Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför måste Real göra sig av med Gareth Bale

Foto: FRANK FRANKLIN II / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Gareth Bales kontrakt med Real Madrid går ut först i juni 2022.

Men redan i sommar kan det bli otroligt viktigt för den spanska klubben att göra sig av med yttern. 

Någonting som spelaren själv inte alls vill.

Att Gareth Bales position i Real Madrid har blivit allt svagare sedan Zinedine Zidane tog över som tränare är ingen hemlighet. Fransmannen satte sig återigen på tränarposten i somras efter att ha lämnat efter Champions League-finalen 2018, och det verkade stå högt upp på tränarens lista att göra sig av med Bale. 

– Han är inte med på grund av att klubben för diskussioner om hans framtid. Jag hoppas att det löser sig snabbt för allas skull, sade Zidane enligt spanska AS när Bale inte fanns med på klubbens första träningsmatch i somras. 

Men det blev aldrig någon flytt och Gareth Bale har använts relativt sparsamt den här säsongen. Men trots att han själv har uttryckt frustration över den uteblivna speltiden har han inte öppnat för att lämna klubben. Hans agent, Jonathan Barnett har tvärtom sagt att hans klient med familj trivs i Madrid och att han inte kommer att lämna innan kontraktet har gått ut. 

Oviljan att lämna tros främst vara ekonomisk, och detta innebär flera olika problem för Real Madrid som trots den rådande coronakrisen med osäkerhet om när det överhuvudtaget kan komma att spelas fotboll igen måste börja planera för nästa säsong.

Brexit och lönen stora problem

Det finns som bekant regler i La Liga för hur många spelare som är hemmahörande utanför EU som en klubb får ha. Spanska klubbar får endast ha tre stycken så kallade icke-EU-spelare i truppen och Gareth Bale, som har walesiskt medborgarskap, kommer att räknas som en sådan spelare från och med 2021 eftersom Storbritannien har lämnat EU.

Med tanke på att Real Madrid redan har spelare som Vinícus Júnior, Rodrygo, Reinier, Éder Militao och Takefusa Kubo i klubben finns det helt enkelt inte utrymme för Bale att ta upp en av de tre platserna i a-truppen nästa säsong.

Och här kommer den ekonomiska biten in.

På totalt 18 framträdanden den här säsongen har Gareth Bale endast gjort tre mål och två assist. Det senaste ligamålet kom i september och det faktum att han har så hög lön gör situationen alltmer ohållbar för varje dag. En klubb, oavsett om den heter Real Madrid eller inte, kan inte betala ut omkring 186 miljoner svenska kronor om året till en spelare som knappt bidrar och som inte är önskad av tränaren. Han måste helt enkelt väck, men den höga lönen talar emot. 

Tottenham har länge ryktats vilja värva hem yttern, men det finns förmodligen ingen klubb i hela Europa som är villiga att betala den lön som han sitter på i dag. Kina var tidigare ett alternativ, men efter att den kinesiska ligan infört ett lönetak på 30 miljoner kronor per år för utländska spelare kan inte heller de matcha walesarens lön längre. 

Måste hitta en lösning

Real Madrid befinner sig alltså i en situation där de har en spelare som är missnöjd, som tränaren inte vill ha, men som har för hög lön för att vilja lämna för någonting markant mindre lukrativt och som dessutom kommer att ta upp en viktig plats i truppen helt i onödan om han är kvar.

Det finns få alternativ som skulle göra alla parter nöjda i dagsläget, men på något sätt måste de hitta en lösning.