Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten om Isak: ”Han har en stjärnstatus nu”

Alexander Isak började i AIK som femåring. I dag tillhör han Real Sociedad i spanska ligan.
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: Real Sociedad / Manix Diaz deRada

La Liga och Alexander Isak är snart tillbaka. 

Därför har SportExpressen ringt en expert i spansk fotboll och ställt frågor om återstarten, Real Sociedad, Martin Ödegaard och Alexander Isak. 

11 juni är spanska toppfotbollen tillbaka. En av de stora stjärnorna, ur svensk synvinkel, är Alexander Isak och hans fortsatta kamp med Real Sociedad. Innan coronautbrottet säkrade ”La Real” en plats i cupfinalen och klubben ligger alltjämt på en fjärde plats, vilket innebär Champions League-spel nästa säsong. 

Därför valde SportExpressen att ringa upp Marca-journalisten Oscar Badallo Gomez för att kolla läget. 

– Känslan är att samtliga lag är glada över att äntligen få spela fotboll igen. Här i San Sebastián har det ”endast” varit två nya covid-19-fall senaste veckan. Vi har goda förhoppningar på att viruset snart dör ut, säger Badallo Gomez. 

Vad händer om en spelare testas positivt? Sätts hela laget i karantän då? 

– Om en, två eller tre spelare visar symptom så skickas de hem, men laget sätts INTE i karantän. De fortsätter som vanligt. 

”Har varit succé”

Sociedad värvade Alexander Isak, 20, inför den här säsongen från Borussia Dortmund. Svensken, fick en trög start, men sedan årsskiftet har han börjat leverera med mål och assist. Isak stod bland annat för två drömmål när ”La Real” slog ut Real Madrid ur cupen tidigare under vintern. 

– Säsongen har varit succé för Isaks del. Han började som en ersättare till Willian José men han fortsatte träna hårt, och sedan när Willian José var nära Chelsea i januarifönstret så fick Isak chansen och tog den, säger Oscar Badallo Gomez och tillägger: 

– Alexander Isak är väldigt omtyckt bland supportrarna. De tycker att det var ett jättebra köp av klubben. Han är ung, utvecklingsbar och kommer garanterat bli bättre. Isak har nu nått stjärnstatus. 

Vad kan han utvecklas på? 

– Jag tycker att rörelsen med bollen och hur han tar mig sig den. Han måste lära sig ta med sig bollen i förbifarten. 

– Nu, och speciellt innan de sista matcherna, började många tycka att Isak är en viktigare spelare för truppen än vad Willian José är. 

Det har tidigare under våren rapporterats om Barcelonas intresse för Alexander Isak. Spanska medier uppgav att storklubben har svensken som en ”plan B” och hävdade att kontakt fanns mellan klubbarna. ”Barça” uppges vara redo att möta utköpsklausulen som ligger på cirka 750 miljoner kronor. 

”Kommer inte sälja”

Men en flytt till den spanska giganten är i nuläget inte aktuellt. 

– Real Sociedad kommer inte att sälja Isak. Anledningen till det är att de vill ha med honom när de ska spela Champions eller Europa League. Om han fortsätter utvecklas kommer han bli en dödlig avslutare. Jag tycker också att det är lite för tidigt för honom att flytta till en så pass stor klubb som Barcelona är. Han behöver spela ett eller två år till och få erfarenhet från Europaspel först. 

Nu när vi pratar silly season. Vad är status på Martin Ödegaard, kommer han stanna eller lämna? 

– Det är svårt. Alla vill ha honom kvar i San Sebastián men beslutet ligger hos Real Madrid. Om jag får gissa så tror jag att han stannar ett år till, säger Oscar Badallo Gomez och avslutar med: 

– Om du tänker dig efter och kollar tabellen noggrant så kommer du se att endast två lag har gjort fler mål än Real Sociedad, Barcelona och Real Madrid. 

Sociedad återupptar ligaspelet 14 juni då de tar emot Osasuna. 

La Liga kan börja igen den 8 juni. Allt spel har varit stoppat sedan mitten av mars.