Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Då sa han att han ville till Barcelona”

Martin Braithwaite blev Barcelona-spelare tack vare en specialregel. Här är hans karriär hittills.
Martin Braithwaite i mitten, flankerad av Barcelonas klubbpresident Josep Maria Bartomeu och sportchefen Eric Abidal.
Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Braithwaite bolltrollar på spelarpresentationen.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN
En dansk ”tumme upp”.
Foto: EMILIO MORENATTI / AP TT NYHETSBYRÅN

Danske Martin Braithwaite är klar för Barcelona.

Vem som tog dit honom?

Svenske agenten Hasan Cetinkaya - som för SportExpressen berättar om spelet bakom den sensationella övergången.

– Det här har kommit som en chock på flera håll, säger Braithwaites agent Hasan Cetinkaya.

Danske anfallaren Martin Braithwaite, 28, är klar för FC Barcelona efter att katalanerna mött danskens utköpsklausul med Leganes på 18 miljoner euro, vilket motsvarar drygt 190 miljoner kronor.

Braithwaite blir den femte danske spelaren genom tiderna att bära den katalanska storklubbens färger och får överta tröja nummer 19, ett nummer som tidigare burits av bland andra Patrick Kluivert och Lionel Messi.

– Som spelare är jag teknisk, snabb och smart och jag hoppas kunna göra en del mål här, säger Braithwaite, som under säsongen gjort sex mål på 24 ligamatcher för Leganes, till Barcelonas officiella hemsida.

Kontraktet är skrivet fram till sommaren 2024 och utköpsklausulen är satt på cirka tre miljarder kronor.

Så hur kommer det sig att en 28-årig dansk från en spansk bottenklubb blivit klubbkamrat med Gerard Piqué, Frenkie de Jong och Lionel Messi?

”Varenda anfallare stod i kö”

– Han är överlycklig. Det här är verkligen en dröm för honom, säger Braithwaites agent Hasan Cetinkaya.

– Det är en väldigt sensationell transfer. Det har kommit som en chock på flera håll. För mig som agent känns det helt fantastiskt att få genomföra den här typen av affärer, speciellt att få ta skandinaviska spelare till världstoppen, fortsätter Cetinkaya.

Parterna möttes i Madrid för ungefär en månad sedan och Cetinkaya gillade ambitionsnivån hos sin nye adept.

– Han pratade om väldigt höga målsättningar. Jag älskar ju det. Jag har alltid tyckt han varit underskattad och hamnat i väldigt konstiga klubbar, jag sa till honom att vi ska till toppen. Och då sa han att han ville till Barcelona, säger han.

Efter skadan på Ousmane Dembélé fick Barcelona dispens från det spanska förbundet att plocka in en ersättare, trots att fönstret hade stängt.

– Varenda anfallare i La Liga stod i kö för att gå till Barcelona av naturliga skäl. Men det blev Martin till slut. Det fanns en annan klubb på mycket hög nivå som var intresserade av Martin, men vi bestämde oss för att vi ville avvakta. Och när Barcelona dök upp blev det hur bra som helst, säger Cetinkaya.

”Kanske trodde att jag bluffade”

Kritiska röster har dock höjts mot regelverket, särskilt i danskens gamla klubb Leganes. De får, till skillnad från Barcelona, inte i sin tur plocka in en ersättare för Braithwaite.

– Vi vill höja våran röst här och nu. Vi är i en situation som är enormt skadlig. Vi förstår inte den nuvarande regeln där en klubb som har en långtidsskada kan få lov att agera på det viset och lägga över problemet till en annan klubb. Vi hade haft förståelse för om det funnits ett ömsesidigt avtal klubbarna emellan, men det här är inte rättvist och vi kommer följa upp situationen, säger klubbens direktör Martin Ortega till klubbens officiella Twitterkonto.

Hasan Cetinkaya har förståelse för reaktionerna och kritiken som riktats mot regelverket.

– Jag förstår självklart klubben på ett sätt, de blir av med sin kanske viktigaste spelare. Och att de inte får ta in en ny spelare... ja, det är orättvist. Men å andra sidan ska Leganes vara väldigt stolta och glada över att ha fostrat en spelare till Barcelona och stått för kanske klubbens dyraste försäljning i historien. De har fått betalt, bra betalt, säger Cetinkaya som menar att övergången lika gärna kunde skett för ett halvår sen.

– Ska jag vara helt ärlig: jag pratade med klubben om detta redan i somras. Jag varnade dem för att det kan ske, att det fanns klubbar som var redo att köpa ut honom och att vi kanske borde sitta ner och titta på detta. Hjälpas åt. Men de trodde kanske att jag bluffade, säger han.