Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hemliga spelet bakom Barcelonas tränarkaos

Ernesto Valverde har fått sparkenFoto: WALEED ALI / REUTERS BILDBYRÅN
Thierry Henry tillfrågades att ta över BarcelonaFoto: RYAN REMIORZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Lionel MessiFoto: MANU FERNANDEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Framgångsrik på papperet – men trots det tvingades Ernesto Valverde bort från FC Barcelona. 

Nu presenterar BBC flera uppgifter som ger en insyn i klubbens beslut att ge Valverde sparken, och den snåriga processen kring att hitta en ny tränare. 

Enligt BBC ska både Thierry Henry och Mauricio Pochettino ha tackat nej till jobbet. 

Lionel Messi har tunga nyheter på hjärtat. Under en försäsongsträning sommaren 2017 söker han upp Ernesto Valverde, och meddelar något som den nytillträdde Barcelona-tränaren hade hoppats han skulle slippa höra efter bara några veckor i klubben. 

– Brasilianaren kommer att lämna. 

Messi syftar förstås på att en av lagets största stjärnor, Neymar, har bestämt sig för att lämna Barcelona och gå till PSG. Övergången blir officiell någon månad senare. 

BBC:s Guillem Balage pekar ut Neymars avfärd som en av flera avgörande faktorer i vad som ledde fram till att Valverde fick sparken. 

Därför fick Valverde sparken

Balage menar att en oro kring Valverdes ledarskap blev allt mer utbredd i klubben, trots hans till synes framgångsrika facit som tränare (sju förluster på 95 ligamatcher). Flera tunga namn ska ha ansett att klubbens utveckling gick bakåt under 55-åringens ledning och riktat kritik mot spelarnas fysiska förberedelser och Valverdes val av byten under matcherna. 

BBC uppger även att vissa upplevt en försämrad atmosfär i omklädningsrummet. Och trots framgångarna i ligan ska klubbledningen inte ha kunnat släppa Champions League-uttågen mot Roma och Liverpool de två senaste säsongerna. 

Det går att se Valverdes ledarskap ur ett annat perspektiv, menar Guillem Balage. 

”Tajmingen för beslutet att sparka honom kan tyckas vara bisarr. Men det här är Barcelona vi pratar om”, skriver han i texten på BBC. 

Balage menar att det inte var någon tacksam uppgift för Ernesto Valverde att redan från start hantera Neymars frånvaro, och inte heller att ta över ett omklädningsrum där de största nyckelspelarna var över 30 år och gjorde saker på sitt eget sätt. Dessutom hade han problem med stjärnorna Ousmane Dembele (skadad) och Philippe Coutinho (omotiverad). 

Barcelona frågade Thierry Henry

Quique Setién har tagit över som huvudtränare i Barcelona. Men enligt Guillem Balage var 61-åringen inte något förstaval för klubben. 

Redan i november ska klubben ha kontaktat Thierry Henry och berättat att Valverdes ”dagar är räknade” – bara för att få veta att den franske ikonen precis gjort klart med MLS-klubben Montreal Impact. 

Det har tidigare rapporterats att Barcelona-legendaren Xavi var nära att ta över efter Valverde. Den tidigare storspelaren ska till slut ha tackat nej. Detta dels eftersom han hellre velat ta över i sommar och dels på grund av det osäkra läget i ledningen inför presidentvalet 2021. 

Guillem Balage menar att Barças försök att närma sig Xavi kan ha varit en del av ett politiskt spel för att neutralisera Victor Font, en utmanare om presidentskapet i klubben. Font har under sin kampanj gjort en stor sak av att prioritera värva Xavi som tränare om han skulle bli vald. 

Även Ronald Koeman och Mauricio Pochettino ska ha tackat nej till tränarjobbet.