Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hatas av alla: ”Det har lett till katastrof”

Josip Bartomeu.Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
Många supportrar kräver Bartomeus avgång.Foto: MARTA PEREZ / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Supportrar till Barcelona samlas för en marsch i protest mot Bartomeu.Foto: QUIQUE GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ett japanskt krav om Bartomeus avgång.Foto: THIAGO PRUDêNCIO/SOPA IMAGES/SHUTTERST / THIAGO PRUDêNCIO/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Lionel Messi ser ut att lämna Barcelona.Foto: MANU FERNANDEZ / POOL / EPA AP POOL

Det som kändes som en otänkbar mardröm för Barcelonas supportrar är på väg att bli sanning.

Lionel Messi stannar en säsong till men är på väg att lämna klubben som han tillhört hela sitt vuxna liv.

Dessutom noll Champions League-titlar på fem år och omsprungna av Real Madrid i ligan.

Hur hamnade Barcelona här?

Det stormar alltid kring en storklubb men i början av det nya året 2020 tycktes ändå Barcelona ha läget under kontroll. Laget hade avancerat till åttondelsfinal i Champions League efter fyra segrar och två oavgjorda matcher och dessutom ledde man ligan framför ärkerivalen Real Madrid.

Trots detta blev det förändring i klubben efter en förlust i semifinalen av den spanska supercupen mot Atlético Madrid.

”Tack och lycka till i framtiden”, skrev klubben då i ett pressmeddelande. 

Ernesto Valverde – tränaren som ändå lett laget till fyra titlar på två år – fick sparken på kvällen den 13 januari.

In kom i stället Quique Setién, tränaren som skulle ta tillbaka den tiki taka-fotboll som gett klubben så mycket framgång genom åren.

Men inte heller det hjälpte.

Bartomeu får skulden för Barcelonas fall

Barcelona tapoade poäng på löpande band i La Liga och Real Madrid passerade i tabellen. Trots att Quique Setién hade tid på sig att spela ihop sitt nya lag under corona-uppehållet hade inte Barcelona något att sätta emot när Real Madrid tog tillbaka La Liga-titeln.

Tålamodet med Setién tog slut när Barcelona åkte ur Champions League efter 2-8 i semifinalen mot Bayern München.

Tyvärr för Barcelonas del var det inte heller slut med kaoset när Ronald Koeman tog över som ny tränare. Lionel Messi begärde att få lämna klubben och lämnade in en officiell begäran via fax. Därefter vägrade han både att träna och att dyka upp på medicinska tester innan han meddelade att han går med på att spela ut kontraktet som slutar nästa sommar.

2-8 och på väg att tappa världens bäste spelare. Hur hamnade Barcelona där?

Supportrar samlades utanför Camp Nou

Många av Barcelonas supportrar tycker sig ha svaret. Syndabocken till allt som gått fel är Josep Maria Bartomeu, 57, – presidenten som skött klubben så dåligt att Messi till sist vill lämna.

Förra veckan samlades en stor skara supportrar utanför Camp Nou och krävde presidenten Josep Maria Bartomeus avgång. Bartomeu har styrt Barcelona sedan 2014 och bland annat Victor Font, 48, som vill ta över efter Bartomeu, rasade i samband med protesterna.

”Om det hade varit tillåtet hade katalanerna åkt till Camp Nou och vält hela stället. Du har inte ens kunnat skydda historiens bäste. Det är därför vi insisterar: Bartomeu måste avgå och valet måste ske så snart som möjligt”, skrev Font på Twitter.

Han påstår att hans eget projekt ”Sí al Futur”, som vill ta över klubben, inte hade låtit Messi bli så missnöjd att han vill lämna klubben.

”Om Bartomeu fortfarande inte lyssnar kommer Sí al Futur aktivt att stötta det uppror som redan pågår.”

”Han har varit för länge vid makten”

Nederlagen som Bartomeu nu beskylls för är bland annat att Barcelona inte lyckats ersätta Neymar, att ekonomin är för dålig och att klubben förnedrats i Champions League tre år i rad. Dessutom har flera av de stora köpen, som Ousmane Dembélé och Antoine Griezmann, misslyckats helt. När Lionel Messi sedan hotade med rättsliga åtgärder för att lämna Barcelona blev det droppen för många supportrar som började ropa efter hans avgång.

Joanjo Pallàs, sportchef på tidningen La Vanguardia, tror sig ha en del av svaret på hur Josep Maria Bartomeu kunde hamna i skottgluggen.

– För mig är problemet att han varit för länge vid makten. I många år. Det har lett till katastrofen. Det senaste året har varit väldigt dåligt och jag tror problemet är att folk tänker att om det inte vore för pandemin hade inte Bartomeu varit president fortfarande, säger Pallàs till SportExpressen.

– Med folk på arenorna skulle det vara omöjligt för honom att vara kvar, pressen hade varit för stor. Efter 2-8 mot Bayern München och efter allt med Messi hade det varit omöjligt för en president att härda ut. Omöjligt.

Innan Messi meddelade att han skulle stanna rapporterade spanska TV3 att Bartomeu var villig att avgå – men bara om Messi först meddelade offentligt att han skulle stanna i Barcelona.

https://twitter.com/goal/status/1298349026761375745