Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Som 15-åring var han bäst i världen”

Haruna Babangida i Olympiakos 2005Foto: DUSAN VRANIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Han tillhörde La Masia tillsammans med Andres Iniesta och Carles Puyol.

I dag är han pensionerad efter att ha spelat i Ukraina, Grekland och på Cypern.

Vad hände egentligen med Haruna Babangida? 

– Han var den bästa spelaren i världen som 15-åring, säger Arsenaltränaren Mikel Arteta.

Fotbollshistorien är fylld av unga talanger som alla trodde skulle gå långt, men som slutade någon helt annanstans. Haruna Babangida är en av dem. 

Han fostrades i Barcelonas berömda akademi La Masia och än i dag pratar hans gamla lagkamrater om honom som en av de största talangerna de sett. Arsenals tränare Mikel Arteta spelade tillsammans med honom i Barcelonas ungdomsled. 

– Vi hade Pepe Reina, Victor Valdes, Andres Iniesta och Carles Puyol. Men jag minns den här killen som hette Haruna Babangida, wow, säger han till The Athletic och fortsätter: 

– Som 15-åring var han den bästa spelaren i världen, jag kan inte ens beskriva hur talangfull han var. Han hamnade i Grekland och på Cypern. Han borde ha blivit en stjärna.

Mikel ArtetaFoto: JOHN WALTON / STELLA PICTURES / PA
Andres IniestaFoto: RAMIRO AGUSTIN VARGAS TABARES / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Carles Puyol och Victor ValdesFoto: VICTOR R. CAIVANO / AP

Skyller på tränarna

I dag är Babangida 37 år och pensionerad, och The Athletic har pratat med honom för att försöka ta reda på vad det var som hände. 

– Jag förstår varför Arteta säger som han gör, och låt mig säga så här, om du hade haft möjligheten att intervjua de andra spelarna som jag spelade med då, så hade alla sagt samma sak. Det är hundra procent sant, säger han.

Så vad gick egentligen fel? 

Babangida kom till La Masia från Ajax 1997. Han var blixtsnabb, bra med bollen och teknisk. Men trots 42 mål på 110 matcher som mittfältare för Barcelona B lyckades han aldrig slå sig in i a-laget. Detta trots att han fick chansen att träna med seniorerna redan som 15-åring.

Enligt Babangida själv fick han aldrig chansen på riktigt, och han ser de dåvarande tränarna som ett stort problem.

– Van Gaal tror på unga spelare, men han är väldigt tuff och var väldigt strikt. Han försökte kontrollera allt. Jag tror inte att han gillar spelare som chippar bollen och dribblar för mycket. Han gillar spelare som slår de enkla passningarna, säger Babangida. 

Babangida fastnade hos reserverna och flyttade sedermera till Ukraina. De stora europeiska klubbadresserna nådde han aldrig. 

”Trodde att jag skulle bli Barcelonaspelare”

Cypriotiska Apollon Limassol är det enda seniorlaget, bortsett från Barcelona B, som han lyckats skrapa ihop mer än 50 matcher för och det han blir ihågkommen som nu är en av världens största talanger som aldrig slog igenom. 

– Jag trodde alltid att jag skulle bli en Barcelonaspelare, alla pratade om mig men den ordentliga chansen kom aldrig. Folk har alltid sagt till mig att jag hade otur, för varje säsong var jag den bästa spelaren i Barça B. Men jag fick aldrig chansen.

– Jag hade velat höra från någon av tränarna varför det blev så, för ingen har någonsin pratat med mig om det. Jag tror att det hade kunnat vara annorlunda med en annan tränare, hundra procent. Hade det varit Pep Guardiola eller Luis Enrique, helt klart. Man behöver någon som tror på en och som litar på en.