Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljer om ”Henkes” nya liv - mitt i kaoset

Larsson (till höger) tillsammans med Koeman (mitten) och den andre assistenten (Alfred Schreuder).
Foto: MIGUEL RUIZ / BILDBYRÅN
Barças nye tränare Ronald Koeman.
Foto: ALEJANDRO GARCIA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Leo Messi ville lämna Barcelona i somras.
Foto: JUANJO MARTIN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Henrik Larsson under sin tid i Helsingborg 2019.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Falkenbergs tränare Hasse Eklund.
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Henrik Larsson kastades in i kaosets Barcelona i augusti – och det har inte lugnat sig sedan dess. 

Leo Messi har velat lämna, presidenten har avgått och de sportsliga resultaten har uteblivit. 

Men Henke stormtrivs. 

– Just nu njuter han bara av tillvaron, avslöjar vännen Hans Eklund i podcasten ”Möt Fotbollstränarna”. 

Den totala förnedringen mot Bayern München i Champions League blev droppen för Barcelonas styrelse. Tränaren Quique Setién och sportchefen Eric Abidal fick lämna klubben som skulle starta om. 

Då bjöd Barcelona på en rejäl överraskning. In kom Ronald Koeman från jobbet som Nederländernas förbundskapten och han tog med sig den svenske legendaren Henrik Larsson, 49. ”Henke” spelade för Barça mellan 2004 och 2006 och vann då Champions League med klubben, så de har goda minnen av honom i Katalonien. 

Men överraskningen bestod snarare i skillnaden jämfört med hans senaste tränaruppdrag. Ganska precis ett år innan han blev klar för Barcelona hade Larsson lämnat Helsingborg för en andra gång. 

Chocken när Henrik Larsson blev klar för Barcelona

Barcelona meddelade att Larsson skulle vara en av två assistenter till Koeman och Larsson skulle främst ha fokus på de offensiva spelarna i laget. 

”Klubben hoppas att han kan förbättra unga spelare som Ansu Fati och Trincão”, skrev tidningen AS då.

Fotbolls-Sverige var chockat över förtroendet som Larsson fick. Bland de överraskade fanns vännen och gamle tränarkollegan Hans Eklund. 

– Det var väldigt förvånande eftersom han gått arbetslös så länge, men samtidigt är det väldigt kul. Henke har ett nätverk kring sig som kan hans personlighet och de vet hur man ska utnyttja hans styrkor, säger Eklund i podcasten ”Möt Fotbollstränarna”. 

– Det är väldigt kul för Henrik att få återstarta sin karriär där. 

Kaoset i Barcelona

Kul, säkert. Men inte enkelt. Koeman och Larsson kastades in i ett inferno av kaos. Bara dagar efter att de anlänt aviserade Lionel Messi, 33, att han ville lämna klubben. Manchester City sades förbereda ett bud och fotbollsvärlden visste varken ut eller in. 

Efter någon vecka, när det stod klart att Barça inte skulle vilja sälja, så meddelade Messi att han stannar i klubben i alla fall i ett år till. 

Ur askan, i elden. 

Messi-soppan följdes av att klubbpresidenten Josep Maria Bartomeu, som bland annat anklagats för korruption och dessutom var en betydande anledning till att Messi ville lämna, avgick. Bartomeu var den som anställde Koeman – och då i förlängningen även Larsson – och direkt började det ställas frågor kring duons framtid i klubben. 

Joanjo Pallàs, sportchef på tidningen La Vanguardia, säger till SportExpressen att tiden fram till att en ny president väljs för klubben blir avgörande för Barcelonas nuvarande tränartrojka. 

– Det är ingen bekväm situation för Koeman och Larsson, men den är inte hemsk heller, om de gör ett bra jobb är jag säker på att nästa president inte kommer byta bort dem, det skulle vara att skjuta sig själv i foten, säger han. 

Barças stora ekonomiska kris

Förutom sopporna kring Messi och Bartomeu genomgår Barcelona en ekonomisk kris. I oktober rapporterade den katalanska radiostationen Rac1 att klubben behöver sänka sina löner med 190 miljoner euro – alltså drygt två miljarder kronor – annars riskerar de att gå i konkurs med start 2021. 

Enligt ESPN förhandlar Barcelona just nu med sina spelare om att sänka sina löner och nya förhandlingar ska hållas den 23 november. 

Eklund säger att den här typen av kaos i kulisserna har förföljt Larsson och hämmat hans tränarkarriär. 

– Han har fått fippla med en massa olika grejer som inte har med tränaryrket att göra. Det har varit stökigt kring Henrik i de klubbar han varit förutom Falkenberg, och kanske då Landskrona, säger Eklund. 

Henke njuter av tillvaron i Barcelona

Som att de tre tidigare nämnde kriserna inte var illa nog så har de sportsliga resultaten dessutom inte varit enligt klubbens mål. 

Efter sju spelade omgångar (i en haltande tabell) ligger Barcelona bara åtta, med endast 11 inspelade poäng. Serieledande Real Sociedad, där Alexander Isak spelar, har två matcher mer spelade och har fått ihop 20 poäng. 

Enligt Mundo Deportivo har det nu spikats ett datum för val av en ny klubbpresident, den 24 januari nästa år. Tränarfrågan kommer enligt tidningen att stå högt på agendan och alla matcher fram till dess blir ett arbetsprov i skarpt läge för Koeman och Larsson. 

Först på tur är stormötet mot Atletico Madrid och en seger är i det närmaste nödvändig för Barça. 

Som ni hör är det en situation som hade kunnat knäcka vemsomhelst. Men inte Henke. 

Hasse Eklund har kontakt med Larsson och enligt Falkenbergstränaren stormtrivs Larsson i Barça, allt kaos till trots. 

– Han trivs väldigt bra. Han tycker det är kul att vara med från början och bygga upp ett lag, säger Eklund. 

– Allt gick så fort i början och nu handlar det mycket för honom om att komma in i ett samarbete och förstå hur de ska utvecklas tillsammans i tränarteamet. Sen jobbar Henke mest med de offensiva spelarna i Barça och det tycker han är väldigt kul. Just nu njuter han bara av tillvaron.