Henok Goitoms dom mot Alexander Isak: ”Pressen ökar”

Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Alexander Isak lyckades inte följa upp succén i La Liga och slutade på sex ligamål förra säsongen.

Nu står landslagsanfallaren för en helt ny utmaning.

– Pressen ökar – viktigt att år två blir mycket bättre, säger La Liga-experten Henok Goitom.

För första gången på 20 år spelar Henok Goitom inte seniorfotboll, och han trivs. Den tidigare AIK-kaptenen är numera assisterande tränare för AIK:s P19. 

– Det är inga konstigheter. Det är ett nytt kapitel, säger han.

Om andra spelare som avslutat karriären pratar om en identitetskris och panikkänslor upplever Goitom en annan sida av livet efter karriären.

– Jag saknar inte fotbollsspelandet och tror jag var mentalt redo för allting. Det är precis som jag hade tänkt mig och på ett sätt är det skönt. Det är en värre om man saknar det, så kan det ställa till det lite i skallen.

Vid sidan av tränarkarriären är han La Liga-expert i C More.

Den spanska ligan ska precis dra i gång när SportExpressen ringer upp den förre anfallaren och det är svårt att prata om något annat än FC Barcelona.

– Det är sorligt att se. Det är så sjukt att man kan har så mycket skulder, säger Henok Goitom.

Henok Goitom om Barcelonas kris

Barças ekonomiska kris har bara blivit djupare. Samtidigt har klubben värvat några av fotbollsvärldens mest eftertraktade spelare som Robert Lewandowski och Raphinha.

– Det är ganska mycket matematiska uträkningar de gör hela tiden för att ta sig runt lagen . Det är ett skuldberg som bara växer och växer och trots det får de in världsstjärnor i sin trupp. Det kan känna ologiskt, men på ett sätt är det väl logiskt om man är tillräckligt smart och kan trixa lite med siffror.

Den före detta La Liga-spelaren ser ett Barcelona som slutar i toppen av tabellen när säsongen summeras.

– Min känsla är att allting löser sig. Hade det varit en mindre klubb kanske det inte hade det. Jag ser inte Barcelona gå i konkurs, bara för att det är Barcelona.

Domen mot Alexander Isak

Under söndagen startar Real Sociedads ligasäsong borta mot Cádiz. Lagets svenske anfallare Alexander Isak jagar revansch efter en tyngre fjolårssäsong.

– När man har haft en säsong som Alex har haft så är det klart att det ökar pressen, och förväntningarna att komma upp mot elva, tolv mål.

Henok Goitom hann bara köra några träningar tillsammans med den då uppflyttade talangen i AIK innan han lämnade för ett nytt kontrakt i Spanien 2015.

Det räckte för att Alexander Isak skulle göra avtryck.

Henok Goitom twittrade då ut: ”Om man utbildar Alexander Isak på ett bra sätt så har vi en framtidsman där. Spelförståelsen är grym.”.

Visst fick han rätt.

Säsongen 2020/21 gjorde Isak 17 ligamål för sitt Real Sociedad och följde upp succén med ett starkt EM för Sverige.

”Han är stark mentalt – smart och lugn”

Förra säsongen gick det som bekant tyngre. 22-åringen noterades för sex mål i La Liga och berättade att han själv att han inte kom upp i den nivå han vill vara på.

Därför är pressen hög den här säsongen, menar Goitom.

– Det är väl här någonstans alla fotbollsspelare tar nästa steg i sina karriärer. Och alla förstår att man har en säsong där man kanske inte är i bästa slag, men då är det också viktigt att år två blir så mycket bättre.

Tv-experten fortsätter:

– Så det ska bli intressant att se hur han tacklar det mentalt också. För jag tror det var förra året där han har stora förväntningar på sig, men målskörden blir inte som han hade tänkt sig. Då gäller det också att ta sig förbi det där. Det sker för alla fotbollsspelare och det är säkert inte första gången det händer Alex.

Hur tror du han hanterar den pressen?

– Han är stark mentalt och erfarenhet kan man bara få av att gå igenom det. Jag tror han kommer att lära sig av det här. När man är ung så måste man gå igenom massor med saker i sin fotbollskarriär. Men jag tror han är så pass smart och lugn att han bara analyserar det som han har gått igenom och försöker göra det bättre.


Tv: Lagkompisen försvarar Alexander Isak