Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter avhoppet – nu kan ”Henke” tvingas lämna

Foto: MIGUEL RUIZ / BILDBYRÅN
Foto: JENS CHRISTIAN

Den kritiserade presidenten Josep Maria Bartomeu har lämnar FC Barcelona.

Kvar står hans krislösning Ronald Koeman, med Henrik Larsson till hjälp.

Men hur påverkas svensken av förändringarna i Barça? 

– Jag tror att det är störst sannolikhet att han försvinner också, säger C Mores expert Marcelo Fernández.

I somras blåste det upp till storm i Barcelona. Storstjärnan Lionel Messi meddelade att han ville lämna, supportrar rasade på ledningen och tränaren sparkades.

Mitt i allt kaos landade svenska landslagsikonen Henrik Larsson för att ingå i nya tränaren Ronald Koemans team.

Nu har supportarna fått som de länge velat. Klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu valde på tisdagen att avgå. Kvar finns den tränare som Bartomeu valde ut som sin krislösning, och den svenska tränare som är högst upp i den internationella fotbollens hierarki just nu.

Omklädningsrummet sägs hoppas på lugn och ro. Tänkbara kandidater vill ha bort Koeman. Så hur ser Henrik Larssons framtid ut i klubben?

”Det skulle vara att skjuta sig själv i foten”

Beslutet att avgå var väntat av Bartomeu, menar Joanjo Pallàs, sportchef på tidningen La Vanguardia.

– Det var något folk mer eller mindre förväntade sig skulle hända. Det är en lättnad för många människor som inte håller med Bartomeu och hans beslut, säger han till SportExpressen.

Hur påverkas Koeman av att Bartomeu lämnar?

– Det är svårt, eftersom presidenten som valde honom nu är borta från klubben. Men om han gör ett bra jobb är jag säker på att nästa president inte kommer byta bort honom, det skulle vara att skjuta sig själv i foten.

– Det är ingen bekväm situation för honom, men den är inte hemsk heller, säger Pallàs.

Situationen som Henrik Larsson, som var en stor favorit bland fansen när han spelade i Barça, sitter i är densamma, menar Pallàs.

– Det beror på Koemans framtid. Om han har en framgångsrik säsong är jag säker på att det kommer fortsätta nästa år. 

Om Koeman lämnar, lämnar Larsson också då?

– Självklart, jag hoppas det. Om det inte skulle ske något bråk mellan dem kommer de fortsätta vara tillsammans.

”Men jag tror oavsett kandidat att Xavi är tränaren”

Marcelo Fernández, expert på spansk fotboll på C More, beskriver valet av Ronald Koeman som temporärt.

– Det är en tillfällig lösning. Victor Font (rapporteras vara en tänkbar kandidat till presidentposten) sa redan i somras när Ronald Koeman tillsattes, att det här är en tillfällig lösning. Om han blir vald till president så är det Xavi Hernández som kommer vara ny tränare och kommer ha det sportsliga ansvaret. Sedan får vi se lite hur de andra kandidaterna gör. Men jag tror oavsett kandidat att Xavi Hernández är den tränare som kommer att stå där. Han kommer träna Barcelona förr eller senare, säger han.

Hur påverkar det här Henrik Larsson?

– Det är också en temporär lösning. Så som tränarna jobbar nu i den internationella miljön har de sina staber. Henrik Larsson ingår i Ronald Koemans stab och han har fått frågan om varför han tog in Henrik Larssson. ”För att jag litar på honom”, har Koeman sagt då. Om det blir ny tränarstab tror jag Henrik Larsson lämnar också. 

– Han ingår i staben och de har haft samma agent tidigare. Sedan det är klart att han kanske skulle kunna göra ett bra jobb och får vara kvar. Men jag tror att det är störst sannolikhet för att även han försvinner. Med viss chans att han kanske får vara kvar, men det tror jag inte.