Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan: ”Gick samma öde till mötes som Zlatan...”

Philippe Coutinho har gjort 19 mål för Barcelona under en och en halv säsong i klubben.
Foto: JOAN GOSA / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Men det har blivit mycket bänknötande för braasen.
Foto: ANDREAS GEBERT / REUTERS BILDBYRÅN
Zlatan Ibrahimovic lämnade Barcelona redan efter ett år när han var där.
Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES

Philippe Coutinho blev Barcelonas dyraste spelare och firade både cup- och ligatitel under sin första säsong. 

Två år senare ser situationen annorlunda ut. 

Coutinho är utlånad till Bayern München och i sommar väntas Barça sälja honom till reapris. 

”Han gick samma öde till mötes som Zlatan Ibrahimovic”, skriver The Standards Ben Hayward. 

Lionel Messi hoppar upp i hans famn. Luis Suárez kramar om honom hårt och kysser honom på huvudet flera gånger. 

Philippe Coutinho har presenterat sig på allvar i FC Barcelona. Den brasilianske stjärnan byts in i halvtid mot Valencia i Copa del Rey, och skickar in ett drömmål efter bara några minuter (framspelningen av den förre Liverpool-lagkamraten Suárez var dock snäppet vassare). Barça-fansen hoppar upp och ner och de katalanska tv-kommentatorerna skriker sig hesa. 

1,8 miljarder kronor ska det ha kostat för Barcelona att köpa Coutinho, som hade några galna månader i Liverpool bakom sig. Efter premiärmålet mot Valencia gör Coutinho ytterligare ett mål i Copa del Rey (som Barcelona vinner), och åtta mål och fem assist i La Liga – där klubben också står som segrare. 

Men därefter har succén avtagit för Barças rekordvärvning. Förra säsongen gjorde Coutinho fem mål på 34 matcher i La Liga och i augusti lånade klubben ut honom till Bayern München. 

”Samma öde till mötes som Zlatan”

Under förra vintern och våren fick Coutinho det allt svårare att ta en plats i Barcelonas startelva. Efter ett skadeuppehåll i november 2018 fick han i allt större utsträckning se sig utkonkurrerad av Ousmane Dembélé – i anfallet fanns som bekant redan Leo Messi och Luis Suárez. 

BBC:s expert Andy West menar att Coutinho haft svårt att hitta rätt position i laget. 

– Den största diskussionen kring Coutinho har varit om han ska spelas som ytter, på Neymars gamla position, eller på mittfältet, Andrés Iniesta klassiska roll, men han ser helt enkelt inte ut att trivas med varken eller, sa West förra vintern

En annan jättevärvning som hade svårt att hitta rätt i Barcelonas lag var Zlatan Ibrahimovic. Kort efter att Coutinho lånats ut till Bayern München skrev Ben Hayward en krönika i Evening Standard där han jämför den brasilianske stjärnans situation med Zlatans. 

Rubriken på krönikan: ”Barcelona köpte Coutinho för att han skulle efterträda Neymar och Iniesta, men han gick samma öde till mötes som Zlatan Ibrahimovic”. 

Hayward betonar att både Coutinho och Ibrahimovic haft minnesvärda stunder på planen för Barcelona, men skriver samtidigt: 

”Precis som med Ibrahimovic ser Barcelona ofta statiskt och förutsägbart ut när Coutinho är på planen”. 

När Marca nyligen publicerade en Barcelona-elva med spelare som floppat under 2000-talet ingick både brasilianaren och svensken. 

Barcelona kan rea ut Coutinho 

Philippe Coutinhos kontrakt med Barcelona går ut 2023, men det är mycket lite som tyder på att 27-åringen återvänder till Camp Nou. 

Coutinho har gjort åtta mål och sex assist i Bundesliga den här säsongen, men enligt Mundo Deportivo är brasilianaren inte intresserad av någon permanent flytt till Tyskland. Han ska endast vara öppen för förslag från Premier League. 

Där ska både Tottenham och Chelsea vara intresserade – men Barcelona kan inte räkna med att gå jämnt ut på Coutinho-affären. I stället menar Mundo Deportivo att klubben är tillfreds med att behöva rea ut mittfältaren och kommer acceptera ett bud på runt 900 miljoner kronor.