Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här anländer ”Henke” till kaosets Barcelona

Henrik Larsson tillsammans med sina tränarkollegor när han presenterades för Barcelona.Foto: MIGUEL RUIZ / BILDBYRÅN
Henrik Larsson på träningsplanen.Foto: Barcelona
Leo Messi deppar.Foto: JUANJO MARTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Antoine Griezmann.Foto: ALBERT GEA / REUTERS BILDBYRÅN

Henrik Larsson är på plats i Barcelona.

Då kommer han till ett kaos efter en förnedring i Champions League, där världens bäste spelare vill lämna och där ropen efter presidentens avgång är höga.

– Jag tror att de i Larsson söker en tränare som känner klubben eftersom det inte är en lätt klubb, säger journalisten Joanjo Pallàs till SportExpressen.

Det har nu gått två veckor sedan bomben slog ned.

Efter att Barcelona gett Quique Setién sparken började flera nederländska medier rapportera om att Ronald Koeman skulle ta över klubben. Vid sin sida skulle han ha Alfred Schreuder och Henrik Larsson.

Några dagar senare blev det officiellt. Henrik Larsson, som inte tränat något lag sedan han lämnade Helsingborgs IF förra sommaren, var klar som assisterande tränare i Barcelona.

– Jag mår underbart, sa Henrik Larsson då till FotbollDirekt.

– När jag blev kontaktad av Rob (Jansen, agent) i tisdags angående Barcelona så fanns det inget att tveka över. Så det var en ganska kort process.

Henrik Larsson på plats i Barcelona

Nu har Henrik Larsson anlänt till sitt nya jobb och det är ingen lätt tid han har framför sig. Det är inte direkt något lugn som råder över träningsanläggningen Ciutat Esportiva just nu.

Lionel Messi rapporterades först vara missnöjd och därefter eskalerade krisen i klubben när han förra veckan meddelade öppet att han vill lämna Barcelona.

Klubben är alltså på väg att tappa världens bäste spelare precis när ”Henke” anländer och det råder upprorsstämning kring klubben. Ropen om att presidenten Josip Bartomeu ska avgå blir allt högre.

Henrik Larsson kommer alltså som anfallstränare mitt i krisen – till en träningsplan som Lionel Messi vägrar vara på.

– Allt är inte klart men det verkar som att han ska träna anfallarna specifikt, säger Joanjo Pallàs som är sportchef på La Vanguardia och har bevakat Barcelona under många år.

”Ingen kommer tänka att Larsson är dålig”

Pallàs tror på ett bra samarbete mellan Henrik Larsson och Ronald Koeman när den stora uppståndelsen kring klubben har lagt sig.

– De har en bra relation sedan de spelade tillsammans i Feyenoord och jag tror att de i Larsson söker en tränare som känner klubben eftersom det inte är en lätt klubb. Alfred Schreuder har inte varit i Barcelona tidigare och de vill ha en person som varit i klubben och vet att det är ett omklädningsrum med stora egon. Det är inte lätt i Barça.

Om Henrik Larsson haft en framgångsrik spelarkarriär har inte tränarkarriären lett till lika stor succé. Joanjo Pallàs tror dock inte att ”Henke” fått ett sämre rykte i Spanien på grund av det.

– Nej, folk har inte följt hans karriär som tränare eftersom han bara har varit i svenska lag och ingen här är intresserad av den svenska ligan, säger Pallàs.

– Dessutom kommer han inte som huvudtränare. Hans bristande cv skulle vara mer besvärande om han hade kommit som huvudtränare. Ingen kommer tänka att Larsson är dålig för att han inte varit en bra tränare i Sverige. Han ska hjälpa Ronald Koeman, han ska inte träna Barcelona.

Superstjärnan saknades på Koemans första träning