Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fyra personer gripna efter Vinícius-docka

Vinicius.
Foto: OMAR ARNAU/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL

Rasismen mot Vincius Junior har väckt reaktioner i hela fotbollsvärlden.

Nu har fyra personer gripits misstänkta för att ha hängt upp en docka föreställande storstjärnan i januari, rapporterar AFP.

Under helgens match mot Valencia utsattes Real Madrids stjärnspelare Vinicius Junior för rasism från motståndarfansen läktare, vilket väckt starka reaktioner runtom i fotbollsvärlden.

Brasilianaren själv gick ut och beskrev La Liga som en liga som ”tillhör rasister” efter att ha utsatts för rasism flera gånger tidigare under säsongen.

I derbyt mot Atlético Madrid höstas skanderade fansen ”du är en apa” om Vinicius Junior. Och inför returmötet i januari hängdes en docka upp som föreställde storstjärnan och var iklädd hans matchtröja.

Bilden på dockan fick stor spridning och fördömdes av Atlético Madrid.

”Handlingar som den här är avskyvärda, otillåtna och en skam för vårt samhälle. Vi fördömer kategoriskt och oreserverat alla handlingar som angriper personer eller institutioners värdighet”, skriver Atlético i ett uttalande. 

På tisdagen meddelar den spanska polisen att fyra personer har gripits misstänkta för inblandning i att hänga upp dockan i januari, rapporterar AFP.

Tre avstängda på livstid

Efter söndagens händelse i Valencia har även tre personer identifierats och stängts av på livstid av klubben.

Valencia slår samtidigt tillbaka mot rykten om att stora delar av publiken ska ha uttryckt sig rasistiskt mot Real Madrid-stjärnan.

”Matchen mot Real Madrid sändes live och det är totalt falskt att hela arenan skrek rasistiska tillmälen”, skriver klubben på sin hemsida.

”Det finns mycket förvirring och felaktigheter bland allmänheten. Valencia CF vill uppmana till ansvar. Det här är ett väldigt känsligt ämne och alla måste hålla sig till fakta. Vi kan inte acceptera stämpeln på Valenciafansen som rasistiska. Det är inte sant. Vi manar till respekt”.

TV: Infantinos ilska: ”Varför är ni så elaka?”