Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är så klart inte det han vill höra...”

Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN
Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN

Han har spelat i varenda ligamatch, men endast startat två. 

Inför stormatchen mot Barcelona är frågan: vad är Alexander Isaks status i Real Sociedad? 

– Det finns tre anledningar till att Isak inte spelar, säger Mundo Deportivo-journalisten Xabier Isasa. 

Kylan från frysboxen i västra Tyskland är bortbytt mot de varma kustvindarna i San Sebastián. På en presskonferens berättar Alexander Isak om glädjen över att flytten till Real Sociedad från Borussia Dortmund är klar. Den spanska klubben betalade cirka 80 miljoner kronor för den svenska landslagsmannen efter en sagolik vår med Willem II i den holländska ligan. Kontraktet med klubben är skrivet fram till 2024. 

Isak ler.

– Jag har hört att de ger många unga spelare chansen. 

Alexander Isak agerar ”super-sub”

Sexton matcher in på säsongen ser saker och ting väldigt ljust ut för Real Sociedad. Med sina 27 poäng ligger de fyra i tabellen, före sina rivaler Athletic Club och före storklubben Atletico Madrid. Dessutom är de bara sju poäng bakom duon i toppen av tabellen, Real Madrid och Barcelona. 

I helgen har de chansen att minska gapet till just Barcelona. Isaks Real Sociedad Lionel Messi och hans lagkamrater till Estadio Anoeta på lördag. 

Alexander Isak är en av fyra Real Sociedadspelare som deltagit i samtliga ligamatcher den här säsongen, samtidigt pekar allt mot att 20-åringen följer merparten av matchen från sidan. 

Hans roll så här långt den här säsongen är som ”super-sub”. 

De tre anledningarna till att Isak inte spelar

Av de 16 matcher Isak spelat har han bara startat två. Hans 480 spelade minuter den här säsongen är blott 14:e mest i laget. På den tiden har han gjort två mål. 

Varför ser det ut så här för Isak? 

Xabier Isasa arbetar med att följa Real Sociedad för den stora spanska tidningen Mundo Deportivo. Han rycker bildligt på axlarna på andra sidan tråden när SportExpressen förhör sig om Isaks situation. 

– Jag ser inte det som något problem egentligen, säger han. 

Isasa ser Isaks mer begränsade speltid som något naturligt. 

– Det finns tre anledningar till att Isak inte spelar. Konkurrensen, taktiken och hans ålder. Det är inte en lätt situation för honom, med EM runt hörnet och han är säkert inte nöjd med att han inte får fler minuter. 

De tre anledningarna till att Isak inte får spela

1. Konkurrensen: 

– Willian José har sedan han kom till Real Sociedad varit en stabil målskytt för klubben. Han har gjort över tio mål per säsong och är just nu delad sjua i skytteligan med sina sju mål. Han har ett långt kontrakt med klubben och är inte en spelare som lär lämna, säger Xabier Isasa. 

2. Taktiken: 

– Imanol Alguacil (Real Sociedads tränare) avviker nästan aldrig från sin 4-3-3-uppställning. Dessutom ser han inte Isak som ett alternativ som ytterforward, där klubben dessutom har starka spelare som Mikel Oyarzabal och Adnan Januzaj redan. Så den enda positionen Isak kan spela är som central anfallare, och där spelar ju Willian José, säger Xabier Isasa. 

3. Åldern: 

– Han är ung och utvecklingsbar. Klubbens ser inte honom bara som en spelare som är viktig nu, utan även för framtiden. De ser honom som en viktig investering för framtiden. Det är säkert inte det han vill höra, men så är det, säger Xabier Isasa. 

Fansen skriker efter Isak

Isasa menar att Isak, som fyllde 20 i september i år, måste ha fortsatt tålamod. 

– Han kommer få sina matcher, men han måste vara tålmodig. Även om det ser ut som att det står stilla nu så kan det röra på sig väldigt snart. Han är en väldigt respekterad spelare och klubben väldigt nöjd med honom så här långt. 

Isasa tillägger att det finns en sak som talar väldigt till Isaks fördel. 

Fansen. 

Precis som fallet har varit i det svenska landslaget så vill stora delar av Real Sociedads supportrar se svensken få chansen från start. 

– Många fans skriker efter honom och förstår inte varför han får så få minuter. För varje gång han spelar skapar han något. Det är en spelare som är väldigt uppskattad.