Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ilskan mot bilden: ”Är otroligt dumt”

Foto: JUAN CARLOS CARDENAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: SPAIN DPPI / SPAIN DPPI / SPAINDPPI / DPPI/IB DPPI AGENCE DE PR

Andres Iniesta är i blåsväder.

Fotbollslegendarens senaste bild på Twitter har väckt gott om ilska och anklagelser om rasism. 

Få har lika gott rykte inom världsfotbollen som Andres Iniesta. Under sina sammanlagt 22 år i Barcelona spelade han hem bland annat åtta La Liga-titlar och fyra Champions League-bucklor.

Men nu har fotbollsikonen blivit vida ifrågasatt. Detta efter att Iniesta lagt upp en bild på Twitter där han poserar med ett gäng människor i maskeradkläder. Två av personerna på bilden har målat sina ansikten i så kallad "blackface"-manér: en teatersminkning som traditionellt har använts av vita skådespelare för att skapa en karikatyr av svarta.

Detta i samband med "Dia de los Reyes" – en högtidsdag för att hedra de tre vise männen. 

Iniestas bild väcker ilska

https://twitter.com/andresiniesta8/status/1081989025710436357

Kritiken mot Iniesta har varit hård och omedelbar. 

”Finns inga ursäkter”

"Det är otroligt dumt. Det finns inga ursäkter för Iniesta, oavsett hur fantastisk han är som spelare. Det är så många som inte förstår undertonerna i blackface-sminkning. Det är oacceptabelt", skriver fotbollsjournalisten Rob Blanchette på Twitter. 

"Tills han ber om ursäkt och tar avstånd från det här skitbeteendet som förminskar rasism, så är jag klar med Andres Iniesta", skriver The Guardian-skribenten Shireen Ahmed. 

"Jag älskar Iniesta på ett sätt som jag älskar få andra offentliga personer, även utanför idrotten. Han verkar vara en extremt ödmjuk man och lagkamrat. Men jag undrar hur man kan dela omklädningsrum och troféer med Eric Abidal och Dani Alves och ändå inte fatta att det här inte är okej. Det är en stor besvikelse", skriver poeten, journalisten och BBC-profilen Musa Okwonga.  

Iniesta är inte den förste La Liga-profilen som hamnat i skottgluggen av den här anledningen. Atletico Madrid-stjärnan Antoine Griezmann blev hårt ansatt när han klädde ut sig till en basketspelare i Harlem Globetrotters, med tillhörande ansiktssmink, i samband med en halloween-fest.