Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är ett gigantiskt misslyckande för Barça”

Foto: NICK POTTS / STELLA PICTURES / PA

Nyheten chockade sportvärlden.

Leo Messi har begärt att få lämna FC Barcelona.

Här svarar SportExpressens reporter Noa Bachner på fem frågor om beskedet.

Hur tar du emot uppgifterna om Leo Messi?

Jag måste ändå säga att det var väntat med tanke på vad som varit på gång de senaste månaderna – och ändå inte. Jag trodde innerst inne inte att det här någonsin skulle hända. Det har ju inte HÄNT än heller, men... det är ju inte så här historien om Leo Messi går, utan den har skrivits om i sista stund, skulle man väl kunna säga. Men saker och ting har eskalerat till en nivå där inget annat återstod än ett uppbrott. För mycket förtroende är raserat, för många misstag har begåtts, för många provokationer mot världens genom tiderna bästa spelare. Att Messi började få nog av misskötseln av klubben blev tydligt redan i februari när han hamnade i öppen konflikt med dåvarande sportchefen Eric Abidal. Abidal hade beskyllt spelarna för att ”inte göra sitt bästa” efter en dålig insats, Messi valde att gå till motattack på sitt Instagram-konto, och det hör inte till hans vanliga beteende. Därifrån tycks det inte ha funnits vare sig någon återvändo eller kompetens nog i klubben att övertyga honom om att hans framtid utspelar sig på Camp Nou.

Vad betyder det för F.C. Barcelona om han lämnar?

Ett gigantiskt misslyckande. Messi har sagt många gånger att han vill avsluta karriären i Barcelona. Det här har han provocerats till att göra, det är också konsekvensen av en lång rad dråpliga beslut. För Barcelonas del fördjupar det en redan avgrundsdjup kris, i synnerhet för presidenten Josep Maria Bartomeu, som försökte medla redan i februari, men hålls ytterst ansvarig för klubbens kaotiska tillstånd. Misslyckade värvningar, misslyckade tränarrekryteringar, 2-8 mot Bayern München, Martin Braithwaite på lån och nu det här. Jisses. 

Varför vill han lämna, tror du?

Skälen är nog flera vid det här laget. Det är klubbledningen han markerar mot, jag utesluter inte att det är ett sista försök att tvinga bort Bartomeu, men det känns allvarligare än ett politiskt power-play. När han tog emot Ballon D'Or i december förra året började han prata om att avsluta spelarkarriären första gången. Med andra ord anser han sig kanske inte ha för lång tid kvar. Messi blir 33 i år. Han har inte vunnit Champions League på fem säsonger. Barcelonas ambitionsnivå är grumlig. Klubben verkar förvilla sig i olika intressen och gör saker utan plan. Man har också försatt Messi själv i en position – något han rimligen medverkat till genom att utöva sitt inflytande över olika beslut – där för mycket ansvar faller på honom, gång efter annan, på och utanför planen. Det är en situation han inte tycks trivas med.

Vilka klubbar har de ekonomiska musklerna att värva Messi?

Inte många. Manchester City är ett uppenbart alternativ, i synnerhet med tanke på att delar av klubbledningen och Pep Guardiola har arbetat med honom tidigare. Frågan är dock om resurserna kan frigöras med tanke på Financial Fair Play. En annan är så klart Paris Saint-Germain. Man kan nog heller inte räkna bort Juventus, Manchester United, Chelsea eller Bayern München helt och hållet. Men därefter är det stopp. Inter nämns med jämna mellanrum som en möjlig destination, men jag har svårt att se det hända.

Henrik Larsson anslöt nyligen till Barcelonas tränarstab. Hur mår hans nya klubb?

Uselt. Sämre än den gjort på mycket, mycket länge. Vill man vara snäll säger man att han har mycket att vinna under sin tid där, speciellt mycket värre kan det inte bli. Vill man vara desto mer rak kan man konstatera att anställningen av hans vän Ronald Koeman inte verkar ha uppmuntrat Messi.