Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bråk om mystisk klinik: ”Det är ett öppet krig”

Ousmane DembeleFoto: ALBERT GEA / REUTERS BILDBYRÅN
Samuel UmtitiFoto: QUIMI / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

De är nyblivna VM-guldhjältar och har hyllats som två av La Ligas bästa spelare. 

Nu vill FC Barcelona rea ut den franska duon i sommar. 

Vad hände egentligen med Ousmane Dembélé och Samuel Umtiti? 

”Det är öppet krig”, skriver den spanska tidningen Okdiario. 

Lionel Messi sparar inte på lovorden när han ombeds uttala sig om Barcelonas franske anfallare Ousmane Dembélé. 

– Han är ett fenomen. Han kan bli en av de bästa. 

Dembélés landslagskollega Samuel Umtiti får ta emot liknande hyllningar under sin första tid i klubben. 

– Umtiti kan bli Barcelonas Franz Beckenbauer, menar Barça-ikonen Eric Abidal. 

Tiden i klubben börjar lovade för den franske backen. Umtiti är ansedd som en av La Ligas bästa mittbackar fram till VM i Ryssland 2018 – där han är en nyckelspelare i det franska guldlaget. Men därefter ser Samuel Umtiti inte skuggan av sitt gamla jag. I stället plågas han i ett och ett halvt år av skadeproblem, och tvingas se sig fasas ut från Barcelonas startelva. 

Umtit och Dembélé på väg bort 

Även Ousmane Dembélé ingår i det franska VM-guldlaget. Till skillnad från Umtiti har Dembélé dock sin bästa tid i Barça säsongen efter VM, då han snittar fler poäng per match än Lionel Messi. 

Den här säsongen ser det betydligt sämre ut. Dembélé har endast spelat fem matcher i La Liga, var av tre från start. I 19 ligamatcher, och vid tre tillfällen i Champions League, har 22-åringen varit utanför truppen på grund av en skada i baksida lår. 

Ousmane Dembélé och Samuel Umtiti har flera saker gemensamt. De har båda tvingats bort från Barcelonas startelva på grund av stora skadeproblem, Dembélé med sina baksidor och Umtiti med krånglande knän, och ser nu ut att vara på väg bort från klubben. 

Men det är inte bara de fysiska problemen i sig som gjort att den franska duon tappat status i Barcelona – det handlar också om hur de hanterat sina skador. 

De uppsökte ”mystisk klinik”

Den spanska tidningen Okdiario skrev i december att både Dembélé och Umtiti vägrat operera sina skador, och i stället sökt upp en ”mystisk klinik” i Qatar som erbjuder alternativa behandlingsmetoder. Centret heter Aspetar, och Forbes kallar den medicinska inriktningen för ”holistisk”. 

Forbes skriver vidare att Barcelonas ledning var missnöjt med Umtitis beslut att åka till Aspetar i stället för att gå på klubbläkarnas linje och operera. Efter att Dembélé tog samma beslut ska han nu enligt Okdiario ligga i ”öppet krig” med Barças medicinska team. 

Den ”mystiska kliniken” i QatarFoto: Aspetar.com

Umtiti förnekar själv att det ska ha skurit sig mellan honom och ledningen efter beslutet att söka alternativ behandling i Qatar. 

– Jag har aldrig haft någon konflikt på grund av det. Klubben lyssnade på mig och stöttade mig, sa Umtiti i december, enligt AS

– Men det var inget lätt beslut att fatta. Det fanns stunder då jag tänkte att allt kommer bli förstört. 

Samuel Umtiti var tillbaka i Barcelonas startelva så sent som i El Clásico den 1 mars, men det ska tilläggas att Gerard Pique var avstängd i matchen. I den efterföljande matchen mot Real Sociedad var Umtit tillbaka på bänken. 

Ousmane Dembélé ser enligt AS inte ut att kunna vara tillbaka i spel förrän augusti, vilket troligtvis innebär att han missar resten av säsongen – även om La Liga skjuts upp till sommaren på grund av coronaviruset, vilket är troligt i nuläget. 

Här kan de hamna nu

Så vad kommer att hända med de en gång så omhuldade franska stjärnorna? Flera medier, Sport, AS, L'Equipe, Daily Mail, menar att deras tid i Barcelona inom kort är över. 

Dembélé, vars kontrakt med Barça går ut 2022, har kopplats ihop med Manchester City, PSG och Milan. 

Umtiti sitter på ett kontrakt som sträcker sig till 2023, och enligt uppgifter i Spanien finns intresse från en rad Premier League-klubbar. Bland dem Manchester United, Arsenal och Chelsea. 

Det uppges ha kostat Barcelona runt 1,5 miljarder att få loss Dembéle från Borussia Dortmund. Enligt Bleacher Report hoppas klubben få in ungefär 1,4 miljarder vid en försäljning av både Dembélé och Umtiti.