Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hotet mot Isaks derby: Gift sprider sig i luften

Alexander Isak. Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN
Foto: Skärmdump

Alexander Isak är affischnamnet inför Real Sociedads möte med Eibar på söndag.

Nu är derbyt i fara.

En brand på en soptipp i närområdet sprider giftig luft – och hotar att stoppa matchen, rapporterar Mundo Deportivo.

Alexander Isak blev utbytt och mållös i den första cupsemifinalen mot Mirandés i torsdags – men har dessförinnan gjort åtta mål på de sex senaste matcher. 

På söndag jagar svensken nya mål i ligan, då Real Sociedad gästar Eibar.

Men nu är matchen i fara. 

Bakgrunden är att en soptipp med miljöfarligt avfall i Zaldibar – ungefär en mil från Eibar – rasade ihop för en dryg vecka sedan, varpå en brand utbröt.

Två personer som arbetade på soptippen försvann i katastrofen, och har ännu inte hittats. Rökutvecklingen från soptippen har fortsatt i en veckas tid, och under fredagen kom en varning från myndigheterna.

Svaren på de prover som togs i förra veckan har nu kommit och visar på att luftkvalitén i området kan vara hälsoskadlig. Bland annat innehåller luften 40 gånger högre halter av de giftiga ämnena dioxin och furan än vad som normalt finns i luften. 

Alexander Isaks derby är i fara

Myndigheterna rekommenderar därför allmänheten att stänga sina fönster och framför allt inte utöva idrott i områdena Zaldibar, Eibar och Ermua, rapporterar Mundo Deportivo.

Iñaki Berraondo, som arbetar på den baskiska hälsomyndigheten, förklarade under en presskonferens på fredagen att uppmaningarna är i förebyggande syfte utan att det föreligger någon allvarlig fara för allmänheten.

Berraondo fick också frågan om mötet mellan Eibar och Real Sociedad och svarade att rekommendationerna gäller även för den matchen men att beslutet om matchen ska spelas ligger hos ”berörda institutioner”.

”Matchen är i största fara”, slår Mundo Deportivo fast.

Något beslut från det spanska fotbollsförbundet eller ligan har ännu inte tagits.