Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är så klart ett stort misslyckande”

Ousmane DembéléFoto: JOAN MONFORT / AP TT NYHETSBYRÅN
Ousmane DembéléFoto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA

Ousmane Dembélé och Philippe Coutinho värvades till FC Barcelona för tre miljarder kronor.

Men succén uteblev och nu vill klubben ha bort dem. 

– Det är så klart ett stort misslyckande av den sportsliga ledningen, säger Cmores expert Marcelo Fernandez. 

Ousmane Dembélé, 23, och Philippe Coutinho, 27, värvades till spanska giganten sommaren 2017 respektive vintern 2018 för väldigt mycket pengar. Faktum är att båda två kostade sammanlagt tre miljarder kronor. Men ingen av dem blev en lyckad värvning och sistnämnde spenderar den här säsongen på lån i Bayern München efter att ha hamnat i frysboxen av förre Barça-tränaren Ernesto Valverde. 

La Liga-experten Marcelo Fernandez tycker att Barcelona agerade i panik efter att Neymar valde att skriva på för PSG sommaren 2017. 

– Rent sportsligt tror jag att det är bra att de lämnar. Grejen är Dembélé har så mycket spets i sitt spel men han är ju skadad hela tiden så han får ut något. Barcelona blev en för stor klubb för dessa spelare, säger Marcelo Fernandez och fortsätter: 

– Om vi ska kolla ur det ekonomiska perspektivet så är det förstås ett misslyckande. När paniken slog in efter att Neymar stuckit till PSG och ledningen insåg att de måste agera så blev det helt enkelt inte bra. Det är också ett tecken på inkompetens hos den sportsliga ledningen. Men sådana jätteklubbar har ju råd att misslyckas med en eller två värvningar ekonomiskt. Pengarna får de ändå tillbaka via sponsorer och matchintäkter. 

”Stort missnöje”

Presidenten Josep Maria Bartomeu har kritiserats från alla möjliga håll. Marcelo Fernandes tror därför att han inte kommer sitta kvar länge till. 

– Jag tror att Joan Laporta kommer tillbaka efter nästa presidentval. Det finns ett stort missnöje och Barcelona är en medlemsförening. De har tappat lite av sin identitet och det är där det ligger. 

La Liga toppas just nu av Barcelona med 58 poäng, två poäng före ärkerivalen Real Madrid. Experten pekar två andra lag som utropstecken. 

– Båda Real och ”Barça” är skadade rådjur. Jag tycker det hade varit en perfekt säsong för Sevilla eller Atlético de Madrid att vinna ligan men problemet är att de inte har kommit så långt i respektive projekt, säger Fernandez och fortsätter: 

– När Real Madrid vann El Clasiço så trodde man att nu har de det. Sen två omgångar senare tappar de poäng. Real har tappat många poäng på hemmaplan. 

”De har Messi”

Hur tror du att coronapandemin påverkar spelet? 

– Jag tror att spel utan publik kommer gynna storlagen. De mindre lagen behöver ju publik som en slags tolfte spelare för att pushas fram.

– En annan grej är att det är numera tillåtet med fem byten vilket också kommer gynna storlagen. Tänk dig om Barça byter in sina talanger kontra om Getafe skulle göra det. Det är kvalitetsskillnad.

Vem tror du vinner? 

– Om Barcelona får i gång sitt anfallsspel så vinner de. Bredden har ju Real. Men jag tror ”Barça” vinner, de har Messi, säger Marcelo Fernandez.