fram.

Stjärnans före detta tränare, som fick fart på Isak, var medveten om anfallarens kvaliteter innan han kom till klubben, men blev alltmer övertygad efter bara några träningspass. 

– Han var väldigt mån om att träna extra och utvecklas, men vid ett par tillfällen fick vi intrycket av att allt var för enkelt för honom, säger Adrie Koster, huvudtränare i Willem II.

Alexander Isak säljs till Dortmund från AIK för omkring 90 miljoner kronor, klubben uttrycker en stor tro på sin investering och är stolta över köpet. Två år senare har han knappt fått någon speltid alls med a-laget, i stället har han huserat i reservlaget och hajpen kring den svenske talangen har svalnat. Klubbvalet börjar ifrågasättas och Dortmund uppges vilja göra sig av med spelaren då han inte ingår i huvudtränarens planer. 

Då lånas han ut till holländska Willem II.

– Det är klart det har varit tufft, säger Alexander Isak om tiden i Dortmund när han är på plats i sin nya klubb. 

Samtidigt berättar han då att han under ett halvår har jobbat med fysiopraktorn och sportkinesiologen Sebastian Pisano för att träna extra, utöver den träning han fick i Dortmund. Extraträningen handlade om att bli mer kraftfull och få in bättre mat- och sovvanor.

Vändningen i Holland

När Alexander Isak sedan lånas ut från Dortmund till Willem II är det som att den holländska ligan väcker liv i honom igen. Efter att knappt ha spelat några matcher på två år tar det inte lång tid innan han gör elva mål på sju matcher i Eredivisie.

Totalt blev det 14 mål på 18 matcher för Willem II och succén belönades med en flytt till en av världens bästa fotbollsligor.

– Jag är inte förvånad överhuvudtaget, har man jobbat med honom vet man vad han är kapabel till, säger Adrie Koster när jag frågar hur han ser på sin före detta anfallares målskörd i Real Sociedad. 

När Willem II värvade in svensken på lån under våren 2019 var det klubbens scouter som först föreslog honom för tränaren. Laget mötte sedan Dortmund, med Alexander Isak på planen, i en träningsmatch i Marbella. 

– Då kände vi att ”ja, det här är killen vi behöver”, säger Koster. 

– Vi hade flera namn på listan, men vi visste att det var Alexander Isak vi var tvungna att försöka få. 

Skulle du ändå säga att han överträffade era förväntningar under tiden hos er?

– Ja, helt klart. Vi såg att han hade speciella kvaliteter men det handlar om att prestera där man är också. Han behöver bevisligen inte särskilt mycket tid för att anpassa sig till nya ligor, direkt när han spelade sin första match för oss var det tydligt att han skulle vara vår startanfallare.

Koster: ”Fick intrycket av att det var för lätt”

Koster berättar att de hela tiden visste om att de inte skulle ha råd att köpa loss och behålla Alexander Isak, med tanke på att han utöver succén i klubben dessutom kom med i det svenska lanslaget och började attrahera större klubbar.

Han säger också att den nivå de kunde erbjuda var under Alexander Isaks nivå, men det förändrade inte att de ville hjälpa anfallaren att utvecklas under tiden han representerade dem. 

– Efter träningarna brukade han slå lite extra frisparkar och avslut för att träna på det. Han var väldigt mån om att träna extra och utvecklas, men vid ett par tillfällen fick vi intrycket av att allt var för enkelt för honom, säger Koster och förklarar vidare:

– Han måste triggas lite extra för att man verkligen ska få ut det absolut bästa av honom. Så vi sa till honom vid flera tillfällen att han måste jobba hårt varje dag, det räcker inte med talang. I slutänden är det alltid spelarna själva som bestämmer hur långt de ska gå.

Hur långt tror du att han kan gå? 

– Det han gör nu är att han bekräftar att han är en väldigt bra spelare, om än väldigt ung fortfarande. Han har alla förutsättningar att bli ännu bättre men exakt hur långt han kan gå vet jag inte. Ganska långt, säger Koster och skrattar till.

– När man har de kvaliteterna som han har… Det är en fröjd att se honom spela. Allt ser så enkelt ut, men det är det inte. 

Experten: ”Har blivit ett fenomen”

När Dortmund säljer Alexander Isak till Real Sociedad får de i stort sett tillbaka pengarna de köpte honom för. I Spanien är det mer regel än undantag att klubbar har fasta utköpsklausuler på sina spelare, och Alexander Isaks är satt till omkring 700 miljoner kronor. Dortmund har dock en återköpsklausul på omkring 300 miljoner kronor, en summa som flera spanska medier avfärdar som löjlig efter anfallarens succé med åtta mål på nio matcher sedan årsskiftet. 

– Han har blivit ett fenomen och är den största idolen bland klubbens fans just nu. Från Espanyolmatchen och framåt har han varit oumbärlig, säger Xabier Isasa, journalist och ”La Real”-expert på Mundo Deportivo.

Även landslagets förbundskapten Janne Andersson, som snart ska ta ut sin trupp inför samlingen i mars, har hyllat Isak den senaste tiden. 

– Först och främst är det väldigt roligt för Alexander själv. Jag är inte förvånad. Han har egenskaper som håller hög klass, säger Andersson.