Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”En fantastisk kille – han kan gå långt”

Björn ”Lillgarvis” Carlsson.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Henry ”Garvis” Carlsson.
Foto: K W GULLERS / STELLA PICTURES ALAMY/NORDISKA MUSEET
”Garvis” i Atletico Madrid, tvåa från höger.
Foto: XUNPLO / BILDBYRÅN

1949 gjorde Henry ”Garvis” Carlsson hattrick för Atletico Madrid mot Barcelona. 

Nu, först 72 år senare, finns en till svensk med på listan – Alexander Isak. 

Förutom att de båda är de enda svenskar, på herrsidan, i historien med ett hattrick i La Liga har de en till sak gemensamt: AIK.

För 70 år sedan hade Atletico Madrid en svensk anfallare som hette Henry ”Garvis” Carlsson. I en match mot storklubben Barcelona 1949 gjorde han ett hattrick och har varit den enda svensken, på herrsidan, som gjort ett La Liga-hattrick sedan dess.

Fram till nu.

Två svenskar har gjort hattrick i La Liga

Alexander Isak stänkte in ett hattrick mot Alaves och skrev in sig i historieböckerna tillsammans med ”Garvis”. Nu är det två svenskar som delar den meriten.

SportExpressen ringde upp Björn ”Lill-Garvis” Carlsson, den nu avlidne Henry Carlssons son, som inte visste att hans far satt på det rekordet under alla år.

– Jasså, du! Är det så? Jag visste inte ens att han var den enda svensken, det var roligt att veta och det är lika roligt att få reda på att Isak är den andra. Det är ju fantastiskt, säger sonen Björn Carlsson.

Gemensamma nämnaren – AIK

Både Björn och fadern Henry spelade fotboll i klubben AIK, något som de delar med den nya rekordinnehavaren, Alexander Isak.

– Han är ju AIK:are, så det är ju roligt. Jag har följt honom sedan han kom till Spanien. Det är en fantastisk kille, han kan gå långt. Han är inte så gammal heller, säger ”Lill-Garvis”.

Han tittade själv på matchen och såg när pappans hattrick-merit från 1949 blev tangerat av landslagsmannen Alexander Isak.

– Det var väl på tiden. Det var över 70 år sedan han gjorde de där målen. Det var ju på 50-talet han spelade i Atletico Madrid. Det var är skojigt, hoppas att det går bra för Isak, både i Spanien och i landslaget.

Han känner bara lycka över att Isak delar hans faders merit.

– Det är bara glädje! Det är en helt annan fotboll i dag jämfört med då. Det är inte lätt att göra mål i dag, försvararna blir duktigare.